Πέμπτη 21 Μαίου 2026 στις 20.00
(Αναβολή) Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου «Αγκάθια και Γαρύφαλλα» του Γιάχια Σινουάρ
H παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ για την Πέμπτη 28 Μάη - Πορεία 21/5, 19:00 στο Πάρκο Ελευθερίας
Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια αλ-Σινουάρ "Αγκαθια και Γαρύφαλλα" ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ για την επόμενη Πέμπτη 28 Μάη, στις 20:00 στη Λαμπηδόνα, λόγω της πορείας αλληλεγγύης με τους απαχθέντες συμμετέχοντες του στολίσκου Global Sumud Flotilla την Πέμπτη 21 Μάη.
Το σιωναζιστικό κράτος, με ένα ακόμα πειρατικό ρεσάλτο, μέσα στη ζώνη SAR της Κύπρου αυτή τη φορά, αναχαίτισε το στόλο αλληλεγγύης που έπλεε προς τη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό. Πάνω από 400 αλληλέγγυοι συμμετέχοντες από δεκάδες χώρες κρατούνται αυτή τη στιγμή όμηροι του σιωναζιστικού κράτους, στο Ασντόντ. Ανάμεσα τους και Έλληνες σύντροφοι-ισσες. Οι 87 έχουν ξεκινήσει άμεσα απεργία πείνας διαμαρτυρίας για την απαγωγή και παράνομη κράτηση τους.
Όλοι-ες στην πορεία αλληλεγγύης την Πέμπτη 21 Μάη στις 19:00 στο Πάρκο Ελευθερίας με προορισμό την Ισραηλινή πρεσβεία.
Άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων μελών του Global Sumud Flotilla!
Να τερματιστεί η ελληνική συμμαχία με το κράτος-τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής!
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά το μυθιστόρημα του Γιάχια Ιμπραχίμ Αλ-Σινουάρ, «Αγκάθια και γαρύφαλλα», ενός ανθρώπου που δεν έγραψε από την ασφάλεια ενός γραφείου, αλλά από τα σκοτεινά κελιά των ισραηλινών φυλακών. Ενα βιβλίο γραμμένο μέσα στο χρόνο της αιχμαλωσίας, μέσα στη σιωπή της απομόνωσης, εκεί όπου η μνήμη γίνεται όπλο και η αφήγηση πράξη αντίστασης.
Το έργο του Σινουάρ δεν είναι απλώς μια λογοτεχνική κατάθεση. Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο ενός λαού που ζει επί δεκαετίες μέσα στον εκτοπισμό, την κατοχή και την αδιάκοπη πάλη για ελευθερία. Μέσα από τη μυθιστορηματική του αφήγηση περνούν οι δρόμοι της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, οι φοιτητικές συνελεύσεις, οι πέτρες της Ιντιφάντα, οι υπόγειες διαδρομές της Αντίστασης, η ένοπλη πάλη, όλα τα μέρη του πολύμορφου αγώνα του παλαιστινιακού λαού που οδήγησαν στην κορύφωση της 7ης Οκτώβρη του 2023.
Οι σελίδες του βιβλίου διατρέχουν την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Παλαιστίνης: από την κατοχή του 1967 και τις διαδοχικές πολεμικές αναμετρήσεις της Μέσης Ανατολής, μέχρι τις λαϊκές εξεγέρσεις της Ιντιφάντα και τις βαθιές πολιτικές τομές που σημάδεψαν το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που έζησε την ιστορία αυτή από μέσα, μαζί με χιλιάδες άλλους, ως μέρος μιας γενιάς που γεννήθηκε μέσα στην προσφυγιά και ενηλικιώθηκε μέσα στην αντίσταση.
Στο δημόσιο λόγο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, όταν σπάει το πέπλο της σιωπής, η Παλαιστινιακή Αντίσταση παρουσιάζεται μέσα από αλλεπάλληλα ψεύδη. Το βιβλίο αυτό έρχεται να διαλύσει αυτά τα ψεύδη και να αποκαταστήσει μια φωνή που σπάνια ακούγεται: τη φωνή των ίδιων των ανθρώπων που ζουν την πραγματικότητα της σιωνιστικής κατοχής και κρατούν αναμμένη τη φλόγα της αντίστασης.
Η ελληνική έκδοση αυτού του βιβλίου αποτελεί ταυτόχρονα και ένα φόρο τιμής στη μνήμη ενός αγωνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την απελευθέρωση του λαού του. Πέρα όμως από την προσωπική διαδρομή του συγγραφέα, το βιβλίο φωτίζει τη συλλογική ιστορία ενός λαού που εδώ και δεκαετίες αρνείται να σβήσει.
Σε μια εποχή που το Παλαιστινιακό Ζήτημα έχει επιστρέψει στο επίκεντρο της παγκόσμιας συνείδησης, η κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Σινουάρ στα ελληνικά αποτελεί μια μικρή αλλά ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια να γνωρίσουμε την ιστορία, την εμπειρία και τη φωνή της Παλαιστίνης αποτινάζοντας τη σκόνη της αστικής προπαγάνδας.
Γιατί η λογοτεχνία, όταν γεννιέται μέσα από τον αγώνα και την ιστορία, δεν είναι μόνο αφήγηση. Είναι μνήμη. Είναι μαρτυρία. Και μερικές φορές είναι κι αυτή μια μορφή αντίστασης.
Μάρτης 2026
Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
πηγή : email που λάβαμε στις 15 Μαΐου 11h