τι; : συνέλευση θεματική : παιδεία

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στις 19.00

Συνέλευση για την ελευθεριακή παιδεία και την αυτομόρφωση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η αυτομόρφωση είναι μια διαρκής δυνατότητα για γνώση που πρέπει να είναι κτήμα και προϊόν ζύμωσης του συνόλου της κοινωνίας, ισότιμα, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις και με βάση τις ανάγκες του. Είναι μια διαδικασία απελευθερωτική και αναγεννητική, καθώς μπορεί ταυτόχρονα να είναι συλλογική, αλλά και ατομική, μιας και πρόκειται για ατομική επιλογή του καθενός μας ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Μέσα από την αυτομόρφωση το άτομο θέτοντας σε συλλογικό διάλογο τα όποια ερωτήματα το απασχολούν, βρίσκει το δικό του δρόμο στον κόσμο, στα κοινωνικά πλαίσια που ζει ή στις ομάδες/συλλογικότητες που δραστηριοποιείται.

Είναι καιρός να διεκδικήσουμε, με τον λόγο και την πράξη μας να συμβαδίζει, το σχολείο του μέλλοντος. Να σχεδιάσουμε, να μοντελοποιήσουμε, να επιχειρήσουμε να δομήσουμε και να προτείνουμε στην εγκλωβισμένη κοινωνία ένα σύστημα παιδείας που θα διέπεται από το πάθος για την ελευθερία και που θα αντιστέκεται με όλο του το είναι σε κάγκελα, είτε ορατά είτε αόρατα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι «αρκεί μία δράση για να κατορθώσει περισσότερα από όσα χιλιάδες φυλλαδίων» αλλά και ότι «δεν αρκούν λίγα κιλά δυναμίτη για να γκρεμίσουν τους εκμεταλλευτές μας» (Κροπότκιν). Η κρίση της εξουσίας των οικονομικο-πολιτικών αφεντικών, η κρίση αξιών μιας κοινωνίας με μόνες αξίες αυτές του χρηματιστηρίου και ο διωγμός της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών που επιδίδεται το κράτος, μας καλεί στην εντατικοποίηση του αγώνα, εντείνοντας την αναγκαιότητα για επαναστατικές δομές που θα συνθέτουν τις διαφορετικότητες των προσωπικοτήτων και του τρόπου δράσης και σκέψεις όλων των τάσεων του «χώρου», αλλά και του ευρύτερου ελευθεριακού και επαναστατημένου κόσμου. Να βρούμε τον τρόπο που θα κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπληρωματικότητα των κομματιών και των τάσεων της επανάστασης, αποσβένοντας όποιες εσωτερικές αντίρροπες δυνάμεις αποτελούν τροχοπέδη για την έφοδο στον ουρανό. Να ανακαλύψουμε το συναγωνισμό, συνειδητοποιώντας την αυτοκαταστροφική τάση του ανταγωνισμού. Κάτι τέτοιο, μόνο από οριζόντιες διαδικασίες ευρείας συνδιαμόρφωσης μπορεί να επιτευχθεί. Διαδικασίες που θα μπορούν συνεχώς να αυτοαναιρούνται και επαναπροσδιορίζονται όπως και τα άτομα που θα τις απαρτίζουν. Και από υποδομές που δε θα τις εγκλωβίζουν αλλά απλώς θα τις στεγάζουν.

Έτσι έχοντας κατά νου όλ'αυτά, θεωρούμε ότι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα με την ακόλουθη στοχοθέτηση αποτελεί επιτακτική κινηματική αναγκαιότητα:

• Δημιουργία υποδομών που να υποστηρίζουν υλικοτεχνικά ομάδες αυτομόρφωσης είτε εγχειρημάτων που ήδη υπάρχουν είτε άλλων που θα δημιουργηθούν μελλοντικά.

• Δικτύωση και οργανωτική δυνατότητα αυτών των ομάδων αυτομορφωσης μεταξύ τους, αλλά και με άλλα πολιτικά εγχειρήματα.

• Δημιουργία νέων ομάδων αυτομόρφωσης με σκοπό την κοινωνική έρευνα από τα κάτω για την βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών και την δημιουργία δομών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην μετατροπή μιας εξεγερτικής διαδικασίας σε μια συνειδητοποιημένη επανάσταση.

• Μετάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές με σκοπό την απελευθέρωση του ατόμου από την φαντασιακή θέσμιση της σημερινής εξουσιαστικής κοινωνίας. Ανάπτυξη των ποικίλων δυνατοτήτων του μέσα από διαφορετικούς και ποικίλους τρόπους έκφρασης όπως τέχνες, γλώσσες, κατασκευές κ.τ.λ.

• Αντίσταση στην αλλοτρίωση της παιδείας και στον περιορισμό μετάδοσης της γνώσης, που επιχειρεί το κράτος μέσω της συρρίκνωσης και της περαιτέρω εξαθλίωσης του σημερινού άθλιου εκπαιδευτικού συστήματος.

• Μέσα από ανοιχτές οριζόντιες διαδικασίες που διέπονται από την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό των μελών τους, καταργώντας διαχωρισμούς όπως μαθητής και δάσκαλος και να εμφυσήσει σε όλους μας τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της αντίστασης στην ιεραρχία, στον ρατσισμό, στον κρατισμό, στον σεξισμό, στην κάθε θρησκευτική πίστη, στην εξουσία σε όλες της τις μορφές. Να εμπνεύσει στο άτομο τις αξίες του σεβασμού στο διαφορετικό, του διεθνισμού, της επίμονης στην αναζήτηση της αλήθειας και εν τέλει το όραμα μιας αταξικής κοινωνίας.

Αποσπάσματα τοποθετήσεων συνέλευσης 26/02/2012

- -Ποιοι θα είναι οι στόχοι των κύκλων αυτομόρφωσης; Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αυτάρκεια σε υλικοβιοποριστικό επίπεδο αλλά και σε ηθικοπνευματικό επίπεδο. Όταν μιλάμε για υλική αυτάρκεια-ανεξαρτησία εννοούμε να βρούμε τους τρόπους που θα οργανωθεί αυτή μέσα από κύκλους αυτομόρφωσης που στόχο θα έχουν την καλλιέργεια της γης, τη σπορά, τη συγκομιδή και την παραγωγή τροφής, έως και την ενεργειακή αυτάρκεια. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όταν μιλάμε για νοητική ανεξαρτησία και αυτάρκεια αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στο ενδιαφέρον και την περιέργεια που είναι και τα εφαλτήρια της γνώσης. Να αποκτήσουμε τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία που θα μας καθιστούν αυτάρκεις απένατι στο υπάρχων, να βρούμε τις αγκυλώσεις και τις νοητικές εξαρτήσεις μας από την κυριάρχη ιδεολογία και να αποκοπούμε από αυτές δημιουργώντας τους δικούς μας πυρήνες ανεξάρτητης σκέψης. Όλα αυτά θα μπορούσαν να πραγματωθούν μέσα από τη δημιουργία μιας κοινότητας- κολεκτίβας, κύριο μέλημα της οποίας θα είναι η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία από το υπάρχον σύστημα.

- -Ένα θέμα είναι αυτό της απεύθυνσης, σε ποιους απευθυνόμαστε στην κοινωνία ή στο α/α χώρο; Αν θέλουμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία θα το κάνουμε αν και εφόσον τα προτάγματά μας συμβαδίζουν με αυτά που έχουμε κάνει πράξη. Δεν μπορούμε να προτάσσουμε πράγματα τα οποία εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε κατακτήσει. Για να το πετύχουμε οφείλουμε σε αρχικό στάδιο να λειτουργήσουμε με έναν πιο κλειστό τρόπο. Για παράδειγμα τα αντι-μαθήματα τα οποία είχαν οργανωθεί στο γαλλικό Μάη, οργανώθηκαν αφού πρώτα είχαν καταλάβει κτίρια. Αν θέλουμε να απευθυνθούμε στον α/α χώρο, τούτο θα γίνει γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει έλλειψη ενός θεωρητικού εργαλείου και θέλουμε να το εξελίξουμε, δηλαδή ενώ υπάρχει ήδη μια συνείδηση, μια πρόθεση εμείς θέλουμε να τη βαθύνουμε προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τη βάση μας.

- -Ένα βασικό δίλημμα είναι αυτό της «αντίστασης ή της δημιουργίας». Που θα εστιάσουμε; Η αντίσταση αναφέρεται στην κριτική την οποία θέλουμε να ασκήσουμε στο υπάρχων σύστημα, ενώ η δημιουργία αναφέρεται στο όραμα μας για μια ελεύθερη κοινωνία.

- -Θα πρέπει να αναλύσουμε τις υπάρχουσες έννοιες ,όπως τι εστί καθηγητής, τι είναι ο μαθητής και τι η εξεταστική προκειμένου να κατανοήσουμε ποια είναι η λειτουργία τους μέσα στο υπάρχον σύστημα, σε τι εξυπηρετούν και τι είναι αυτό που πραγματικά μας μαθαίνουν; Το να παρέμβουμε και να κάνουμε αντι-μαθήματα την ώρα που το αστικό πανεπιστήμιο βρίσκεται σε χρεοκοπία είναι πολύ σημαντικό, τώρα μπορούμε να το κάνουμε, μπορούμε να το πάρουμε στα χέρια μας, τώρα που τα πτυχία έχουν απαξιωθεί και ο κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο μπορούμε να προτείνουμε πολλά. Όσον αφορά το στόχο της συνέλευσης; Είναι το ελευθεριακό σχολείο ή είναι πιο σφαιρικός; Για παράδειγμα τα μέχρι σήμερα εγχειρήματα ελευθεριακής εκπαίδευσης είχαν σαν σημείο αναφοράς την αντιαυταρχικότητα. Εμείς καλό θα ήταν να δούμε τι ιδεολογία αναπαράγεται από το σχολείο, τι είναι αυτό που διευθύνει που κάνει κουμάντο;

- Στόχος της συνέλευσης θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων, γι' αυτό και στο δίλημμα δημιουργία ή αντίσταση η απάντηση είναι δημιουργία, να δώσουμε όλη μας την ενέργεια στο καινούριο, να κάνουμε κύκλους αυτό-μόρφωσης στις πλατείες, στις γειτονιές να διαχύσουμε την ιδέα της αυτό-μόρφωσης στην κοινωνία. Η ελευθεριακή παιδεία λειτουργεί προταγματικά σου δίνει το αυτεξούσιο να διαλέξεις τι θα μάθεις και πως θα το μάθεις.

- -Οφείλουμε να προσδιορίσουμε εννοιολογικά τον όρο της αντίστασης, τι σημαίνει αντίσταση; Και εμείς τι χώρους ελευθερίας ανοίγουμε, εμείς τι πετυχαίνουμε και αυτό περνάει μέσα από την απομυθοποίηση της αστικής παιδείας. Όσον αφορά το δυισμό «εμείς και η κοινωνία» το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε, η κοινωνία είναι απλά μια έννοια δεν αποτελεί οντότητα. Για να καταστρέψουμε το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να έχουμε νέα γνώση. Να βρούμε τους τρόπους πλαισίωσης και παραγωγής της νέας γνώσης, να αναθεωρήσουμε την υπάρχουσα και να προτάξουμε τη νέα απελευθερωμένη γνώση.

- Ο καπιταλισμός θέλει εξειδικευμένους εργάτες, δεν τον ενδιαφέρει η παραγωγή της γνώσης ήταν μια παράπλευρη απώλεια θα λέγαμε στη διαδικασία εξειδίκευσης των εργατών του, ένα παραπροϊόν. Εμείς υπεραμυνόμαστε της γνώσης, το θέμα είναι να σταματήσουμε την προπαγάνδιση των κυρίαρχων ιδεωδών.

- Το θέμα είναι η εναλλαγή τακτικών άμυνας-επίθεσης και η υπέρβαση μέσα από τη σύνθεση του κλειστού και του ανοιχτού.

- Η υπάρχουσα γνώση είναι συστημική και για αυτό ακίνδυνη. Οι πραγματικά επικίνδυνες ιδέες δύσκολα βρίσκουν το δρόμο τους προς το ευρύ κοινό όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Ηράκλειτο ή τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. Παραγωγή της καινούριας γνώσης έρχεται κατευθείαν από το χάος και αυτό αποτελεί την φαντασία. Η υπάρχουσα γνώση πολεμάει τη φαντασία μέσα από το μονόδρομο που προβάλλει η εξουσία. Ας φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από την ελευθεριακή παιδεία, ας φανταστούμε έναν ελεύθερο άνθρωπο που θα σχετίζεται από πραγματική επιθυμία και όχι από ανάγκη.

- Ποια γνώση θέλουμε; Ποιες είναι οι υγιείς μέθοδοι διδασκαλίας, τούτο έρχεται μόνο μέσα από την κριτική στο υπάρχον έτσι πλαισιώνουμε τις επιθυμίες μας. Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών; θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τους καθηγητές, για παράδειγμα τι σημαίνει η διδασκαλία της γλώσσας, η γλώσσα είναι εργαλείο συμβολοποίησης για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε τα πράγματα πόσο σημασία της δίνουμε και πως το διδάσκουμε;

- Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας με τα σχολεία να φτιάξουμε και μια εφημερίδα που θα μοιράζουμε σε αυτά. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ερωτηματολόγια τα οποία θα μοιράσουμε σε δασκάλους και παιδιά όσον αφορά το σχολείο, το μάθημα, τη γνώση. Θα μπορούσαν να λειτουργούν τα σχολεία σαν κέντρα αυτό-οργάνωσης, μέσα από τα οποία όλοι θα δρούσαν συνεργατικά, υπεύθυνα και ελεύθερα, όπου θα διεξάγονταν αντι-μαθήματα στη βάση της πρακτικότητας. .

- Να αντιστρέψουμε τη λειτουργία του σχολείου προς πιο απελευθερωτικές διαδικασίες Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τα αντι-μαθήματα τι περιεχόμενο θα έχουν ; Το υπάρχον σύστημα έχει εξουδετεροποιήσει τη δύναμη της γνώσης μέσα από τον τρόπο που την χρησιμοποιεί.

- «Είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε» αλλιώς το σύστημα θα εκμεταλλευτεί την αποτυχία μας.

- Η θεωρία και η επιστήμη διεμβολίζει την πραγματικότητα δημιουργούντας νέα πρωτότυπα και παράξενα ερωτήματα. Η θεωρία είναι πράξη όταν αλλάζει την πραγματικότητα. Αν οι κύκλοι αυτομόρφωσης λειτουργήσουν με επιτυχία τότε αυτό θα λειτουργήσει προταγματικά.

- Προτάσεις κύκλων αυτό-μόρφωσης, ομάδων.

Διοργάνωση: Σύντροφοι και συντρόφισσες

επικοινωνία : automorfwsh@hotmail.com

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...