τι; : πορεία θεματική : από :

Σάββατο 31 Μαίου 2025 στις 18.00

3η Πορεία Ορατότητας ΛΟΑΤΚΙΑ+ Κοινότητας Χανίων

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 στις 18:00 η Ανοιχτή Συνέλευση για την 3η αυτοοργανωμένη πορεία ΛΟΑΤΚΙΑ+ ορατότητας Χανιών καλεί συλλογικότητες, ομάδες και ατομικότητες στην πλατεία Αγοράς να γεμίσουμε τους δρόμους της πόλης μας με πολύχρωμες σημαίες, χαρούμενες φωνές, σώματα ελεύθερα και διεκδικήσεις για την κοινωνία που ονειρευόμαστε.

Δεν παλεύουμε να γίνουμε "αποδεκτά" - παλεύουμε για να μη φοβόμαστε. Για να μπορούμε να περπατάμε, να αγαπάμε, να υπάρχουμε, διεκδικώντας:

- Πλήρη ισότητα και ορατότητα για όλ@ κόντρα σε κάθε σύστημα ιεράρχησης των ανθρώπινων σχέσεων (ετεροκανονικότητα, ερωτοκανονικότητα, μονοκανονικότητα).

- Δικαίωση σε θύματα έμφυλων και ρατσιστικών επιθέσεων, όχι με εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη,αλλά με συλλογική μνήμη και εξέγερση.

- Ενσωμάτωση της ΛΟΑΤΚΙΑ+ ιστορίας και της συμπεριληπτικής σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία χωρίς αποσιώπηση.

- Παραδοχή του βιολογικού φύλου, του κοινωνικού φύλου, του σεξουαλικορομαντικού προσανατολισμού ως φάσματα και αναγνώριση όλων των επιμερών ταυτοτήτων της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, ανεξαρτήτως ρευστότητας αυτών, ως ισότιμα έγκυρες.

- Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας να αντιμετωπίζουν ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα με αξιοπρέπεια, χωρίς καχυποψία ή ενοχοποίηση (HIV+, intersex, trans).

- Ισότιμη, δημόσια δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για όλ@, υγειονομική φροντίδα σε τρανς άτομα (ορμονοθεραπείες, επεμβάσεις, ψυχική υποστήριξη) χωρίς "γνωματεύσεις" και εξευτελιστικά πρωτόκολλα.

- Άρση του αποκλεισμού των queer ατόμων από την αιμοδοσία. Η αιμοδοσία είναι πράξη αλληλεγγύης και πρέπει να βασίζεται στην πραγματική αξιολόγηση κινδύνου, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

- Ισότιμη πρόσβαση σε στέγαση, εισόδημα, εργασία, μόρφωση για ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα και στήριξη σε όσα έχουν εκδιωχθεί από το οικογενειακό περιβάλλον.

- Διατήρηση και υπεράσπιση καταλήψεων που συχνά στεγάζουν queer ζωές και συλλογικότητες.

- Αποδόμηση του εθνικιστικού λόγου περί ετεροκανονικής οικογένειας και αποκάλυψη της βίας που εμπεριέχει.

Καμία ανοχή στον δημόσιο λόγο που συνδέει τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα με "απειλή στο έθνος", στο "δημογραφικό" ή στο "μέλλον της πατρίδας".

Συμπαράσταση στα ΛΟΑΤΚΙΑ+ μεταναστά που είναι πολλαπλά στιγματισμένα και συχνά αόρατα.

Όχι στο pink-washing του γενοκτονικού καθεστώτος του Ισραήλ και τις πολιτικές που το στηρίζουν.

Ο αγώνας ποτέ δεν τελειώνει , τα δικαιώματά μας και οι διεκδικήσεις μας απειλούνται καθημερινά, όμως η ανάγκη για απελευθέρωση μας δυναμώνει και μας βγάζει στους δρόμους ξανά!

Η ύπαρξη μας δεν χωρά , σε έθνη, νόρμες και κουτιά

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Μαΐου 11h