τι; : συγκέντρωση, μικροφωνική θεματική : από :

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025 στις 13.00

Μικροφωνική Συγκέντρωση για τον Κυριάκο Ξυμητήρη & την υπόθεση των Αμπελοκήπων

Μικροφωνική Συγκέντ. 25/10, 13:00, Κυψέλη,για τον αναρχικό ένοπλο αγωνιστή&σύντροφο Κυριάκο Ξυμητήρη&την υπόθεση των Αμπελοκήπων

Μικροφωνική συγκέντρωση Σάββατο 25/10, 13:00, Δημοτική Αγορά Κυψέλης στην μνήμη του αναρχικού ένοπλου αγωνιστή και συντρόφου Κυριάκου Ξυμητήρη και σε αλληλεγγύη με τα προφυλακισμένα συντρόφια της υπόθεσης των Αμπελοκήπων Στηρίζουμε το: Τριήμερο μνήμης και αγώνα για τον σύντροφο Κυριάκο Ξυμητήρη και την υπόθεση των Αμπελοκήπων - Πέμπτη 30/10 ,18:00, Εκδήλωση, Πάντειο - Παρασκευή 31/10 , 18:30 Πανελλαδική πορεία Προπύλαια.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΞΥΜΗΤΗΡΗΣ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

"Στον ουρανό μας ένας νεκρός ταξιδεύει.

Και κρατά ζωντανή, την αξιοπρέπεια και την επιμονή κάθε μικρής και μεγάλης μας μάχης.

Παίζεται ακόμα η έκπληξη, παίζεται ακόμα η ζωή."*

*Από Κ. Γώγου, ποιητική συλλογή Απόντες

Στις 31 Οκτωβρίου 2024 σκοτώνεται ο αναρχικός ένοπλος αγωνιστής Κυριάκος Ξυμητήρης, μετά από έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους, στη διάρκεια επεξεργασίας εκρηκτικής ύλης, χαράσσοντας για πάντα την 31 Οκτώβρη σαν μια ημερομηνία που κουβαλάει πέρα απο ανείπωτη θλίψη, το πείσμα της μνήμης ενάντια στη λήθη, την ίδια την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα. Γνωρίσαμε τον Κυριάκο από την ακούραστη και επίμονη παρουσία του σε αμέτρητους αγώνες, σάρκα από τη σάρκα του κινήματος, πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων. Από τη διεκδίκηση του δρόμου στις πιο δύσκολες καταστάσεις, την αλληλεγγύη σε φυλακισμένους-ες και μετανάστριες-ες, μέχρι τους αγώνες ενάντια στον εξευγενισμό των Εξαρχείων και των γειτονιών του κέντρου, τις αντιφασιστικές συνελεύσεις, τις δράσεις και διαδικασίες ενάντια στις κρατικές δολοφονίες, τους ταξικούς και φεμινιστικούς αγώνες. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πεδία στα οποία είχαμε την τύχη να συνδιαμορφώσουμε, να διαφωνήσουμε και να συμπράξουμε.

Από την ίδια έκρηξη, η αναρχική συντρόφισσα Μαριάννα Μανουρά, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με πολλαπλά τραύματα, κρατείται και προφυλακίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και της στερείται η αναγκαία για την ανάρρωση της, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι σήμερα. Ακολουθεί το γνωστό «κυνήγι μαγισσών» και η προσπάθεια διαμόρφωσης εντυπώσεων από τις συντεταγμένες κρατικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ, ενώ συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται η αναρχική συντρόφισσα Δήμητρα Ζαραφέτα και ο σύντροφος Δημήτρης με μόνη σύνδεση τη σχέση τους με το διαμέρισμα στο οποίο έγινε η έκρηξη. Μερικές εβδομάδες αργότερα ακολουθουν οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις με πενιχρά στοιχεία του συντρόφου Νίκου Ρωμανού και του Α.Κ.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο 187Α oι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που βρίσκονται προφυλακισμένες/οι για την υπόθεση των Αμπελοκήπων, περιλαμβάνει τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, έκρηξης και προμήθειας, κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών καθώς και τη φθορά ξένης περιουσίας, για τις φθορές που προκλήθηκαν στην πολυκατοικία, όπου ο σύντροφός Κυριάκος έχασε τη ζωή του.

Τα ΜΜΕ, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να σπείρουν ένα κλίμα τρομοϋστερίας, παρουσιάζοντας αγωνιζόμενους ανθρώπους ως «επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο», αποπολιτικοποιώντας τη δράση τους. Απαξιώνοντας το δίκαιο της αντεπίθεσης, την πολυμορφια της αντιβίας, τις επιλογές της ένοπλης αναμέτρησης με το θάνατο που κράτος και κεφάλαιο σκορπάνε καθημερινά. Η επιλογή της κοινωνικής και ταξικής αντιβίας που αμφισβητεί έμπρακτα την αστική νομιμότητα και το κρατικό μονοπώλιο της βίας, προσανατολισμένη προς μια επαναστατική κατεύθυνση, αποτελεί διαχρονικά κομμάτι των αγώνων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε.

Κράτος και δικαστές δημοσίευσαν τις φωτογραφίες των συντρόφων, αποσιώπησαν το βασανισμό της συντρόφισσας Μαριάννας, με την ανακριτική διαδικασία να λαμβάνει χώρα ενώ η ίδια βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο, μίλησαν για παλιές και «νέες» γεννιές τρομοκρατών, υφαίνοντας το κατασταλτικό αφήγημα που θα «δέσει» αυτήν την υπόθεση. Συντρόφια κρίθηκαν προφυλακιστέα χωρίς ουσιαστικά στοιχεία,αποτελώντας μία ακόμα από τις τόσες περιπτώσεις ποινικοποίησης της αναρχικής ταυτότητας, των συντροφικών και φιλικών σχέσεων (στην περίπτωση της Δήμητρας και του Δημήτρη) αλλά και της χρήσης μιας δεξαμενής «υπόπτων» που επί σειρά ετών οι διωκτικοί μηχανισμοί επιχειρούν να στήσουν (στην περίπτωση του Νίκου). Τα παραπάνω αποτελούν πάγιες πρακτικές των κρατικών μηχανισμών και της αντιτρομοκρατικής, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν έχει αιχμαλωτίσει αγωνιστές και αγωνίστριες με στόχο τη διάχυση ενός κλίματος φόβου για τις μεταξύ μας συντροφικές και κοινωνικές σχέσεις, να απομονώσει διωκόμενα άτομα, να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη και τελικά την ίδια την έννοια του αγώνα.

Την ίδια στιγμή που η καρδιά ολου του κόσμου ματώνει στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή και ο κόσμος της εξουσίας ανταλλάσει ανθρώπινες ζωές για γεωπολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Την ίδια στιγμή που οι καραβιές των εκτοπισμένων ξεβράζονται στις ακτές της «πολιτισμένης» Δύσης, μόνο και μόνο για να φυλακιστούν, ή δολοφονηθούν από το κράτος στα σύνορα και τα τμήματα. Την ίδια τη στιγμή που η αξιοπρέπεια και η ζωή λερώνεται στα χέρια μιας δικαιοσύνης που δεν βλέπει δολοφονημένους-ες στις ράγες των Τεμπών. Παρα μόνο ανθρώπινα λάθη.

Δε θα είναι αυτοί που σιγοντάρουν την καθημερινή ταξική και κοινωνική βία που βιώνουν τα εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας, που θα μιλήσουν για τα όσα συνέβησαν στις 31/10 στους Αμπελόκηπους, τις νοηματοδοτήσεις και τις επιλογές αγώνα των συντρόφων μας. Όσο τα καθεστωτικά, το κράτος και οι μηχανιμοί του στοχοποιούν, διαπομπεύουν και κανιβαλίζουν συντρόφους και συντρόφισσες στρώνοντας το δρόμο της καταστολής, η απάντησή μας είναι μία: Θα μας βρείτε απέναντί σας.

Απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο που πνίγουν στο αίμα και τους εξαναγκασμούς τις ζωές και τα όνειρά μας.

Πλάι σε όσους και όσες, με τα μάτια ψηλά, σχεδιάζουν τις εφόδους στον ουρανό για την κοινωνική απελευθέρωση.

Καλούμε σε :

- Μικροφωνική συγκέντρωση Σάββατο 25/10, 13:00, Δημοτική Αγορά Κυψέλης

στην μνήμη του αναρχικού ένοπλου αγωνιστή και συντρόφου Κυριάκου Ξυμητήρη και σε αλληλεγγύη με τα προφυλακισμένα συντρόφια της υπόθεσης των Αμπελοκήπων

Στηρίζουμε το:

Τριήμερο μνήμης και αγώνα για τον σύντροφο Κυριάκο Ξυμητήρη και την υπόθεση των Αμπελοκήπων

- Πέμπτη 30/10 ,18:00, Εκδήλωση, Πάντειο

- Παρασκευή 31/10 , 18:30 Πανελλαδική πορεία Προπύλαια.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΞΥΜΗΤΗΡΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΩΝ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΟΥΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΑΡΑΦΕΤΑ, ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Α.Κ

αναρχικό στέκι υπόκεντρο

αραχώβης 42

ypokentro[@]espiv.net

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1638136/