τι; : πορεία θεματική : Πύλος από :

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025 στις 19.00

Συλλαλητήριο για τα 2 xρόνια από το έγκλημα της Πύλου

2 xρόνια από το έγκλημα της Πύλου. Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Πύλου. Δίκη-καταδίκη στο Ναυτοδικείο. Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά.

Συλλαλητήριο, Σάββατο 21 Ιούνη, Σύνταγμα, 7 μ.μ.
Θεσσαλονίκη, 14/6, Αγ. Βενιζέλου 7μμ
Καλαμάτα,14/6, Κεντρική Πλατεία 7.30μμ
Γιάννενα, 21/6, Περιφέρεια 12μ
Πάτρα, 21/6, Πλ.Γεωργίου 11πμ
Βόλος,21/6, Πλ.Αγίου Νικολάου 7μμ
Ξάνθη,21/6, Κεντρική Πλατεία 7μμ
Κομοτηνή, 21/6, Κεντρική Πλατεία 7μμ
Αλεξανδρούπολη, 21/6, Δημαρχείο 7μμ

17 στελέχη του Λιμενικού παραπέμπονται σε ανάκριση για το έγκλημα της Πύλου δικαιώνοντας τις θαρραλέες καταγγελίες των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου. Αυτές άλλωστε οδήγησαν στο Πόρισμα-καταπέλτη του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενοχή όσων οργάνωσαν την επιχείρηση αποτροπής αντί για διάσωσης του Αδριάνα, στις 14 Ιούνη 2023, οδηγώντας στον θάνατο άνω των 600 προσφύγων.
Είναι μια επιτυχία των επίμονων αγώνων του κινήματος αλληλεγγύης, των δικηγόρων που τους στηρίζουν αλλά και πάνω απ΄ όλα των δυναμικών κινητοποιήσεων των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των κινήσεων αλληλεγγύης και των καλλιτεχνών που απαίτησαν να πάνε στο Ναυτοδικείο οι δολοφόνοι. Είναι το κίνημα που εμπόδισε την κυβέρνηση να φορτώσει το έγκλημα σε εννέα Αιγύπτιους επιζώντες βαφτίζοντας τους διακινητές. Είναι το κίνημα που ένωσε τις φωνές των συγγενών των Τεμπών και της Πύλου στις 22 Μάρτη για δικαιοσύνη.

Στις 14 Ιούνη 2023, το Λιμενικό προκάλεσε ανοιχτά της Πύλου τη βύθιση του πλοιαρίου Αδριάνα με 750 πρόσφυγες στοιβαγμένους στα αμπάρια και το κατάστρωμα. Επέζησαν 104 ενώ βρέθηκαν 82 σοροί. Άνω των 600 προσφύγων βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο βυθό της θάλασσας, στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Ήταν το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στα σύνορα της ΕΕ-φρούριο. Ήταν μαζική δολοφονία, ένα οργανωμένο έγκλημα της κυβέρνησης και του Λιμενικού.
Παρά τις ειδοποιήσεις των ιταλικών αρχών και της FRONTEX ότι το πλοίο πάνω από 15 ώρες βρίσκονταν σε κίνδυνο, το Λιμενικό το παρακολουθούσε με ένα πλοίο του, ικανό για καταδιώξεις αλλά όχι για διασώσεις, χωρίς καν τα απαραίτητα σωσίβια. Λιμενικό και Κυβέρνηση έδωσαν εντολές ακόμη και για την αποχώριση παραπλεόντων πλοίων που εστάλησαν για βοήθεια και τότε μέσα στα σκοτάδια, αντί για επιχείρηση διάσωσης, προχώρησαν σε αποτροπή. Σκοπός τους ήταν να διώξουν το Αδριάνα από τα ελληνικά ύδατα, γι αυτό το έδεσαν με σχοινί παρά τις εκκλήσεις των ίδιων των προσφύγων για άμεση βοήθεια. Η βίαιη ρυμούλκηση το οδήγησε στη βύθιση, σκορπώντας τον θάνατο και την απόγνωση στις οικογένειες εκατοντάδων ανθρώπων στο Πακιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Μέχρι σήμερα οι οικογένειες δεν πήραν τις σορούς των αγαπημένων τους ενώ η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την ανέλκυση του Αδριάνα.
Αυτό το έγκλημα ήταν καρπός της πολιτικής των κλειστών συνόρων με δολοφονικές επαναπροωθήσεις, που έχουν οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 40000 πρόσφυγες τα τελευταία 10 χρόνια στη Μεσόγειο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης και του Λιμενικού που την υλοποίησε στην Πύλο και συνεχίζει με νέα εγκλήματα στη Ρόδο, την Κω και τη Σάμο. Εμβολίζει σκάφη των προσφύγων, κομματιάζοντας τους. Αν κινδύνευαν μερικοί Ευρωπαίοι πλούσιοι τουρίστες θα είχαν διασωθεί από την πρώτη στιγμή!
Είναι ώρα να λογοδοτήσουν και να προχωρήσει η δίκη στο Ναυτοδικείο με καταδίκη των δολοφόνων της Πύλου.
Δε θα αφήσουμε τους δολοφόνους των Τεμπών και της Πύλου να συγκαλύψουν τα εγκλήματα τους. Δε θα τους αφήσουμε να συνεχίζουν να προκαλούν με την κλιμάκωση του ρατσισμού, με μέτρα κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά, όπως η φυλάκιση για δύο χρόνια ή με το πέταγμα προσφύγων στον δρόμο, διακόπτοντας την φιλοξενία σε δομές.
Ο Βορίδης, ο Κικίλιας και ο Χρυσοχοϊδης μπαίνουν μπροστά για να εκτρέψουν την οργή του κόσμου που κορυφώθηκε στις 28 Φλεβάρη και να τη μετατρέψουν σε μίσος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στρώνοντας έτσι τον δρόμο στην άκρα δεξιά και τους φασίστες. Μια κυβέρνηση που από τη μια δίνει 23 δις για εξοπλισμούς και από την άλλη διαλύει τη δημόσια παιδεία και υγεία, επιτίθεται στα συνδικάτα απολύοντας τον Κ. Γενιδούνια και τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται ενώ στοχοποιεί τους φοιτητές και τους μαθητές, προωθώντας αναμορφωτήρια και διαγραφές.
Στις 22 Μάρτη, στο Σύνταγμα, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και της Πύλου ένωσαν τις φωνές τους για να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι.
Στις 21 Ιούνη, δύο χρόνια μετά το έγκλημα της Πύλου, θα είμαστε στο Σύνταγμα για να ακουστεί δυνατά η κραυγή των εκατοντάδων οικογενειών που θρηνούν τα παιδιά τους και των επιζώντων που απαιτούν δικαιοσύνη και για να τσακίσουμε τις επιθέσεις του Βορίδη σε βάρος των μεταναστών. Για να ανοίξουνε το δρόμο για μια κοινωνία που δε θα πνίγει ούτε θα μπαζώνει!

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ