Κυριακή 8 Ιουνίου 2025 στις 11.30
Παρέμβαση Αλληλεγγύης στους απλήρωτους εργαζόμενους στα Farina
FARINA: Η εκμετάλλευση δεν έχει τέλος…
Τα αρτοζαχαροπλαστεία farina bakery 6 στον αριθμό από τα οποία τα 4 είναι στην περιοχή της Καλαμαριάς και ένα στην περιοχή του Ευόσμου. Πάνω από 30 πρώην και νυν εργαζόμενοι των καταστημάτων διεκδικούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών ( μισθοί, επιδόματα καλοκαιριού, Κυριακές και αργίες). Η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι πάγια τακτική τους και το χαρακτηριστικό της επιχείρησης αυτής. Οι πληρωμές γινόταν «βάσει λίστας» που βασίζονταν στην αρέσκεια των εργοδοτών σε κάθε εργαζόμενο, αντιστρόφως ανάλογα με το πόσο πίεζε για να πληρωθεί.
Καθόλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης μας υπήρχε παρακολούθηση από τις κάμερες και τηλεφωνικές επιπλήξεις στους εργαζομένους, προσβλητικές συμπεριφορές, παράλογες απαιτήσεις εκτός αρμοδιοτήτων (όπως ψώνια από σούπερ μάρκετ και παράδοση στο σπίτι τους, παράδοση και παραλαβή ρούχων και άλλων από καθαριστήριο, πέταγμα σκουπιδιών από τα σπίτια τους και άλλα πολλά).
Τα ωράρια σε όλα τα καταστήματα ήταν εξαντλητικά καθώς πολλές φορές βάση προγράμματος οι εργαζόμενοι έπρεπε να σχολάσουν από τα μαγαζιά τους 22:30-23:00 και σε λιγότερο από ένα 8ωρο να πρέπει να ξαναπάνε στο μαγαζί για δουλειά 5:00-6:00 το πρωί.
Σαν να μην έφταναν τα χρωστούμενα προς τους εργαζομένους οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης κάνουν επίδειξη πλούτου στους εργαζόμενους τους, ενώ παρουσιάζουν την «κακή» οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των πληρωμών.
Ταυτόχρονα, για όσους δουλεύουν ακόμα, προωθούν αλλαγή συμβάσεων με μείωση μισθού και αλλαγή ωραρίου, πόστων και καταστημάτων.
Στην δεύτερη παρέμβαση η εν λογω επιχείρηση ανάρτησε ενα κείμενο στις βιτρίνες της στο οποίο μας κατηγορούσε οτι θέλουμε να τους εκδικηθούμε και να τους συκοφαντήσουμε.Κατι τετοιο δεν ισχύει και το μόνο που διεκδικουμε είναι τα δεδουλευμενα μας.
Μετά τη δευτερη παρέμβαση έγινε συνάντηση με τους δικηγόρους στην οποία η επιχείρηση υποστήριξε ότι θα αρχίσει να καταβάλλει τις οφειλές σε προφορική συμφωνία κατι το οποίο για ακόμη μια φορά δεν τήρησε.
Στην ανάρτηση τους έγραψαν ότι θέλουν να μας πληρώσουν..
ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!!
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Βαρεθήκαμε να παρακαλάμε,
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ
Πρώην και Νύν εργαζόμενοι/ες στο FARINA BAKERY
ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΧΛΙΔΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
(ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΡΙΝΑ) Τ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΛΑΤΕΣ
Στην αλυσίδα άρτο ζαχαροπλαστείων «Farina bakery», η διαφήμιση, το prestige και το κέρδος φαίνεται να υπερτερούν των αναγκών, των ζωών και τις αξιοπρέπειας των εργαζόμενων. Η πλειοψηφία των οποίων είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 2 μήνες με την κλασική πρόφαση ότι «δεν πάει καλά το μαγαζί».
Η εταιρεία αυτή διατηρεί 6 καταστήματα, στα ανατολικά και δυτικά της πόλης, όπου πάνω από 30 πρώην και νυν εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμενα τους.
Δεν ξέρουμε τη συνταγή ενός πετυχημένου μιλφέιγ, ξέρουμε όμως τη συνταγή του πώς να γεμίζουν οι τσέπες του αφεντικού. Για τα' αφεντικά του "φαρινα" η τακτική της απληρωσιάς είναι ένα μέσο εκβιασμού που αποσκοπεί να φοβήσει τους εργαζόμενους τους, να μην παραιτηθούν ώστε να μην χάσουν τα δεδουλευμενα τους.
Ταυτόχρονα εξωθεί σε παραίτηση όσες και όσους διεκδικούν (αλλαγη καταστηματος εργασίας, τηλεφωνικές επιπλήξεις από παρακολούθηση καμερών, προσβλητικές συμπεριφορές, απαιτήσεις εκτος αρμοδιοτήτων και προσωπικά καπρίτσια) ή απλά δεν μπορούν να ζήσουν 2 μήνες χωρίς μισθό. Ενώ για όσους αντέξουν, έχει αλλαγή συμβάσεων με μείωση μισθού και ωραρίου.
Όπως καταγγέλλουν οι ίδιες στο κείμενο τους:
"...Η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι πάγια τακτική τους και το χαρακτηριστικό της επιχείρησης αυτής. Οι πληρωμές γινόταν «βάσει λίστας» που βασίζονταν στην αρέσκεια των εργοδοτών σε κάθε εργαζόμενο, αντιστρόφως ανάλογα με το πόσο πίεζε για να πληρωθεί."
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων έχουν κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, στην οποία τα αφεντικά δεν εμφανίζονται στα ορισμένα ραντεβού.
Τα αφεντικά στο Farina bakery (όπως και τα υπόλοιπα) δεν κάνουν κάτι καινούργιο. Εκμεταλλεύονται όλα τα νομικά τερτίπια που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να μειώσουν το εργατικό κόστος αλλά και να ισχυροποιήσουν τη συνθήκη που τους επιτρέπει να εκβιάζουν τους εργαζόμενους τους, όλο και περισσότερο.
Την Πέμπτη 29/5, έγινε συνάντηση μεταξύ των αφεντικών, του σωματείου και των εργαζομένων. Καμία προφορική υπόσχεση για (έστω τμηματική) εξόφληση των δεδουλευμενων δεν τηρήθηκε.
Απέναντι στην μισθωτή σκλαβιά και την εκμετάλλευση, ενάντια σε κάθε επίθεση των αφεντικών, προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την (αυτό)οργάνωση στην βάση με συλλογικούς αγώνες και την αντίσταση στους χώρους εργασίας και στην καθημερινή μας ζωή.
Αντίσταση στους εκβιασμούς των αφεντικών.
Αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς.
Αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.
ΚΑΜΙΑ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ "FARINA BAKERY"
Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στους απλήρωτους εργαζόμενους στα αρτοζαχαροπλαστεία Farina Bakery
Κυριακή 8/6 11:30 Σκρα 12, Καλαμάρια (Farina Bakery)
Η αλυσίδα αρτοζαχαροπλαστείων Farina Bakery προσμετρά πάνω από 30 πρώην και νυν εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και παλεύουν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών (μισθοί, επιδόματα, Κυριακές αργίες). Παράλληλα, ο εργασιακός κλοιός των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα στενός - με εξαντλητικά ωράρια, αβέβαιες συμβάσεις εργασίας, απειλές για μειώσεις στον μισθό - ενώ από την εξίσωση δεν δύναται να λείπουν οι παράλογες εργοδοτικές απαιτήσεις, οι απειλές και οι τηλεφωνικές επιπλήξεις στους εργαζομένους. Αντί τα αφεντικά του αρτοζαχαροπλαστείου να δώσουν τα χρωστούμενα χρήματα, στέλνουν εξώδικα σε πρώην εργαζόμενες, οι οποίες πασχίζουν να κάνουν γνωστή στον δημόσιο διάλογο την εργοδοτική αυθαιρεσία. Πρόσχημα των αφεντικών για τους απλήρωτους εργαζόμενους είναι η οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει το μαγαζί - αξίζει να σημειωθεί πως η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων διατηρεί 6 μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη.
Στο κρατικο-καπιταλιστικό σύστημα η εντατικοποίηση της εργασίας, οι απολύσεις, οι αβέβαιες συμβάσεις, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, η καταπάτηση του 8ωρου και τα ελαστικά ωράρια αποτελούν πάγια τακτική κράτους και αφεντικών να μεγιστοποιήσουν το προσωπικό τους κέρδος - μετακυλώντας παράλληλα το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων. Το παράδειγμα του αρτοζαχαροπλαστείου Farina Bakery αντανακλά πλήρως την σκληρή εργασιακή πραγματικότητα του σήμερα: Συνθήκες αλόγιστης εκμετάλλευσης επιβάλλονται στους εργαζομένους, με το μέλλον τους να διακυβεύεται στο βωμό της απρόσκοπτης κερδοφορίας των αφεντικών. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά εντάσσεται στην γενικότερη σύγχρονη πολιτική του κράτους. Κράτος και αφεντικά εντείνουν τους όρους εξαθλίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, αποζητώντας την μέγιστη καπιταλιστική κερδοφορία.
Σε μια προσπάθεια των εξουσιαστών να θωρακίσουν με κάθε κόστος την ηγεμονία τους, η ταξική βάση πλήττεται καθημερινά και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί όλο και εντείνονται. Ωστόσο, κράτος και αφεντικά γνωρίζουν πολύ καλά πως αν η κοινωνική οργή στραφεί εναντίον τους η παντοδυναμία τους τίθεται υπό αμφισβήτηση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εξαπολύουν κατασταλτική επίθεση ενάντια σε όσους αντιστέκονται - ποινικοποιώντας κάθε μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αμφισβητώντας το εργαλείο της απεργίας, υπερψηφίζοντας αντιεργατικά νομοσχέδια και αποστρέφοντας την κοινωνία από τον συλλογικό, ριζοσπαστικό, αδιαμεσολάβητο αγώνα. Φόβος των εξουσιαστών είναι όλοι οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου που συλλογικοποιούνται, οργανώνονται και διεκδικούν τη ζωή που τους ανήκει.
Η συλλογικοποίηση στους χώρους εργασίας, η οργάνωση σε εργατικά σωματεία βάσης, η συμμετοχή σε οριζόντιες και από τα κάτω διαδικασίες είναι τα μοναδικά συστατικά που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, προς την απελευθέρωση όλων των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου. Με έρεισμα τον αναρχικό αγώνα και όπλο μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας και οραματιζόμαστε έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση - έναν κόσμο ισότητας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ "FARINA BAKERY"
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο και Κόκκινο»
μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδίας Συλλογικοτήτων