τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Τετάρτη 27 Μαίου 2026 στις 19.00

Εκδήλωση – συζήτηση για τα 70 χρόνια από την Εξέγερση του Κάρβουνου

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Κάρβουνου στην Ανθούπολη Περιστερίου, μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Μια εξέγερση που γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των κατοίκων να υπερασπιστούν τα σπίτια, τη ζωή και τη γειτονιά τους απέναντι στην ασυδοσία εταιρειών και κράτους.

Για αυτό δίνουν διπλό αγωνιστικό ραντεβού:

• Τετάρτη 27/5/26 στις 7μμ

Εκδήλωση - συζήτηση για τα 70 χρόνια από την Εξέγερση του Κάρβουνου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αδάνων και Αγίου Κηρύκου στην Ανθούπολη, με ομιλητή τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου.

• Πέμπτη 28/5/26 στις 5μμ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο στο κτίριο της Ξυλοτεχνίας (Δημοσθένους 11 & Παρασκευοπούλου), για να μπλοκαριστεί κάθε σχέδιο χτισίματος του πάρκου της γειτονιάς.

Ιστορικό πλαίσιο - Τα λιγνιτωρυχεία της Ανθούπολης στην Κατοχή και την Αντίσταση: Η ιστορική μνήμη των λιγνιτωρυχείων της Ανθούπολης είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες για την ελευθερία και την επιβίωση της Αθήνας. Τα λιγνιτωρυχεία αποτέλεσαν έναν από τους πιο δυναμικούς πυρήνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στο Περιστέρι, αλλά και τόπο μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων. Οι απεργίες του 1942 και του 1943 ήταν από τις πρώτες μαζικές εκδηλώσεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Λόγω της δαιδαλώδους μορφής των στοών και της αλληλεγγύης των εργατών, τα ορυχεία χρησιμοποιήθηκαν ως κρύπτες για όπλα και παράνομο υλικό, αλλά και ως πέρασμα για αντιστασιακούς που έπρεπε να μετακινηθούν κρυφά από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες. Οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το κάρβουνο για τις ανάγκες της Βέρμαχτ. Η Αθήνα είχε βυθιστεί στο κρύο και το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν ελάχιστο. Το ορυχείο προϋπήρχε, αλλά η δραστηριότητά του εντάθηκε κατακόρυφα την περίοδο 1941-1944.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

https://leftmove.wordpress.com/2026/05/14/70-…

☆ Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

.

πηγή : https://leftmove.wordpress.com/2026/05/14/70-…
πηγή : email που λάβαμε στις 26 Μαΐου 22h