Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 στις 19.30
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Maja T.
Σε μια κατάσταση παρατεταμένης προφυλάκισης, σε συνθήκες ακραίας απομόνωσης, το Maja T ξεκίνησε από τις 5 Ιουνίου απεργία πείνας, γνωρίζοντας πως «...όλα αυτά δεν είναι μόνο δικό μου βίωμα, κι έτσι ελπίζω πως τα λόγια μου θα φτάσουν σε όλες εκείνες που διώκονται και φυλακίζονται επειδή εξεγείρονται ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, τον φασισμό, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση της φύσης και του ανθρώπου, ενάντια στη θεσμική και ρατσιστική βία και καταπίεση, δημιουργώντας εναλλακτικές, στεκόμενες όρθιες για τη χειραφέτηση, για την queer ταυτότητα, για την αξιοπρεπή ζωή για όλους. Πρέπει όλες/όλοι/όλα να γνωρίζουν ότι είμαι μαζί τους στη σκέψη και τον λόγο, κι ότι σύντομα μπορεί να είμαστε ελεύθερα.»
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ MAJA T. (ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠ0 5/6) - FREE ALL ANTIFAS
Κάθε χρόνο, από το 1997 και μετά, συρρέουν μαζικά στην Βουδαπέστη πλήθος ακροδεξιών και νεοναζί ομάδων στα πλαίσια της «Μέρας της Τιμής», μιας ναζιστικής φιέστας που πραγματοποιείται στην επέτειο της μαζικής εξόντωσης των πολιορκημένων ναζιστικών στρατευμάτων των SS και της Wermacht μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους το 1945, λίγο πριν την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού.
Δυο χρόνια πριν, η «Μέρα της Τιμής» αποτέλεσε την ευκαιρία να απαντηθεί η ναζιστική πρόκληση, όταν σε πολλά σημεία της Βουδαπέστης στήθηκαν αντιφασιστικές ενέδρες, ανταποδίδοντας ένα ποσοστό της ασκούμενης φασιστικής βίας. Το ορμπανικό ακροδεξιό καθεστώς αντελήφθη αυτές τις επιθέσεις ως αυτό που στ' αλήθεια είναι: ως επίθεση στο ίδιο το καθεστώς. Και ανταπέδωσε με ένα πογκρόμ διώξεων, διογκωμένα κατηγορητήρια, φυλακίσεις σε συνθήκες ακραίας απομόνωσης.
Το ουγγρικό κράτος βρήκε πρόθυμους συνεργάτες σε άλλα ευρωπαϊκά καθεστώτα, που συνέλαβαν στο έδαφός τους αντιφασίστες-αντιφασίστριες που η ορμπανική Ουγγαρία ζητούσε την έκδοσή τους. «Πρωτοπόρα» στη δίωξη των αντιφασιστών στάθηκε η Γερμανία, η οποία με μια fast track διαδικασία προχώρησε στην έκδοση του non binary antifa Maja T, που έκτοτε κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης σε ουγγρική φυλακή.
Από το Φεβρουάριο του 2025 βρέθηκε απέναντι σε «...έναν εισαγγελέα που βλέπει μέσα μου "ένα φλογερό μίσος", ενώ ταυτόχρονα θεωρεί εκείνους που εξυμνούν τους δράστες και τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος, ως μια "μειονότητα που χρήζει προστασίας". Ως εκ τούτου, έχει σημασία να γίνει σαφές πως ο ισχυρισμός της εισαγγελίας είναι ότι επιτέθηκα βίαια σε ανθρώπους που ήρθαν σε αυτή την πόλη πριν από δύο χρόνια για να πάρουν μέρος στην αποκαλούμενη "Μέρα της Τιμής", μια μέρα διαδηλώσεων και συναυλιών που λειτουργεί ως διεθνής συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών, με τη νομιμοποίηση και ενίσχυση κρατικών φορέων. Συγκεντρώνονται με έπαρση και απροκάλυπτο φανατισμό, για να βαδίσουν στους δρόμους εκείνους που επέλεξαν κάποτε Γερμανοί και Ούγγροι φασίστες, προκειμένου να "την κοπανήσουν" από την ευθύνη τους ως φονιάδες. Και τώρα, συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να διεξάγουμε μια δίκη στην οποία έχω ήδη καταδικαστεί και η προφυλάκισή μου αποτελεί μέρος της εκτέλεσης ποινής».
Σε μια κατάσταση παρατεταμένης προφυλάκισης, σε συνθήκες ακραίας απομόνωσης, το Maja T ξεκίνησε από τις 5 Ιουνίου απεργία πείνας, γνωρίζοντας πως «...όλα αυτά δεν είναι μόνο δικό μου βίωμα, κι έτσι ελπίζω πως τα λόγια μου θα φτάσουν σε όλες εκείνες που διώκονται και φυλακίζονται επειδή εξεγείρονται ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, τον φασισμό, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση της φύσης και του ανθρώπου, ενάντια στη θεσμική και ρατσιστική βία και καταπίεση, δημιουργώντας εναλλακτικές, στεκόμενες όρθιες για τη χειραφέτηση, για την queer ταυτότητα, για την αξιοπρεπή ζωή για όλους. Πρέπει όλες/όλοι/όλα να γνωρίζουν ότι είμαι μαζί τους στη σκέψη και τον λόγο, κι ότι σύντομα μπορεί να είμαστε ελεύθερα.»
Σε μια περίοδο που η έξαρση της πατριαρχίας οπλίζει τις έμφυλες επιθέσεις, που η φτώχεια και η εξαθλίωση τρέφουν το φυλετικό κι εθνικιστικό μίσος, που ο μιλιταρισμός, οι πολεμικές οικονομίες και η διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών πολέμων προετοιμάζουν το έδαφος για έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, που η γενοκτονία των Παλαιστινίων και οι βομβαρδισμοί των λαών της Μέσης Ανατολής δεν έχουν τέλος, η σύγκρουση με το τέρας του φασισμού, η έμπρακτη αμφισβήτηση του κρατικού μονοπωλίου της βίας, η υπεράσπιση της διεθνιστικής και ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων αποτελούν όχι μόνο ρεαλιστικές, αλλά αναγκαίες επιλογές.
ΣΥΓΓΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ (Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 38 ΑΘΗΝΑ), ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9 19.30
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ MAJA T. - ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 5/6
FREE ALL ANTIFAS
Αλληλεγγύη στους δύο συντρόφους μας που δικάζονται στις 3 Ιούλη στην Αθήνα, κατηγορούμενοι για επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Ο φασισμός τσακίζεται στον δρόμο
Αντιφασίστες/Αντιφασίστριες από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνα και του Πειραιά
Στήριξη της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στο Maja T. στην ουγγρική πρεσβεία, Παρασκευή 27/6, 19.30
από Αναρχική συλλογικότητα Acte
Από τις 5 Ιουνίου το Maja ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα την μεταφορά του στη Γερμανία ώστε να είναι κοντά στην οικογένεια του και να σταματίσει η συνθήκη μακροχρόνιας απομόνωσης στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμη. Οι σκληρές συνθήκες κράτησης που βιώνει περιλαμβάνουν παρακολούθηση του κελιού του μέσω καμερών επι 24ωρη βάση, έλεγχο στο κελί ανά μια ώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σωματικούς ελέγχους, πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και διατροφής, συνεχή κράτηση και προαυλισμό σε υπόγεια, μακριά από το φώς του ήλιου. Μέχρι και σήμερα δεν βλέπει και δεν ακούει άλλους ανθρώπους περισσότερο από μία ώρα την ημέρα!
Δύναμη και αλληλεγγύη στο συντρόφι απεργό πείνας Maja από 5/6
Προς την λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου ναζιστικά στρατεύματα που βρίσκονταν σε πολιορκία από τον στρατό της σοβιετικής ένωσης, κάνουν μια αποτυχημένη απόπειρα να διαφύγουν από την Βουδαπέστη. Από το 1997 έχει καθιερωθεί η επονομαζόμενη «μέρα τιμής» όπου ναζιστικά καθάρματα από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στην συγκεκριμένη πόλη για να τιμήσουν τους πολιτικούς τους προγόνους. Ως απάντηση απέναντι σε αυτό το κάλεσμα αντιφασίστριες/ίστες/στα συσπειρώνονται από την Ουγγαρία και όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων του 2023 υπήρξαν συμπλοκές και φασίστες τσακίστηκαν.
Αμέσως μετά, δύο άτομα συνελήφθησαν από την ουγγρική αστυνομία κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό των φασιστών, ενώ άλλοι 14 αντιφασίστες/αντιφασίστριες απο όλη την Ευρωπη συνελήφθησαν με βάση ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που έκδοσε το ουγγρικό κράτος.
Στις 28 Ιουνίου 2024 το συντρόφι Maja εκδόθηκε στην Ουγγαρία μετά απο μια απόφαση αστραπή από το εφετείο του Βερολίνου και την ειδική επιτροπή «Linx» της Υπηρεσίας της Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Λίγες ώρες μετά το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η έκδοση του στην ουγγαρία δεν είναι δυνατή και στην συνέχεια ότι είναι παράνομη, με το Maja όμως να βρίσκεται ήδη στην Ουγγαρία. Αυτη την στιγμη το Maja είναι το μονο που βρίσκεται στις ουγγρικές φυλακές με τα υπόλοιπα άτομα να είναι είτε σε κατ'οίκον περιορισμό είτε σε γερμανικές φυλακές.
Από τις 5 Ιουνίου το Maja ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα την μεταφορά του στη Γερμανία ώστε να είναι κοντά στην οικογένεια του και να σταματίσει η συνθήκη μακροχρόνιας απομόνωσης στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμη. Οι σκληρές συνθήκες κράτησης που βιώνει περιλαμβάνουν παρακολούθηση του κελιού του μέσω καμερών επι 24ωρη βάση, έλεγχο στο κελί ανά μια ώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σωματικούς ελέγχους, πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και διατροφής, συνεχή κράτηση και προαυλισμό σε υπόγεια, μακριά από το φώς του ήλιου. Μέχρι και σήμερα δεν βλέπει και δεν ακούει άλλους ανθρώπους περισσότερο από μία ώρα την ημέρα!
Το ουγγρικό κράτος στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως παραμένει σταθερά προστάτης των φασιστών και πως είναι ένα ιδιαίτερα εχθρικό έδαφος για τους αντιφασίστες. Ένα μήνυμα πως η εξόντωση των μεταναστών-ριων στα σύνορα του, η καταστολή όσων παρεκκλίνουν από τα πατριαρχικά πρότυπα και η φίμωση κάθε αντιφρονούντα είναι η επιδίωξη του.
Πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν υποκριτικά επικρίνει το καθεστώς Όρμπαν ως «ακροδεξιό και μη δημοκρατικό». Ταυτόχρονα όμως ως σύμμαχοι στην ΕΕ έχουν κοινές δολοφονικές πολιτικές σε διάφορους κρίσιμους τομείς (π.χ απέναντι στους μετανάστες-ριες) και στη συγκεκριμένη υπόθεση έσπευσαν να συνεργαστούν μαζί του συλλαμβάνοντας και εκδίδοντας αντιφασιστά στην Ουγγαρία. Σε άμεσο κίνδυνο απέλασης αυτή τη στιγμή βρίσκεται και ο σύντροφος Zaid καθώς δεν έχει γερμανική υπηκοότητα με το γερμανικο κρατος να δίχνει το ρατσιστικο του πρόσωπο.
Αυτή η πανευρωπαϊκή συνεργασία δείχνει πως είναι δομικό στοιχείο κάθε κράτους, όποιο καθεστώς και να έχει, να χτυπά και να καταδιώκει τους από τα κάτω και όσα αγωνίζονται εναντίον του. Δείχνει πως η άνοδος της ακροδεξιάς και των φασιστών σε πολλά μέρη του πλανήτη έχει βαθιά συστημική τροφοδότηση. Δείχνει πως ο μαχητικός αγώνας ενάντια στους φασίστες χρειάζεται να είναι και αγώνας ενάντια στο κράτος και κάθε μορφή εκμετάλλευσης και εξουσίας.
Είναι κομβικό να εντείνουμε αυτόν τον αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Να χτίσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας πέρα από τα σύνορα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να μάθουμε ο ένας από την άλλη, να αγωνιστούμε πλάι πλάι ενάντια σε κάθε εξουσία. Να παλέψουμε για την δημιουργία ενός αναρχικού επαναστατικού κινήματος που να απλώνεται σε όλο τον πλανήτη.
Τα συντρόφια που βιώνουν το βασανιστήριο του εγκλεισμού και που κινδυνεύουν να απελαθούν δεν είναι μόνα τους. Μας δίνουν έμπνευση, κουράγιο και είναι στην σκέψη μας. Τους στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς και δύναμη.
Αυτές τις αλυσίδες που μας δένουν, αυτά τα κελία που μας κυκλώνουν θα τα πολεμάμε μέχρι να καταστραφούν μια για πάντα…
Πόλεμος ενάντια σε κράτος, αφεντικά και φασίστες
Καμία έκδοση του σύντροφου Zaid στην Ουγγαρία
Λευτεριά σε όσες-ους αγωνιστές-ριες διώκονται για την αντιφασιστική τους δράση
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Maja T. στην ουγγρική πρεσβεία, Παρασκευή 27/6, 19.30
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο απεργό πείνας Maja T, την Παρασκευή 27/6, 19:30, στην Ουγγρική Πρεσβεία
Το non binary antifa Maja T εκδόθηκε από το γερμανικό κράτος στην Ουγγαρία ύστερα από απαίτηση του ουρμπανικού καθεστώτος, κατηγορούμενο για τις αντιφασιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βουδαπέστη το 2023 ως απάντηση στην «Ημέρα της Τιμής». Πρόκειται για μια ναζιστική φιέστα που συγκεντρώνει πλήθος ακροδεξιών και φασιστών κάθε χρόνο στην ουγγρική πρωτεύουσα, με αφορμή την επέτειο της μαζικής εξοντωσης των πολιορκημένων ναζιστικών στρατευμάτων και των ντόπιων συνεργατών τους από τον κόκκινο στρατό το 1945. Για τις ίδιες επιθέσεις γίνονται συλλήψεις και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία συνεργάζονται πρόθυμα με το ακροδεξιό ουγγρικό και συλλαμβάνουν στο έδαφός τους αντιφασίστες και αντιφασίστριες.
Το Maja T., αντιμετωπίζοντας μια παρατετάμένη προφυλάκιση σε σκληρές συνθήκες ακραίας απομόνωης, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 5 Ιουνίου, ελπίζοντας πως η κίνησή του και τα λόγια του «θα φτάσουν σε όλες εκείνες που διώκονται και φυλακίζονται επειδή εξεγείρονται ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, τον φασισμό, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση της φύσης και του ανθρώπου, ενάντια στη θεσμική και ρατσιστική βία και καταπίεση, δημιουργώντας εναλλακτικές, στεκόμενες όρθιες για τη χειραφέτηση, για την queer ταυτότητα, για την αξιοπρεπή ζωή για όλους».
Στηρίζουμε και καλούμε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στο απεργό πείνας Maja T, την Παρασκευή 27/6, 19:30, στην Ουγγρική Πρεσβεία.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑ MAJA T. - ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠ0 5/6
FREE ALL ANTIFAS
Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές και αγωνίστριες
Κάλεσμα στήριξης της αντιφασιστικής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στο MAJA T. (απεργία πείνας από 5/6) | Πρ. Ουγγαρίας 27/6 7.30 μμ
Κάλεσμα στήριξης της αντιφασιστικής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στο MAJA T. (απεργία πείνας από 5/6)
Δύο χρόνια μετά τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στη Βουδαπέστη ενάντια στην ετήσια «Μέρα Τιμής» για τα τάγματα των SS και των ντόπιων συνεργατών τους που εξοντώθηκαν το 1945 κατά την απελευθέρωση της πόλης από τον Κόκκινο Στρατό, το ουγγρικό κράτος σε συνεργασία με άλλα κράτη της ΕΕ, συνεχίζει επίμονα το κυνήγι των αντιφασιστών/τριών που με τη δράση τους τότε κατόρθωσαν να στήσουν αναχώματα στη νεοναζιστική φιέστα. Και συνεχίζει, ακριβώς γιατί για το ακροδεξιό καθεστώς Όρμπαν, αυτό που στην ουσία χτυπήθηκε εκείνες τις μέρες ήταν κάτι πολύ περισσότερο από κάποιους νεοναζί ∙ στην πραγματικότητα χτυπήθηκε ένα από τα συστατικά στοιχειά της ιδεολογικής συγκρότησης του σύγχρονου ουγγρικού κράτους, και της ορμπανικής εκδοχής του ειδικότερα : η κανονικοποίηση του φασισμού και του ναζισμού (μέσω και της ταύτισης, υπό τις ευλογίες της ΕΕ, του κομμουνισμού με τον φασισμό), η συκοφάντηση της ουγγρικής αντιφασιστικής αντίστασης, η αναθεώρηση εν τέλει της ίδιας της ιστορίας.
Υπό αυτήν ακριβώς την έννοια, όπως τονίζεται και στο κάλεσμα των "Αντιφασιστών/Αντιφασιστριών από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνα και του Πειραιά": «το καθεστώς αντελήφθη αυτές τις επιθέσεις ως αυτό που στ' αλήθεια είναι: ως επίθεση στο ίδιο το καθεστώς». Και ανταπέδωσε με ένα πογκρόμ διώξεων, διογκωμένα κατηγορητήρια, φυλακίσεις σε συνθήκες ακραίας απομόνωσης, με τελευταία σύλληψη, ύστερα από τη συνδρομή της Γερμανίας, του non-binary αντιφασίστα Maja T.
Την ίδια στιγμή που το (αντιμεταναστευτικό, αντεργατικό και βαθιά πατριαρχικό) ορμπανικό καθεστώς περικλείει με προστασία τους αντισημίτες νεοναζί φτάνοντας μέσω της εισαγγελίας που διώκει το Μaja T. να χαρακτηρίζει «όσους εξυμνούν τους δράστες και τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος, ως μια μειονότητα που χρήζει προστασίας", η Ουγγαρία διατηρεί άριστες σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ φιλοξενώντας μάλιστα με μεγάλες τιμές πριν από λίγες εβδομάδες τον ίδιο τον Νετανιάχου, ενώ συμμετέχει στις εθνικιστικές φιέστες που στήνει τo ρωσικό κράτος για να οικειοποιηθεί την Αντιφασιστική Νίκη, αναπτύσσοντας παράλληλα στενές συνδέσεις με τον Τραμπ, του οποίου την ηγεσία αποκαλεί «μεγάλη ελπίδα και πραγματικό πολιτισμικό σημείο καμπής για όλο τον κόσμο».
Με όλο αυτό το πλαίσιο, που ασφαλώς συμπυκνώνει μια ευκρινέστατη όψη του σύγχρονου υπαρκτού φασισμού, αναμετράται το Maja T., αρνούμενο την ομηρία του, μαχόμενο με όπλο το σώμα του για την απελευθέρωση του. Συγκρουόμενο ταυτόχρονα με όλη της σαπίλα του φασισμού και της πατριαρχίας, που δεν μπορεί να χωνέψει πως ένας εκτός του ετεροκανονικού τους πλαισίου άνθρωπος, μπόρεσε, με όπλο την αλληλεγγύη, τη συλλογική οργάνωση και την πίστη στα πανανθρώπινα αντιφασιστικά ιδεώδη, να ταπεινώσει μέσα στην έδρα τους, τους επιγόνους του ναζισμού και το κράτος που τους προστατεύει.
Λευτεριά στο MAJA T. (Απεργία Πείνας από 5/6)
Στηρίζουμε Συμμετέχουμε την αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην ουγγρική πρεσβεία (Β. Κωνσταντίνου 38), Παρασκευή 27/6 7.30μμ.
Αλληλεγγύη στους δύο αντιφασίστες συντρόφους που διώκονται για επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσης Αυγής (Δίκη 3 Ιουλίου Εφετείο 9πμ)
Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών)