Τρίτη 10 Ιουνίου 2025 στις 18.00
Εκδήλωση: Έρευνα και εργασιακές συνθήκες στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο
«Έρευνα και εργασιακές συνθήκες στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο - ΣΣΕ η απάντηση στην επισφάλεια»
Παραδείγματα από Ηνωμένο Βασίλειο (UCU) και ΗΠΑ (Santa Cruz)
Εκδήλωση της Σωματειακής Επιτροπής ΕΜΠ του ΣΕΡΕΤΕ
Τρίτη 10/06
18:00
Αμφιθέατρο 01, Σχολή Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών Μηχανικών, ΕΜΠ
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει εντός του σωματείου μας, αλλά και ευρύτερα σε σωματεία και συλλόγους εργαζομένων, για την ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην έρευνα.
Στον κλάδο της έρευνας και διδασκαλίας παρατηρείται έντονα η απουσία αναγνώρισης της εργασιακής ιδιότητας για μεγάλο μέρος των ερευνητών, κυρίως των Υποψήφιων Διδακτόρων. Την ίδια στιγμή, η έρευνα αποτελεί πεδίο εφαρμογής διαφόρων επισφαλών μορφών εργασίας, όπως η εργασία με μπλοκάκι, υποτροφίες, τίτλους κτήσης, ενώ δεν είναι σπάνια η αμισθί εργασία. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι αναγκαίο εργαλείο για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών και σταθερών συνθηκών εργασίας στον χώρο μας.
Η εκδήλωση της Τρίτης αποτελεί μια ανοιχτή συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στο ελληνικό πανεπιστήμιο και στην έρευνα. Οι συνάδελφοι από το εξωτερικό θα μεταφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και τους αγώνες που έχουν δώσει για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα των χωρών τους.
Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου, αλλά και κάθε εργαζόμενο στην έρευνα - ανεξαρτήτως ιδρύματος, ειδικότητας ή εργασιακού καθεστώτος - να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στις συλλογικές μας διεκδικήσεις. Θεωρούμε αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ενισχυθεί η συλλογική προσπάθεια για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα αποτελέσει πραγματικό όπλο για τον κλάδο.
Διεκδικούμε την κατάργηση των υποτροφιών και την αντικατάστασή τους με συμβάσεις εργασίας, τον καθορισμό κατώτατου βασικού μισθού και μισθολογικών κλιμακίων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, πλήρη ασφάλιση, επιδόματα, ωράριο και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξάρτητα από το ίδρυμα, την ειδικότητα ή τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Ανοίγουμε λοιπόν τον διάλογο με στόχο την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους για όλους και όλες.
Η ΣΣΕ να γίνει υπόθεση όλων!
πηγή : email που λάβαμε στις 6 Ιουνίου 02h