Τρίτη 8 Ιουλίου 2025 στις 19.00
Εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015
[ΤΑ / ΚτΒ] "ΟΧΙ Ταξικό σε Τρόικα, Μνημόνια & κάθε Αφεντικό" ΕΚΔΗΛΩΣΗ για τα 10 χρόνια από το Δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ 10 χρόνια μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015
«ΟΧΙ Ταξικό σε Τρόικα, Μνημόνια και κάθε Αφεντικό»
Θέσεις & Αναδρομές για το τότε και τις αντανακλάσεις του στο τώρα.
Με τοποθετήσεις πολιτικών ομάδων και κινήσεων συντρόφων & συντροφισσών.Τρίτη 8 Ιούλη στις 19.00 στο χώρο της Καλλιδρομίου 49 στα Εξάρχεια
10 χρόνια από το εμβληματικό λαϊκό - ταξικό ΟΧΙ σε «τρόικα, μνημόνια και κάθε αφεντικό» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη του 2015 και λίγους μόλις μήνες μετά την ιστορική απεργία της 28 Φλεβάρη 2025 και το εξεγερτικό λαϊκό - ταξικό ΟΧΙ που αυτή εξέπεμψε ενάντια στις αιτίες που γέννησαν το κρατικό - καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, ο πολιτικός αναστοχασμός για τα γεγονότα του 2015, τη σημασία τους και την ιστορική τους συνέχεια (και ασυνέχεια), είναι για το ταξικό ανταγωνιστικό κίνημα επιβεβλημένος. Τόσο ως απάντηση στη λυσσαλέα προσπάθεια του διαχρονικού μαύρου μετώπου του ναι «στο κεφαλαίο, το αστικό κράτος, τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ» να το συκοφαντήσει για να χτυπήσει τις σύγχρονες ταξικές αρνήσεις, αλλά και στις απόπειρες των πάσης φύσεως οπορτουνιστών να το οικειοποιηθούν -όπως και τότε- για να το απονευρώσουν και να το χτυπήσουν από άλλη πλευρά. Όσο όμως κυρίως ως ζωτική ανάγκη του κινήματος να απολογίζεται με κριτική διάθεση τα πεπραγμένα του, προκειμένου να αντλεί πολιτικά συμπεράσματα για να δομεί μέσω αυτών τις νέες θέσεις μάχης του.
Στην κατεύθυνση αυτή και έχοντας μοιραστεί την ίδια μεριά του οδοφράγματος τόσο τον Ιούλη του 2015 όσο και τον Φλεβάρη του 2025, η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών) και η Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ) συνδιοργανώνουμε και καλούμε την Τρίτη 8 Ιούλη στις 19.00 στο χώρο της Καλλιδρομίου 49 στα Εξάρχεια σε Εκδήλωση - Συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας από το λαϊκό - ταξικό ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη 2015, με Θέσεις & Αναδρομές για το τότε και τις αντανακλάσεις του στο τώρα.
Έχοντας σαν πολιτική βάση αυτά που συλλογικά είχαμε διατυπώσει τότε, μέσα από τις γραμμές της "Συνέλευσης αναρχικών και κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ" (Αντι-ΕΕ):
«Το δημοψήφισμα συμπύκνωσε μια συγκλονιστική μάχη που έφερε το αποτύπωμα των πιο σκληρών ταξικών και κοινωνικών αναμετρήσεων της τελευταίας πενταετίας. Το αποτέλεσμά του επιβεβαίωσε, με τον πιο εμφατικό τρόπο την κρίση ηγεμονίας που μαστίζει το αστικό μπλοκ, υπενθυμίζοντας ότι οι όροι για την εκκίνηση μιας διαδικασίας ρήξεων και ανατροπών με επαναστατικό ορίζοντα και προοπτική παραμένουν μέσα στη συγκυρία υπαρκτοί. Στο φόντο αυτό, το ερώτημα του πολιτικού μετώπου που θα ενεργοποιήσει αυτούς τους όρους αποκτά μια διάσταση κομβική.
[...] Ασφαλώς κάτι τέτοιο απαιτεί και μια ανάλογη πολιτική μορφή: ένα μέτωπο των δυνάμεων του όχι της ρήξης, του όχι της ανατροπής και του κοινωνικού μετασχηματισμού. 'Ένα σύγχρονο μέτωπο κοινωνική και ταξικής απελευθέρωσης, το οποίο στη βάση ενός επαναστατικού προγράμματος, με επίκεντρο τη διαγραφή του χρέους, την απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας του μεγάλου κεφαλαίου, της συντριβής του αστικού κράτους και την έξοδο από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, θα αναμετρηθεί στα ίσια με την ελληνική αστική τάξη, επιχειρώντας την ένοπλη ανατροπή της.»
Απόσπασμα από "Πολιτικός απολογισμός της μάχης του δημοψηφίσματος". Περιλαμβανόταν στην έκδοση της Αντι-ΕΕ: "Δύο κείμενα για τη συγκυρία και την επαναστατική προοπτική" (Aθήνα, Σεπτέμβρης 2015). Διαθέσιμο στο syneleusi-enantiastin-ee. espivblogs. net
Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)
Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)
Αθήνα, Ιούνης 2025
Εικόνες: