Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 στις 20.00
Διαβαζουμε και συζητάμε για το βιβλίο: «Κάτι θα γίνει, θα δεις»
ΑΝΑΓΝΩΣΗ στην ΛΕΣΧΗ: 2η συνάντηση ΠΕΜΠΤΗ 02/04/2026 στις 8.00μμ
Διαβαζουμε και συζητάμε για το βιβλίο:
«Κάτι θα γίνει, θα δεις», του Χρήστου Οικονόμου, εκδόσεις Πόλις, 2010.
Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα είναι «για τους πεσμένους ανθρώπους», όπως ο ίδιος λέει σε μια συνέντευξή του.
Δεκαέξι ιστορίες με ήρωες ανθρώπους από τις γειτονιές του Πειραιά: φτωχούς, άνεργους, τσακισμένους από τα δάνεια και τις πιστωτικές. Όμως…αξιοπρεπείς και «αλλιώτικους». Ανθρώπους που η εσωτερική τους ευγένεια και η στόφα τους θα μπορούσαν να τους χαρίσουν μια καλύτερη ζωή.
Το νήμα που συνδέει τις ιστορίες είναι η τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι χαρακτήρες και οι οικείοι τους. Δίχως διδακτισμό, μεγάλα λόγια, «λύσεις», ο Χρήστος Οικονόμου αγκαλιάζει τους ήρωές του και τους δίνει χώρο να μας μιλήσουν. Ιστορίες που συντέθηκαν την εποχή της μεγάλης φούσκας, από το 2004 και μετά, λίγο πριν την ηχηρή κατάρρευση.
Τοπίο ανάλογο με το σινεμά του Οικονομίδη, σε ρημαγμένες λαϊκές γειτονιές. Όμως, η διαφορά βρίσκεται στο ήθος των χαρακτήρων, όπως και στην αρχαία τραγωδία. Η συντριβή βρίσκει τους ήρωες πέρα από τον εξευτελισμό, δικαιωμένους στη συνείδησή τους και σε αυτήν του αναγνώστη.
Με αυτήν τη συλλογή διηγημάτων συνεχίζουμε το διάβασμα στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης. Μετά από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με βάση το πρώτο ανάγνωσμά μας, το «Η Ελένα ξέρει» της Κλαούδια Πινιέιρο, προχωράμε ακάθεκτοι/ες. Η νέα μας συνάντηση είναι για την Πέμπτη 2 Απρίλη, στις 8 το βράδυ.
Μπορούν να έρθουν στην κουβέντα και όσοι/ες θα έχουν διαβάσει όλα τα διηγήματα ή κάποια από αυτά, αλλά και όσοι/ες επιθυμούν να ακούσουν ή να ρωτήσουν αν και δεν πρόλαβαν να τα διαβάσουν.
Το βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου, σίγουρα θα γεννήσει μια ζωηρή συζήτηση, διότι παρουσιάζει πολύ οικείες ιστορίες και -με έναν τρόπο- ήταν προφητικό και τώρα ζούμε στα απόνερα της κρίσης που βγαίνει από τις σελίδες του.
Σας περιμένουμε,
Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, στάση τραμ Αιγαίου
ergatikilesxi.gr
ergatikilesxinsmyrni@gmail.com
tel:00302114013060