Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 στις 18.00

Fleshtival (Round 1) - Οι ταινίες zombie και το Κοινωνικό-πολιτικό τους υπόβαθρο

Κυριακή 29/3, 18:00,στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera

Fleshtival (Round 1)

Fleshtival:

Ένα φεστιβάλ ταινιών ζόμπι, με σκοπό την κινηματογραφική απόλαυση σημαντικών ταινιών του είδους και τη συζήτηση του πολιτικοκοινωνικού τους υπόβαθρου.

Κάνοντας την αρχή από τις παλαιότερες ταινίες του είδους, κουβεντιάζουμε τη σχέση του αντικειμένου τους με την πολιτική και κοινωνική κριτική, καθώς και την προπαγάνδα, ενώ σταδιακά τα ζόμπι γίνονται ένα από τα κυρίαρχα και πιο αναγνωρίσιμα τέρατα της μαζικής κουλτούρας.

Φορμάτ:

Ένα Φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε μη τακτά χρονικά διαστήματα, χωρισμένο σε "Rounds" δηλαδή σε βραδιές ή διήμερα προβολών τουλάχιστον δύο ταινιών, με στόχο τη χρονολογική τους ιχνηλάτηση, από τις παλαιότερες στις πιο σύγχρονες. Αυτή η προσέγγιση, πέρα από μία βουτιά στο κινηματογραφικό παρελθόν, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ενδιαφέρουσα, μας επιτρέπει επίσης να παρατηρήσουμε την αλληλεπίδραση των ταινιών με το εκάστοτε γίγνεσθαι της περιόδου που γυρίστηκαν και τη μεταξύ τους σχέση.

Round One (Κυριακή 29/3):

1. White Zombie (1932)

Η πρώτη «επίσημη» ταινία ζόμπι, αποτελεί μία ματιά στις απαρχές του πλάσματος, πριν την καθιέρωσή του στη γνωστότερη σημερινή μορφή. Το «ζόμπι» προέρχεται από την κουλτούρα και θρησκεία Βουντού της Αϊτής, και εμφανίζεται ως ένα νεκραναστημένο πτώμα, υπό την πλήρη εξουσία του ιερέα/μάγου που πραγματοποίησε την τελετή της ανάστασης. Το ίδιο το πλάσμα αλλά και η ταινία βασίστηκαν σε περιγραφές ενός ταξιδιωτικού βιβλίου σχετικά με την Αϊτή και τη θρησκεία του Βουντού, σε περίοδο μάλιστα Αμερικανικής κατοχής της χώρας.

2. Night of the Living Dead (1968)

Γυρισμένο πάνω από 30 χρόνια μετά το White Zombie, το Night of the Living Dead θεωρείται δικαίως ο «γονιός» των ταινιών ζόμπι αλλά και του ίδιου του πλάσματος όπως έχει καθιερωθεί στη μαζική κουλτούρα. Αν και ο όρος «ζόμπι» δεν χρησιμοποιείται στην ίδια την ταινία, ο δημιουργός της, George A. Romero, καθιερώθηκε ως ο «πατέρας των ζόμπι», μέσω και των επόμενων ταινιών του. Πρόκειται για μία κλειστοφοβική ταινία τρόμου, στην οποία, πέρα από τις «pulp» συγκινήσεις, ο Romero πρωτοπορεί, ανατρέποντας διάφορα στερεότυπα της εποχής και επιλέγοντας έναν Αφροαμερικανό ηθοποιό για τον κεντρικό ηρωικό ρόλο, φυτεύοντας τους πρώτους σπόρους για την κοινωνική κριτική στην οποία θα επιδιδόταν μέσω των ζόμπι του στις μετέπειτα ταινίες της σειράς.

Οι προβολές συνοδεύονται από συζήτηση:

Τα θέματα που θίγονται σε κάθε ταινία και που αναφέραμε εν τάχει, καθώς και οι κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γυρίστηκαν, η σχέση τους με τις συνθήκες αυτές και τα διάφορα σημεία στα οποία οι ταινίες πρωτοπορούν ή όχι, θα συζητηθούν στο ενδιάμεσο διάλειμμα των προβολών, με σκοπό όχι να κουραστούν οι θεατές με κάποια μακροσκελή διάλεξη, αλλά μάλλον να τοποθετηθούν οι ταινίες αυτές σε ένα πλαίσιο που τις κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.

Το πλαίσιο αυτό και η αφηγηματική δύναμη του πλάσματος, και στην πρώτη αλλά κυρίως στη δεύτερη μορφή του, είναι αυτά που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αργότερη έκρηξη της δημοτικότητάς του, με την αποπολιτικοποίηση πολλών ταινιών και σειρών αργότερα να αποτελεί συνειδητή επιλογή.

Fleshtival: Round 1

Κυριακή 29 Μαρτίου, 18:00

Κοινωνικό Κέντρο Ovradera (Επισκόπου Αμβροσίου 14)