τι; : άλλο θεματική : από :

Τρίτη 31 Μαρτίου 2026 στις 15.00

Ημέρα δράσεων επανοικειοποίησης στο προαύλιο του κάτω Πολυτεχνείου

post image

Τρίτη 31/03 από τις 15.00 και μετά - Ημέρα επανοικειοποίησης κάτω Πολυτεχνείου

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε καθημερινά τη συστηματική απονέκρωση του χώρου του Κάτω Πολυτεχνείου και την προσπάθεια απαγόρευσης κάθε αυτοοργανωμένης δράσης. Η εκκένωση πολιτικών χώρων, η καταστολή εκδηλώσεων και δράσεων με τραμπουκισμούς, απειλές για μπάτσους και lockout, το σβήσιμο συνθημάτων και το σκίσιμο αφισών έχουν στόχο την ερήμωση του συγκροτήματος από κάθε πολιτική έκφραση.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις επιχειρείται η μετατροπή του προαυλίου σε έναν πλήρως ελεγχόμενο και αποστειρωμένο χώρο από την Πρυτανική αρχή και τους πιστούς παρατρεχάμενούς της: κλείσιμο της σχολής τα σκ και τις καθημερινές μετά τις 21:00 το βράδυ, κλείσιμο της πύλης στουρνάρη και απομόνωση της σχολής από τα Εξάρχεια, τοποθέτηση φυλακίων στις εισόδους, κόψιμο δέντρων, αποτυχημένη προσπάθειανομιμοποίησης της μόνιμης παρακολούθησης μας, μέσω της εγκατάστασης καμερών. Ακόμα και τα ξύλινα καθιστικά που φτιάχτηκαν από φοιτητά, απομακρύνθηκαν από το προαύλιο, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε κοινωνικοποίηση. Όσο για τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις, απαιτούνται από τη διοίκηση προσωπικά στοιχεία διοργανωτών και άδεια, ενώ φαίνεται πως για τους φύλακες και μόνο η ύπαρξή μας στο χώρο κρίνεται δυνητικά επικίνδυνη, ακόμα και με όρους face-control.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει πλέον στην σταθερή υποβάθμιση ακόμα και της ακαδημαϊκής λειτουργίας της σχολής, αφού ανοιχτοί χώροι δεν υπάρχουν ούτε για μακέτα και όλες οι αίθουσες που χρησιμοποιούνταν για αυτόν τον λόγο (Τ12, Μ1 κ.ά.) κλειδώνονται προκαταβολικά με εντολή εκ των άνω. Δεν φαίνεται όμως να συγκινούνται ούτε ο κοσμήτορας ούτε οι στρουθοκάμηλοι καθηγητάδες, οι οποίοι στις διαλέξεις τους φροντίζουν να βγάζουν λογύδρια για την αξία του δημόσιου χώρου. Οι αρχιτεκτονικές τους ευαισθησίες περιορίζονται μόνο στις ακαδημαϊκές διαλέξεις εντός των αιθουσών, ενώ το προαύλιο που θυμίζει πάρκινγκ δεν τους απασχολεί. Φαίνεται, με τη στάση τους αυτή, να συναινούν στα επιχειρηματικά πλάνα του πρύτανη: κυριλέ συνέδρια, απευθείας αναθέσεις, αναπλάσεις για τουρίστες και μπίζνες, κλειδωμένες πύλες, κάγκελα για τα περιστέρια, άντε και κάνα παρτέρι ανάμεσα στα παρκαρισμένα ΙΧ.

Η παραπάνω κατάσταση είναι κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης κράτους και πρυτανικών αρχών, στους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και συνολικά στους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Πρόκειται για την προσπάθεια μετατροπής τους από χώρους ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικοποίησης σε πεδία καταστολής και κερδοφορίας για τους επενδυτές και το κεφάλαιο. Πόσο μάλλον στη γειτονιά των Εξαρχείων με την πλούσια κινηματική ιστορία, όπου οι σημαντικοί δημόσιοι χώροι της έχουν καταληφθεί από την Αττικό Μετρό (Πλατεία) και τα ΜΑΤ (Λόφος Στρέφη), ενώ οι υπόλοιποι από τα χιπστερομάγαζα και τους τουρίστες.

Όμως εμείς ζούμε τον χώρο καθημερινά και εμείς τον διαμορφώνουμε με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Όσο κι αν θέλουν να είμαστε απλά διερχόμενα από τη σχολή, θα επιμένουμε να αράζουμε και να οικειοποιούμαστε τους χώρους μας, να τους φανταζόμαστε διαφορετικά, συζητώντας και πράττοντας συλλογικά, από εμάς για εμάς.

Τρίτη 31/03 από τις 15.00 και μετά.

Συζητάμε και ζωντανεύουμε το προαύλιο…

Παίζουμε μπάλα…

Φυτεύουμε δέντρα…

Πίνουμε μπύρες

ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΕΦΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Συντονισμός Κάτω Πολυτεχνείου

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1640461/