Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025 στις 21.00
Θερινές προβολές Ιουλίου: Cesare deve morire
Θερινές προβολές της Δευτέρας
Ταινίες που δεν ήξερες ότι θέλεις να δεις και καλύτερα να τις δεις με cocktail και παρέα.
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και οι αποδράσεις από την πόλη ακόμα πιο δύσκολες, κάθε Δευτέρα συναντιόμαστε στον προαύλιο χώρο του Α.Κοι.Χ.Ι. για να δούμε παρέα ταινίες του Ιταλικού Κινηματογράφου, να πιούμε cocktail και να μιλήσουμε.
Το στέκι θα ανοίγει στις 9μ.μ. και οι ταινίες θα ξεκινούν στις 9.30μ.μ. ακριβώς!
Δευτέρα 21/07/2025
Cesare deve morire [Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει] - Paolo & Vittorio Taviani, 2012
Σε αυτό το κοινωνικό ντοκιμαντέρ του 2012, η κάμερα των αδερφών Ταβιάνι, εισχωρεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης, και καταγράφει τις οντισιόν, τις συζητήσεις και τη διανομή των ρόλων, τις προετοιμασίες, την καθημερινότητα των φυλακισμένων, τις προσωπικές τους εξομολογήσεις στο φακό και εντέλει το ανέβασμα του θεατρικού έργου Ιούλιος Καίσαρας, του Γουίλιαμ Σαίξπηρ με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατουμένους των φυλακών.
Το «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» ξεκίνησε τυχαία, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι αδερφοί Παόλο και Βιτόριο, όταν επισκέφθηκαν τη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης και συνάντησαν κρατούμενους που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση ποίησης με επίκεντρο αποσπάσματα της «Κόλασης» του Δάντη.
«Ανακαλύψαμε ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν φυλακισμένοι της πτέρυγας Υψίστης Ασφαλείας, που βρίσκονταν εκεί κυρίως για τη σχέση τους με τη μαφία και την Καμόρα, οι περισσότεροι ισόβια. Το ενστικτώδες "παίξιμο" τους ήταν κυριευμένο από μια δραματική ανάγκη να πουν την αλήθεια. Οταν φύγαμε από τις φυλακές συνειδητοποιήσαμε ότι θέλαμε να μάθουμε περισσότερα γι' αυτούς και τις ιστορίες που τους οδήγησαν στη φυλακή. Ξαναπήγαμε και τους ρωτήσαμε αν ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια κινηματογραφική διασκευή του "Ιουλίου Καίσαρα" του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η απάντηση των κρατουμένων και του υπεύθυνου της καλλιτεχνικής τους αναμόρφωσης ήταν άμεση: "Ας ξεκινήσουμε αμέσως".»
πηγή : email που λάβαμε στις 17 Ιουλίου 18h