τι; : συζήτηση θεματική : παιδεία

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 στις 13.00

Συζήτηση: Στον καιρό της Κρίσης το πανεπιστήμιο σε κρίση;

Στον καιρό της Κρίσης το πανεπιστήμιο σε κρίση; Ανοιχτή συζήτηση για το πανεπιστήμιο για το οποίο αγωνιζόμαστε και το πανεπιστήμιο που διεκδικούμε

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι με τον νόμο της θα αλλάξει το DNA του πανεπιστημίου. Πράγματι, ο νόμος 4009 καταργεί το πανεπιστήμιο της ελεύθερης διδασκαλίας και της έρευνας, τη δημοκρατική συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της στις αποφάσεις που το αφορούν, τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του.

Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι αντιστεκόμαστε στην κατεδάφιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και ζητάμε την απόσυρση του καταστροφικού αυτού νόμου.

Αντιστεκόμαστε στην εκλογή του συμβουλίου διοίκησης στις 14 Μαρτίου 2012 καθώς το Συμβούλιο Διοίκησης είναι κρίσιμος κόμβος για να εμπεδωθούν πολύ πιο εύκολα οι νέες κατευθύνσεις για τη συρρίκνωση, επιχειρηματοποίηση και αυταρχικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου δεν θα μιλάμε πια για πανεπιστήμιο.

Τι είναι όμως πανεπιστήμιο και τι πανεπιστήμιο υπερασπιζόμαστε; Ποιο είναι το πανεπιστήμιο σήμερα και ποιο το πανεπιστήμιο που θέλουμε και οραματιζόμαστε; Τι μπορούμε να ελπίσουμε για το πανεπιστήμιο στο καιρό της κρίσης; Τι πανεπιστήμιο μας ετοιμάζουν; Ποιος θα 'πρεπε να είναι ο ρόλος του στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία; Τι είναι και τι μπορούν να προσφέρουν οι κοινωνικές επιστήμες;

Δεν θα παραδώσουμε το Πάντειο στις αχόρταγες δυνάμεις της αγοράς που τα τελευταία 2 χρόνια μνημονιακής πολιτικής ληστεύουν τις ζωές μας σπρώχνοντας την κοινωνία στην εξαθλίωση. Είμαστε κι εμείς κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο επιτίθενται βάρβαρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις που υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύουν κάθε στοιχείο κοινωνικής πρόνοιας και δημοσίων αγαθών που είχε απομείνει. Δεν θα τους χαρίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα τους αφήσουμε να το διαλύσουν.

Αντιστεκόμαστε στη βάρβαρη επιδρομή και ταυτόχρονα ανοίγουμε τη συζήτηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Παντείου για το ρόλο που μπορεί να παίξει το πανεπιστήμιο σήμερα. Ανοίγουμε το πανεπιστήμιο στην κοινωνία που πλήττεται και όχι στην αδηφάγα αγορά.

Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι στο Πάντειο συζητούμε μαζί

ακριβής τοποθεσία : στην αίθουσα τελετών (κεντρικό κτήριο)

κάλεσμα : ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ