Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2026 στις 18.00
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό φοιτητή Ζ.Μ.
H Παλαιστίνη στις καρδιές μας
Η "εκεχειρία" που ξεκίνησε στη Γάζα στις 10 Οκτωβρίου του 2025 μετράει πλέον περισσότερο από έναν χρόνο, περισσότερους από 1400 νεκρούς, περισσότερους από πέντε χιλιάδες τραυματίες. Tα κατοχικά στρατεύματα ελέγχουν άμεσα το 70% της Γάζας και στους εναπομείναντες θύλακες επιβάλλουν συνθήκες πείνας και έλλειψης φαρμάκων με ταυτόχρονη πριμοδότηση συμμοριών που συνεργάζονται μαζί τους, ενώ επιβάλλουν διακοπή της τροφοδοσίας κατά το δοκούν. Τα drones και τα ισραηλινά βομβαρδιστικά εξακολουθούν να δολοφονούν μαζικά, να καταστρέφουν υποδομές και κτίρια, να σφαγιάζουν τον Παλαιστινιακό λαό επιχειρώντας τον αφανισμό του, με σκοπό να δημιουργήσουν στη θέση του ένα απομεινάρι ελεγχόμενο από κατοχικές συμμορίες.
Οι γενοκτονικές και εθνοκαθαρτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν οξυνθεί και στην Δυτική Όχθη με τις επιθέσεις των παραστρατιωτικών εποίκων και του Ισραηλινού στρατού να καταλήγουν σε δολοφονίες, ξεχέρσωμα χωραφιών, εμπρησμούς σπιτιών, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς. Οι έποικοι, λειτουργώντας ως η εμπροσθοφυλακή του Ισραήλ, έχουν αυξήσει τη δημιουργία «οικισμών» που λειτουργούν ως φυλάκια της σιωνιστικής αποικιοκρατίας. Πραγματοποιούν από κοινού με τον Ισραηλινό στρατό επιθέσεις στο μάζεμα της ελιάς των ιθαγενών που είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωσή τους, δηλητηριάζουν κοπάδια, κυνηγούν και χτυπούν όσους προσπαθούν να καταγράψουν τις επιθέσεις τους.
Στο νεοφασιστικό Ισραήλ οι πολιτικές συνιστώσες του Σιωνισμού διαγωνίζονται σε επίδειξη βαρβαρότητας: Mε δηλώσεις που επικυρώνουν την δέσμευσή τους στον γενοκτονικό σχεδιασμό, με τη θεσμοθέτηση της θανατικής ποινής ενάντια στους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το Ισραηλινό κράτος προετοιμάζει νομικά και πρακτικά μία τεράστια «δίκη», όπου 300 και πλέον Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή σε ζωντανή μετάδοση.
Αυτή η γενοκτονική μηχανή θα ήταν αδύνατον να συνεχίσει να λειτουργεί αδιατάρακτα αν και οι δύο συνιστώσες της «διεθνούς κοινότητας» των κρατών, με τις ενδιάμεσες αποχρώσεις τους, δεν την βοηθούσαν και δεν της έδιναν το πράσινο φως για να το κάνει. Από τους απόλυτα πιστούς συμμάχους του Ισραήλ που με τις στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές τους συνεισφορές βοηθούν άμεσα στη διάπραξη της γενοκτονίας ως και εκείνους που τηρούν αποστάσεις υπό την επίδραση μεγάλης αγωνιστικής πίεσης χωρίς ωστόσο να θέτουν εμπόδια στη διάπραξη της γενοκτονίας. Οι πολιτικοί, στρατιωτικοί και οικονομικοί σχηματισμοί που συναπαρτίζουν το παγκόσμιο κρατικό και καπιταλιστικό καθεστώς είναι συνένοχοι και έχουν τα χέρια τους βαμμένα με το αίμα των Παλαιστινίων.
Αυτή η διαπίστωση δεν ακυρώνει τον επιμερισμό της ευθύνης σε όσους λειτουργούν ως τον βασικό άξονα των συμμάχων του Ισραήλ. Ο άξονας των ΗΠΑ και της Γερμανίας ως διαχρονικών στρατηγικών συμμάχων του Ισραηλινού κράτους, έχει διευρυνθεί με τη σταθερή συμμετοχή σε αυτόν της Ινδίας, των ΗΑΕ και της Ελλάδας. Η πολυεπίπεδη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς τους γενοκτόνους εξυπηρετεί και γεωστρατηγικές επιδιώξεις και οικονομικά συμφέροντα.
Στην περίπτωση του Ελληνικού κράτους, το χτίσιμο της στρατηγικής συμμαχίας με το κράτος του Ισραήλ σημαίνει πρακτικά αφενός τη δημιουργία κοινού γεωπολιτικού σχεδιασμού για την κυριαρχία στη ΝΑ Μεσόγειο, συμφωνίες για εξοπλιστικά, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Αφετέρου συνεπάγεται τη μέγιστη δυνατή αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ελληνικό και το ισραηλινό κεφάλαιο στους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας, του εμπορίου και της ενέργειας καθώς και τις σχετικές ακαδημαϊκές απολήξεις αυτής της συμμαχίας. Στο δε πολιτικό επίπεδο, οι καθεστωτικές δυνάμεις του «εθνικού κορμού», ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις στη φρασεολογία προωθούν την ελληνoϊσραλινή συμμαχία ως στρατηγική επιλογή του ελληνικού κράτους. Στο δε κατασταλτικό επίπεδο η πρωτόδικη καταδίκη σε φυλάκιση του αναρχικού φοιτητή Ζ.Μ. η οποία ανεστάλη λόγω της έφεσης (το εφετείο πραγματοποιείται στις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα) για την αναγραφή συνθήματος ενάντια στην συνεργασία του ΕΜΠ με τη βιομηχανία πολέμου του Ισραήλ, αναδεικνύει και τη διαρκή κατασταλτική επίθεση του ελληνικού κράτους απέναντι στους αγωνιζόμενους και το αναρχικό κίνημα, αλλά και την ειδική "ευαισθησία" του για τους γενοκτόνους συμμάχους του και τη συνεργασία του με το σιωνιστικό καθεστώς. Μία "ευαισθησία" που έχει επιδείξει αντίστοιχα σε πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με κατασταλτικές επιθέσεις, συλλήψεις και διώξεις σε διαδηλώσεις και σε παρεμβάσεις αλληλεγγύης.
Στον αντίποδα της γενοκτονικής μηχανής και των πρόθυμων συμμάχων της, βρίσκονται οι αγωνιζόμενοι και οι εξεγερμένοι αυτού του κόσμου. Οι εξεγερμένοι του Παρισιού που σηκώνουν Παλαιστινιακές σημαίες και οι χιλιάδες στο Λονδίνο που συλλαμβάνονται ακόμα και για ένα πλακάτ υποστήριξης στην Palestine Action. Οι αγωνίστριες που πραγματοποιούν επιθέσεις σε εργοστάσια όπλων που τροφοδοτούν το Ισραήλ και οι διαδηλωτές που έδωσαν μάχες με τις κατασταλτικές δυνάμεις στην Ιταλία και στην Ισπανία, αυτό τον τελευταίο χρόνο. Οι λιμενεργάτριες και λιμενεργάτες που πραγματοποίησαν διεθνή αντιπολεμική απεργία μετατρέποντας τα λιμάνια από ορμητήρια πολέμου σε χώρους αγώνα και αλληλεγγύης. Στον χρόνο της «εκεχειρίας» πολλές χιλιάδες ανθρώπων μιλούν, διαδηλώνουν, συγκρούονται, χτυπούν, σε αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό.
Έχοντας την Παλαιστίνη στις καρδιές τους, αρνούνται να αποδεχθούν ως δεδομένη την σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση ως ένα ακόμα συμβάν του οποίου η σημασία θα φθίνει με βάση το πόσο χρόνο καταλαμβάνει στα τηλεοπτικά δίκτυα. Στον Ελλαδικό χώρο η ύπαρξη πλατιών αισθημάτων αλληλεγγύης και οργής για τη θέση του ελληνικού κράτους (και όσων εντός του κοινωνικού ταυτίζονται με τα συμφέροντά του) δεν έχει μεταφραστεί σε μια ανοιχτή κεντρική αντιπαράθεση με τους κρατικούς και εκφασισμένους υποστηρικτές των γενοκτόνων. Αυτός είναι ένας σκοπός για τον οποίο αξίζει να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε κι ωσότου αυτό καταστεί εφικτό, κάθε κίνηση, κάθε δράση, κάθε διάρρηξη της γενοκτονικής κανονικότητας και της σιωπής, έχει σημασία. Με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, τις δυνατότητες που έχουμε και με την Παλαιστίνη στις καρδιές μας.
Σαμποτάζ στην ελληνοϊσραηλινή συμμαχία
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Δευτέρα 9/11, 18:00, Προπύλαια
Τρίτη 10/11, 09:00 Δικαστήρια Ευελπίδων Κτ.8 Αιθ.2
Πρωτοβουλία Αναρχικών για την Παλαιστίνη
αναρχική συλλογικότητα Απόπειρα
Νοέμβρης 2026