Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 στις 21.00

Βιβλιοπαρουσίαση: Αντάρτισσες, ένοπλες γυναίκες ενάντια στο φα...

Κάθε Πέμπτη στο Αυτόνομο Στέκι Καβάλας επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ, πολιτικές προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, ανατρεπτικός λόγος σε μηνιαίους κύκλους αυτομόρφωσης. Σε ενα κόσμο και μια κοινωνία που καταρρέει όλο και περισσότερο, τώρα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Αυτός ο Κύκλος Αυτομόρφωσης είναι αφιερωμένος στη δράση των Γυναικών σε επαναστατικά και ανατρεπτικά κινήματα. Όπως λένε και οι σύντροφοι από τη Σπάρτη, σε έναν κόσμο ειδωμένο μέσα από τα μάτια των ανδρών, η ιστορία δε θα μπορούσε παρά να καταγράφεται από αυτή τη σκοπιά. Με τον ίδιο τρόπο ακόμα και η ιστορία η γραμμένη "από τα κάτω", η ιστορία των επαναστάσεων και των κοινωνικών αντιστάσεων, αγνοεί σκόπιμα ή μη τις γυναίκες.

Πρόγραμμα

16/2 βιβλιοπαρουσιαση (21:00)

Ανταρτισσες, ενοπλες γυναικες εναντια στον φασισμο στην ευρωπη 1936-1949 (Ingrid Strobl) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ

για τη συμμετοχή των γυναικών στην ένοπλη πάλη ενάντια στο φασισμό, για επανάσταση, κατά την περίοδο που ξεκινά στην Ισπανία το 1936 και συνεχίζεται στην κατεχόμενη Ευρώπή (1941-1945). η βιβλιοπαρουσιαση θα γινει απο τις εκδοσεις του δαιμονα του τυπογραφειου.

23/2 προβολη (21:00)

Η ζωη στους βραχους (Αλιντα Δημητριου)

Γυναίκες οι οποίες πολέμησαν στον Εμφύλιο με τον Δημοκρατικό Στρατό αφηγούνται τη ζωή τους στο βουνό, τη σύλληψή τους και τα χρόνια της εξορίας τους στη Χίο, στο Τρίκερι και τη Μακρόνησο.

1/3 Προβολη (21:00)

Τα κοριτσια της βροχης (αλιντα δημητριου) (2011)

Γυναίκες οι οποίες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας εξομολογούνται στην κάμερα τις αληθινές ιστορίες τους. «είμαστε η συνέχεια των γυναικών της Αντίστασης, και η δική μας συνέχεια είναι η σημερινή νεολαία»

8/3 προβολη (21:00)

libertarias (oi ελευθεριακες) (Vicente Aranda)

Με το ξέσπασμα της Ισπανικής Επανάστασης η μοναχή Μαρία αναγκάζεται να εγκαταλείψει το μοναστήρι. Βρίσκει καταφύγιο σε έναν πορνείο το οποίο απελευθερώνεται από μια ομάδα γυναικών πολιτοφυλάκων μελών της αναρχοφεμινιστικής οργάνωσης «Ελεύθερες γυναίκες». Η Μαρία ενσωματώνεται στην ομάδα και τελικά καταλήγει στο μέτωπο. Η ομάδα έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τον εθνικό στρατό, όσο και με την παραδοσιακή δομή του ίδιου του δημοκρατικού στρατού.

http://anarxikoikavalas.squat.gr/

http://anarxikoikavalas.squat.gr/?p=1196

πηγή : http://anarxikoikavalas.squat.gr/2012/02/13/k...