Κυριακή 20 Μαίου 2012 στις 21.00

Προβολή: Το κύμα

steki_volos_provoli_20_05_2012_small.jpg

Την Κυριακή 17/5, στις 9μμ, στο Χώρο Κινημάτων - Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33, Βόλος) προβάλλεται η ταινία «Το κύμα». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με τη ταινία του «Το κύμα» ο σκηνοθέτης Ντένις Γκάνσελ αναφέρεται έμμεσα αλλά σαφέστατα στη φασιστική απειλή. Η ιστορία που περιγράφεται βασίζεται σε πραγματικό γεγονός και διαδραματίζεται στη Γερμανία.

Ο καθηγητής Ράινερ Βέργκερ συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του. Έτσι σκέφτεται να εφαρμόσει ένα πείραμα για να εξηγήσει στους μαθητές του, τον τρόπο που λειτουργούν οι ολοκληρωτικές κυβερνήσεις.

Ξεκινάει λοιπόν ένα παιχνίδι ανάθεσης ρόλων με τραγικές συνέπειες. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, κάτι που ξεκίνησε με "άκακες" έννοιες όπως είναι η πειθαρχία, έχει μετατραπεί σε ένα ολόκληρο κίνημα, "Το κύμα". Την τρίτη κιόλας ημέρα, οι μαθητές αρχίζουν να απειλούν ο ένας τον άλλο. Όταν η αντιπαράθεση τελικά θα εκδηλωθεί μέσα από τη βία, ο καθηγητής παίρνει την απόφαση να σταματήσει το πείραμα. Είναι όμως αργά...

Η ταινία κέρδισε Χάλκινο βραβείο καλύτερης ταινίας & Χρυσό βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου στα German Film Awards 2008 και 5 ακόμα υποψηφιότητες σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...