Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 στις 18.00
Συγκέντρωση ενάντια στην ολική εκμετάλλευση της φύσης - Κάτω τα χέρια από την Γαύδο
"Εν μέσω μιας περιόδου πολέμων, κρίσης, φτώχειας και παραλογισμού, το κράτος αποφασίζει να κατεδαφίσει τα καλύβια κοινώς γνωστά σε όλα μας καβάτζες στο Λαυρακά της Γαύδου. Σε μια επιχείρηση με αγαστή συνεργασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δασαρχείου, τοπικής αυτοδιοίκησης με δήμαρχο Γαύδου τη Λίλιαν Στεφανάκη, της εταιρείας "Βασιλάκης Μιχαήλ" και ΜΑΤ, τα καλύβια ανήκουν πια στο παρελθόν.
Μέχρι πρότινος, υπήρχαν προειδοποιήσεις εκκένωσης που έμεναν στα χαρτιά, με αντιπρόσωπους του δασαρχείου να αφήνουν σημειώματα στις καβάτζες κάτι που αναλυόταν ως μια τυπική διαδικασία που δεν θα πραγματοποιούνταν. Η Λίλιαν Στεφανάκη όμως επέλεξε να μείνει στην ιστορική μνήμη, ως η δήμαρχος που δε σεβάστηκε την ιστορία της Γαύδου, την πολιτισμική αξία της ελεύθερης διαβίωσης στη φύση της, τους ανθρώπους που τόσα χρόνια επιλέγουμε το νησί εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς και του ελεύθερου τρόπου ζωής και τέλος των ανθρώπων που κατοικούν χρόνια στο Λαυρακά, το φροντίζουν με κάθε τρόπο, έχουν στήσει τη ζωή και τα όνειρά τους εκεί καθιστώντας το σπίτι τους. Έτσι με τις ευλογίες της δημάρχου στις 22/04/2026 αντικρίσαμε εικόνες αναντίστοιχες του τοπίου. Μια παραφωνία. Έναν βιασμό. Δεκάδες ματατζήδες πλήρους εξάρτησης, με το συνεργείο του Βασιλάκη Μιχαήλ και μια εισαγγελέα πήραν το μονοπάτι για να φτάσουν στις καβάτζες σχηματίζοντας κλοιό γύρω τους και να αρχίσουν την κατεδάφιση τους μία προς μία. Εκτός από τα άναρθρα μουγκανητά των μπάτσων, ακουγόταν η φωνή της εισαγγελέως που έλεγε «κάντε πίσω, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας». Αν οι δουλειές σας είναι να κατεδαφίζετε σπίτια τότε τελικά η ντροπή μπορεί να είναι δουλειά.
Για την ιστορία οι καβάτζες είναι φτιαγμένες με οργανικά υλικά ξύλα, καλάμια και κλαδιά και ανήκουν στην τοπική φυσιογνωμία και την κουλτούρα της Γαύδου εδώ και δεκαετίες. Αυτές οι κατασκευές είναι πλήρως εναρμονισμένες με το φυσικό τοπίο και αφήνουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το υποκριτικό και προσχηματικό ενδιαφέρον της δημάρχου για αλλοίωση του φυσικού τοπίου και περιβαλλοντική καταστροφή. Μια δήμαρχος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά και τα δικά της, μιας και δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό χώρο με σύζυγο εργολάβο. Επίσης οι καβάτζες αυτές δεν έχουν ιδιοκτήτες αλλά κόντρα στα ξενοδοχεία και τα airbnb μπορούν να κατοικούνται από όποιο άτομο θελήσει. Καταλαβαίνουμε πως οτιδήποτε δεν μπαίνει στην αγορά, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται, δεν παράγει κέρδος, αποτελεί απειλή για το νεοφιλελεύθερο-καπιταλιστικό σύστημα και πρέπει να εξαφανίζεται.
Η ίδια η Γαύδος είναι ένας από τους ελάχιστους τόπους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, που επέτρεπε μέχρι πρόσφατα την άμεση, ακηδεμόνευτη και αδιαμεσολάβητη επαφή με τη φύση. Σε ένα πλαίσιο μακριά από οικονομικές συναλλαγές αλλά με αυτοοργάνωση και συλλογική συμμετοχή, ο Λαυρακάς αποτελούσε μια νησίδα ηρεμίας, ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων του, απόλαυσης και ταύτισης με τη φύση. Μια βαλβίδα αποσυμπίεσης, ένας μικρός παράδεισος, η δική μας πραγματική κανονικότητα που εναντιωνόταν σε έναν κόσμο που λειτουργεί με όρους συμφέροντος, εξουθένωσης και εκμετάλλευσης.
Δε θα επιτρέψουμε η Γαύδος να γίνει τουριστικό θέρετρο ούτε τόπος εξορύξεων. Προτείνουμε εφόσον υπάρχει τέτοια διάθεση από το κράτος για κατεδαφίσεις, να ξεκινήσει με τις αυθαίρετες βίλες, τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα που καταπατούν αιγιαλούς και δασικές περιοχές.
Καλούμε σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Χανίων, την Παρασκευή , 24/04 στις 18:00( όπου στεγάζεται και το γραφείο του Δήμου Γαύδου) ενάντια στα σχέδια τους
Η ολική εκμετάλλευση της φύσης δε θα περάσει
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΥΔΟ
ΑΛΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΕΔΡΟΣ
Αλληλεγγύη στα κατειλημμένα Προσφυγικά
Πρωτοβουλία για τη Γαύδο