τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Κυριακή 24 Μαίου 2026 στις 18.00

Η Ήπειρος σε κίνδυνο: Οι επιπτώσεις των ΒΑΠΕ στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

«Η Ήπειρος σε κίνδυνο: Οι επιπτώσεις των ΒΑΠΕ στο περιβάλλον και τον άνθρωπο»

📍 Κυριακή 24 Μαΐου 2026 | Ώρα 18:00

📌 Στοά Σάρκα, Πυρσινέλλα 15, Γιάννενα

Καλούμε τις συλλογικότητες της Ηπείρου και κάθε πολίτη που ανησυχεί για το μέλλον του τόπου μας σε ενημερωτική εκδήλωση για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ) και τις πραγματικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τις ζωές μας.

Στην εκδήλωση θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί με τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά στην Ήπειρο και θα αναλυθούν οι επιπτώσεις των ΒΑΠΕ στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, αλλά και τα νομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την αποτροπή τους.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

• Alex Schaffner, Μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων

• Νίκος Κατσουλάκος, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

• Χάρις Γιαννοπούλου, Πυρηνική Ιατρός

• Γιώργος Μερτζάνης, Δρ. Βιολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Καλλιστώ

• Τρύφωνας Κόλλιας, Δικηγόρος Αθηνών, παρ' Αρείω Πάγω, εξειδικευμένος στο περιβαλλοντικό και ενεργειακό δίκαιο.

Η Ήπειρος μετατρέπεται σταδιακά σε πεδίο βιομηχανικής εκμετάλλευσης. Βουνά, δάση και παρθένες περιοχές αλλοιώνονται ανεπανόρθωτα, ενώ οι τοπικές κοινωνίες δε βλέπουν κανένα ουσιαστικό όφελος.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος της παραγόμενης ενέργειας απορρίπτεται ως πλεονάζουσα, ενώ οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν ολοένα ακριβότερο ρεύμα.

Δεν πρόκειται για «ήπια ανάπτυξη». Πρόκειται για βαριά βιομηχανική παρέμβαση και ενεργειακή επέλαση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας.

Σας καλούμε να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας για την υπεράσπιση της Ηπείρου και της φύσης ως κοινού αγαθού.

Οι συνδιοργανωτές:

• Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου

• ΕΟΣ Κόνιτσας

• ΕΟΣ Πρέβεζας

• ΕΟΣ Ιωαννίνων

• ΕΟΣ Ηγουμενίτσας

• Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων

• ΟικοΤοπία ΚοινΣΕπ

• Παρατηρητήριο Τζουμέρκων - Tzoumerka Watch

• Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος π. Δήμου Θεσπρωτικού

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Μαΐου 22h