τι; : συνέλευση θεματική : από :

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στις 19.00

Ανοιχτό κάλεσμα για την πλαισίωση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε Ρομά παιδιά

Η ΟΜΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
για το γκρέμισμα των διαχωρισμών ρομά και μπαλαμών

Eνώ οι δολοφονίες Ρομά από μπάτσους (23/10/2021 Νίκος Σαμπάνης 18 ετών, 05/12/2022 Κώστας Κάλο Φραγκούλης 16 ετών, 11/11/2023 Χρήστος Μιχαλόπουλος 17 ετών) καλύπτονται με ατιμωρησία, η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες προβαίνει σε αντιτσιγγανικές κινήσεις εντυπωσιασμού, προς τέρψιν του ακροδεξιού ακροατηρίου και των νοικοκυραίων: Αρχικά ανακοίνωσε ότι «θα εγκαταστήσει εντός των οικισμών Ρομά ένστολους αστυνομικούς», αργότερα, αφού η πρόταση κατέρρευσε υπό το βάρος της γελοιότητάς της (και υπό τον δισταγμό της ίδιας της αστυνομίας), ανακοίνωσε ότι θα «προσλάβει 100 Ρομά ως ειδικούς φρουρούς», ενώ λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 50 Ρομά ως «άοπλους αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων, για να βοηθούν την αστυνομία και τους κατοίκους να δημιουργηθεί μια σχέση». Τελικά, από το Σάββατο 8 Νοέμβρη 2025, τζιπ της ΟΠΚΕ και ασφαλίτικα πραγματοποιούν μπλόκα και ελέγχουν όσα άτομα
εισέρχονται στον οικισμό Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης.

Την άνοιξη του 2023 ως απάντηση στον φονικό αντιτσιγγανισμό του ελληνικού κράτους, δημιουργήσαμε μια πρωτοβουλία για το γκρέμισμα των διαχωρισμών Ρομά και Μπαλαμών και ήρθαμε σε επαφή με την κοινότητα των Ρομά στον οικισμό Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη. Κάθε Σάββατο εδώ και δυόμισι χρόνια, μεταφέρουμε παιδιά σε ΙΧ από τον οικισμό στον ΕΚΧ Σχολείο και κάνουμε είτε μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, είτε μαθήματα εισαγωγικά, είτε γενικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε με το τέλος του μαθήματος να κάνουμε μια συνέλευση με τα παιδιά, όπου προσπαθούμε να συζητήσουμε προσωπικά και σχολικά ζητήματα από τη μια, ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα του οικισμού και της ζωής τους από την άλλη. Από φέτος τον Σεπτέμβριο, λειτουργεί συλλογική κουζίνα (vegan, που ετοιμάζουν σύντροφοι-ισσες της συνέλευσης στον χώρο του ΕΚΧ Σχολείο).

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, έχουμε μάθει -και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε- πολλά για τις συνθήκες ζωής των Ρομά στον συγκεκριμένο οικισμό-γκέτο: Η προδιαγεγραμμένη μοίρα τους, (γάμος και οικογένεια στην πρώιμη εφηβεία, φτώχεια, κακές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, αυτοϋποτίμηση, μικρότερο προσδόκιμο ζωής και πού και πού βίαιος θάνατος) τους επιβάλλεται από πολύ νωρίς και περνά, από γενιά σε γενιά, με τη σύμφωνη γνώμη των μεγαλυτέρων.

Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης είναι αποτέλεσμα συμφωνιών δύο εξουσιών: Από τη μια, των τοπικών εξουσιών και του κράτους πάνω από την εκάστοτε κοινότητα, που εξασφαλίζει ψήφους, γκετοποίηση, αποδιοπομπαίο τράγο για πολλά κρατικά αφηγήματα που γεννούν ρατσισμό και κανιβαλισμό. Από την άλλη, των εξουσιών μέσα στους οικισμούς, που διατηρούν μια θέση εξουσίας και καλύτερες οικονομικές απολαβές σε βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις εξουσίες, καθημερινά και με συνέπεια, με τη λογική της έμπρακτης αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης, μακριά από την κενή και προσβλητική φιλανθρωπία εκκλησίας και εφοπλιστικών ιδρυμάτων, προσπαθώντας να χτίσουμε προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης. Έχοντας πάντα υπόψη την ασυμμετρία των σχέσεων, συζητάμε με σεβασμό και από κοινού, πολιτικοποιώντας τις ανάγκες που προσπαθούμε να καλύψουμε.

Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πολιτικές εκδηλώσεις, τα παιδιά έχουν έρθει σε διαδηλώσεις και δράσεις δημοσιοποίησης μαζί μας, έχουμε επισκεφθεί τον οικισμό πολλές φορές. Η δραστηριότητα αυτή, ωστόσο, μαζί με τα μαθήματα, πρέπει οπωσδήποτε να διευρυνθεί και μάλιστα άμεσα. Παρά τα πάρτυ αλληλεγγύης και τα ανοιχτά καλέσματα, μας είναι πολύ δύσκολο να συλλέξουμε το ποσό που χρειάζεται για την ενοικίαση λεωφορείου για 9 μήνες τον χρόνο, μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα.

Θα επιχειρούμε με σταθερότητα να συμβάλλουμε στο να αποκτούν περισσότερα Ρομά παιδιά πρόσβαση σε πληροφορίες (ακόμη και υγειονομικού περιεχομένου) που δεν φτάνουν στους παραμελημένους οικισμούς. Στο να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης με ανθρώπους που δεν θεωρούν τη ζωή τους αναλώσιμη, ώστε να γνωρίζουν τουλάχιστον ότι και μέσα σ' αυτόν τον βούρκο, υπάρχει διέξοδος μέσα από την αλληλεγγύη και την οργάνωση. Βλέπουμε με θαυμασμό το θάρρος μικρών παιδιών να αντιστέκονται στον κοινωνικό τους περίγυρο, στηρίζοντας την επιλογή τους να μην κάνουν παιδιά στα δώδεκα, να μην αναπαράγουν βλαβερά στερεότυπα για την ομοφυλοφιλία ή τις έμφυλες σχέσεις.

Είναι υποχρέωσή μας ο αγώνας τους να γίνει και δικός μας.

Ανοιχτή συνέλευση: Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, στις 19:00, στον ΕΚΧ Σχολείο