Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010 στις 15.00

Πορεία & συναυλία για την ιθαγένια

Ούτε βήμα πίσω! Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Ψεύτικες αποδείχτηκαν οι ελπίδες των μεταναστών και των παιδιών τους, όσον αφορά στην αναγνώριση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων που στερούνταν! Μέσα σε 1 ½ μήνα τα ψαλίδια της κυβέρνησης έκοψαν και έραψαν τόσο που η Ν.Δ., το ΛΑΟΣ και όλοι οι πολέμιοι του ν/σ για την ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή, αισθάνονται ικανοποιημένοι, και ζητάνε κι άλλο, κι άλλο…!! Την ίδια ώρα οι φασιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν με επιθέσεις όπως στην Πανόρμου και στην παλιά βουλή, κηρύσσοντας «νυν υπέρ πάντων» αγώνα κάτω από το σύνθημα «Έλληνας μόνο γεννιέσαι».
***
Τα 250.000 παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, κόπηκαν … σε κομμάτια. Αυτά που γεννήθηκαν εδώ θα πάρουν την υπηκοότητα αν και οι δύο γονείς τους είναι νόμιμοι επί 5 χρόνια. Αυτά που μεγάλωσαν εδώ θα την πάρουν αν ισχύει 5ετής νομιμότητα των γονιών και αν τέλειωσαν επιτυχώς 6 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Αυτά που έκλεισαν όμως τα 18 τους χρόνια θα πρέπει να συμπληρώσουν κι άλλες δύο προϋποθέσεις. Να περιμένουν επί 2 χρόνια για να εξεταστεί αν αποτελούν κίνδυνο για την «δημόσια ή εθνική ασφάλεια»! Και να εξεταστεί το μητρώο τους, όχι μόνο για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα, όπως «αντίσταση κατά της αρχής» ή παραβάσεις που αφορούν βοήθεια-φιλοξενία άλλων μεταναστών χωρίς χαρτιά! Και βέβαια όλα εκείνα τα παιδιά, που οι γονείς δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, τιμωρούνται με μηδενικά δικαιώματα, για σήμερα και για πάντα! Οι εκτιμήσεις λένε ότι μόνο περίπου 25.000 παιδιά θα επωφεληθούν τελικά!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
• Υπηκοότητα για όλα τα παιδιά.
• Επαναφορά στη νομιμότητα των 140.000 μεταναστών που έχασαν τα χαρτιά τους τα τελευταία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν τα δικαιώματα τους και τα παιδιά τους.
• Ειδική ρύθμιση για τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ και δεν έχουν χαρτιά μέσω της οικογένειας τους, να μπορούν να αιτηθούν και να τους δοθεί με την ενηλικίωση τους η υπηκοότητα.
• Αυτοδίκαιη κτήση και μετά τα 18. Όχι στην αναμονή των 2 χρόνων. Όχι στην αόρατη απειλή της «δημόσιας και εθνικής ασφάλειας».
* * *
Η διαδικασία της πολιτογράφησης κατέληξε να είναι μια απαγορευτική διαδικασία. Μειώνεται μεν ο συνολικός χρόνος νόμιμης παραμονής σε 5ετία, συν 2 χρόνια αναμονή, δηλ. σύνολο 7, για τους παλιούς μετανάστες και για τους μελλοντικούς θα είναι 7 χρόνια παραμονή και 1 χρόνος αναμονή, σύνολο 8. Αλλά η λίστα των προϋποθέσεων αυξάνεται και σκληραίνει: α) παράβολο 1.000 ευρώ β) γνώση της ελληνικής γλώσσας γ) γνώση της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας δ) 3 συστατικές επιστολές Ελλήνων ε) ειδικά γραπτά τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής και Ιστορίας ζ) εξέταση ποινικών κωλυμάτων, αλλά στην λίστα υπάρχουν και πλημμελήματα (όπως πιο πάνω) η) έλεγχος κινδύνου για τη «δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια» θ) μακριά λίστα εγγράφων (φορολογικά, ασφαλιστικά, περιουσιακά, οικογενειακή κατάσταση, εκπαιδευτικοί τίτλοι κ.λ.π.)
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
• Απόσυρση των ειδικών τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής και Ιστορίας, τα οποία καταγγέλλονται ακόμα και στις χώρες που εφαρμόζονται όπως στην Γερμανία.
• Απόσυρση των 3 συστατικών επιστολών
• Δραστική μείωση του παραβόλου στα 100 ευρώ.
• Απόσυρση όλων των κωλυμάτων που αφορούν πλημμελήματα ή παραβάσεις των νόμων περί αλλοδαπών καθώς της ασαφούς επικινδυνότητας περί «δημοσίας και εθνικής ασφάλειας».
* * *
Το ν/σ παρέχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο για τις δημοτικές εκλογές, με εξαίρεση τις θέσεις του δημάρχου, αντιδημάρχου. Αλλά μόνο γι’ αυτούς που έχουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (δηλ. 5ετή άδεια παραμονής), 10ετείς άδειες παραμονής ή αόριστης διάρκειας, ειδικές άδειες συζύγων Ελλήνων, ή γονιών ανήλικου Έλληνα, και για πρόσφυγες, ή όσους έχουν επικουρικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς. Αυτοί είναι 65.000 εν δυνάμει ψηφοφόροι σε ένα σύνολο περίπου 600.000 νόμιμων μεταναστών.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
• πλήρη πολιτικά δικαιώματα σε όλες τις εκλογές μετά την συμπλήρωση των 5 χρόνων νόμιμης διαμονής.
* * *
Καλούμε καθένα και καθεμιά να δώσει το παρών και να φωνάξει ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! Δεν υπάρχουν «απαγορευμένα» δικαιώματα. Χαρτιά στους μετανάστες - άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες. Stop στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις. Όχι στην FRONTEX- Όχι στην Ευρώπη Φρούριο. Κοινοί αγώνες με τους Έλληνες εργαζόμενους και νεολαία.

  • 15:00 Πορεία από την Ομόνοια
  • 17:00 Συναυλία στο Σύνταγμα

διοργάνωση: Αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές και κοινωνικές οργανώσεις

πηγή : http://www.diktio.org/node/208