τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 στις 19.30

Παρέμβαση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για περιστατικό αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στη Λάρισα

Χθες τα μεσάνυχτα στην οδό Αιόλου, κοντά σε πάρκο της περιοχής μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή ανηλίκων που βρίσκεται στη περιοχή.

Οι δράστες, οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια, αφού έδιωξαν τον κόσμο που ήταν στο πάρκο, επιτέθηκαν στους ανήλικους πρόσφυγες και τραυμάτισαν δύο από αυτούς, που διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Ευτυχώς η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα όμως με περιγραφές κατοίκων της περιοχής, είχε προηγηθεί το απόγευμα τη ίδιας μέρας μια αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή κατά την οποία «μάζεψαν» τους ανήλικους πρόσφυγες που ήταν στο πάρκο και αφού τους έστησαν στον τοίχο με προσβολές και βρισιές, τους απειλούσαν. Μετά από παρέμβαση των κατοίκων που θεώρησαν παράνομη την ενέργεια των αστυνομικών και αφού ενημερώθηκε η δομή, η αστυνομία δικαιολόγησε πως η ενέργεια έγινε υποτίθεται για διασταύρωση στοιχείων.

Καταγγέλλουμε την ρατσιστική επίθεση απέναντι στους πρόσφυγες και μάλιστα στους πλέον ευάλωτους όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, με πλήθος σωματικών και ψυχικών τραυμάτων, χωρίς καμία προστασία από οικογένεια, γονέα, ή κηδεμόνα.

Δεν αγιοποιούμε τους πρόσφυγες. Γνωρίζουμε πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εκδηλώνουν πολύ συχνά δυσκολίες στην κοινωνική συμπεριφορά και πολύ σοβαρές δυσκολίες και στις σχέσεις με τους συνομηλίκους και σίγουρα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή και βία, αλλά με προσπάθειες ένταξης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Και εκτός από τις δομές υποστήριξης καλούμαστε σαν κοινωνία να συνδράμουμε σε αυτό.

Καταγγέλλουμε την αστυνομία που με την παράνομη αυτή επιχείρηση έστρωσε το δρόμο στη ρατσιστική νυχτερινή επίθεση.

Δεν θα αφήσουμε τους πρόσφυγες μόνους τους απέναντι στην αστυνομική και ρατσιστική βία, που είναι πρώτα από όλα συστημική με τη διάχυτη ρητορική μίσους που καλλιεργείται στο δημόσιο λόγο.

Καλούμε αύριο Πέμπτη 9/7 σε παρέμβαση στη γειτονιά στις 19.30 στο ΚΑΠΗ του Αγ. Κωνσταντίνου Ηρ. Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου

Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας