τι; : προβολή θεματική : Γαλλία από :

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026 στις 20.00

Διήμερο προβολών ντοκιμαντέρ και συζητήσεων για τα γαλλικά κινήματα

Διήμερο προβολών ντοκιμαντέρ και συζητήσεων για τα γαλλικά κινήματα από τους Αρουραίους των Αρχείων στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ.

Η Ιστορία Των Κίτρινων Γιλέκων Από Εμάς για το κίνημα των Κίτριων Γιλέκων (2018/2019) και η Επανάσταση 2023 για τη χρονιά που σημαδεύτηκε από τις κινητοποιήσεις για τις συντάξεις και την εξέγερση για τον Ναέλ, με συμμετοχή του συντρόφου που τα έφτιαξε.

Η Ιστορία Των Κίτρινων Γιλέκων Από Εμάς (102') παρουσιάζει ένα χρόνο εξέλιξης του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων από τις 17 Νοέμβρη 2018, την πρώτη του μέρα, έως τις 17 Νοέμβρη 2019, την πρώτη του επέτειο. Σε χρονολογική σειρά, μέσα από τέσσερα κεφάλαια, η αφήγηση καταγράφει διάφορα θέματα του κινήματος: τη φαντασία και την εφευρετικότητα των εξεγερμένων, τον αγώνα ενάντια στην πολιτική εκπροσώπηση, τις δυναμικές διάλυσης και ανακατάληψης των 2000 μπλόκων, τις άμεσες δράσεις και τις κεντρικές διαδηλώσεις, την υπεράσπιση της κοινής θέσης απέναντι στη δικαιοσύνη, τη φροντίδα των τραυματιών και των φυλακισμένων, τις αυτόνομες απεργίες στα εργοστάσια και τη γενική αδυναμία του κινήματος να επιτεθεί στο σύνολο της οργάνωσης της εργασίας.

Μια πραγματική ταινία δράσης για το έτος 2018/2019. «Η Ιστορία των Κίτρινων Γιλέκων Από Εμάς» είναι μια ανθολογία που ακολουθεί μέρα με τη μέρα την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων. Μια ταινία που γυρίστηκε με εικόνες που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο και μια φωνή αφήγησης που υπερασπίζεται ένα κίνημα που ξεπερνά συνεχώς τα όρια του.

Η Επανάσταση 2023 (54') καταπιάνεται με τις μορφές αγώνα στη Γαλλία το 2023. Μια χρονιά που ξεκίνησε με τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση των συντάξεων, σηματοδοτώντας την επιστροφή στις παραδοσιακές μορφές κινητοποιήσεων, ελεγχόμενες από τα συνδικάτα και κεντρικοποιημένες. Ακολούθησαν οι συγκρούσεις ενάντια στην κατασκευή των μεγαδεξαμενών στη Σεν-Σολίν και οι ταραχές που ξέσπασαν μετά την αστυνομική δολοφονία του Ναέλ. Η ταινία επιχειρεί να ερμηνεύσει την ενσωμάτωση των κινημάτων στα εκλογικά σχήματα και στη συγκρότηση της εξουσίας της αριστεράς. Τι σημαίνει αυτονομία στον αγώνα; Ποιες είναι οι προοπτικές του αυτόνομου επαναστατικού αγώνα σήμερα; Πώς, λίγες βδομάδες μετά τις κινητοποιήσεις για τις συντάξεις, οι ταραχές για τον Ναέλ ήρθαν να ταρακουνήσουν, ξεχωριστά, τα θραύσματα του αγώνα που εξαντλούνταν;

Αυτή η αφήγηση διαβάζει το 2023 όχι ως μια απλή διαδοχή κρίσεων και εξεγέρσεων, αλλά ως μια στιγμή όπου οι ταξικές γραμμές επανεμφανίζονται. Ο στόχος μας είναι, με αφετηρία το κίνημα, να ανασυνθέσουμε ένα υποκείμενο για το οποίο όλοι μιλούν, είτε για να πάρουν μέρος, είτε επειδή το φοβούνται.

Και οι δύο ταινίες είναι στα γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους SDH (για άτομα με προβλήματα ακοής)