Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 στις 18.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

7ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ

image attachment

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ κλείνει φέτος 7 χρόνια. Θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, στις 30 Ιούνη και 1 Ιούλη.

Παρά το μαύρο φόντο -άνοδο ακροδεξιάς, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατάργηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας , εμείς επιμένουμε για άλλη μια χρονιά με βασικό σύνθημα την αλληλεγγύη.

Έλληνες και μετανάστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια βαρβαρότητα, τις ίδιες απάνθρωπες πολιτικές. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με κεντρικό άξονα τη διάθεση για αντίσταση και αυτοοργάνωση, με οδηγό τα δίκτυα, τις δομές αλληλεγγύης και τους κοινούς μας αγώνες.

Όσο δύσκολα και αν είναι τα δεδομένα της ζωής, δεν πρέπει να αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι. Οι προσπάθειες εκατοντάδων συμπολιτών μας να αντιμετωπίσουν την κοινωνικά και οικονομική κρίση με αξιοπρέπεια αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση. Οι πολλές συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και έχουν βασικό πρόταγμα την αλληλεγγύη μας δίνουν ελπίδα. Για όλους μας, θέλουμε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ να αποτελέσει έναν ακόμα κοινό τόπο, ένα ακόμα σημείο συνάντησης και κοινής δράσης.

Συζητήσεις, συναυλίες, παιδικό πρόγραμμα, μαθητική σκηνή, μεταναστευτικά περίπτερα και γεύσεις από όλες τις γωνιές του κόσμου θα λάβουν χώρα και φέτος στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Καλούμε όλους όσους στήριξαν το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους για πρώτη φορά να έρθουν σε μια από τις επόμενες ανοιχτές πάντα συνελεύσεις μας . Η πρόσκληση αυτή φέτος έχει ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, καθώς θεωρούμε κρισιμότατη αυτή τη στιγμή για συντονισμό των δράσεων μας.

Στη βαρβαρότητα αντιστεκόμαστε με αλληλεγγύη

--

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά

E-mail: stekichania@gmail.com

Web: www.stekichania.gr

πηγή : email received on 21 Ιούνιος 15h


1 2 3 4 5 6 7

30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου

Το 7ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ θα γίνει και φέτος στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στις 30 Ιούνη και 1 Ιούλη. Παρά το μαύρο φόντο -άνοδο ακροδεξιάς, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, εκβιαστικά διλήμματα για τον εξαθλιωμένο πια λαό- , εμείς επιμένουμε για άλλη μια χρονιά με βασικό σύνθημα την αλληλεγγύη.

Με κεντρικό άξονα τη διάθεση του κόσμου για αντίσταση και αυτοοργάνωση, με οδηγό τα δίκτυα και τις δομές αλληλεγγύης της πόλης και τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών/ριων, καλούμε όλους όσους στήριξαν το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους για πρώτη φορά να έρθουν σε μια από τις επόμενες ανοιχτές πάντα συνελεύσεις μας. Η πρόσκληση αυτή φέτος έχει ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, καθώς θεωρούμε κρισιμότατη αυτή τη στιγμή για συντονισμό των δράσεων μας και για το πώς προχωράμε, μακριά από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. . Όσο δύσκολα και αν είναι τα κοινωνικά δεδομένα της ζωής, δεν πρέπει να αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι, έχουμε πολλές κοινωνικές ομάδες και πολλούς συμπολίτες, που μπορούν να μας εμπνεύσουν με την πράξη της ζωής τους και τις ιδέες τους

Μην ξεχνάμε πως κάποιοι ακόμη ονειρεύονται και τα όνειρά τους κάποιους φοβίζουν. Θα τους φοβίσουμε μόνο αν είμαστε πολλοί ες. Σας περιμένουμε όλους -ες, γιατί

Στη βαρβαρότητα αντιστεκόμαστε με αλληλεγγύη

Να σημειώσουμε πως οι συνελεύσεις μας γίνονται κάθε Δευτέρα στις 21:00

πηγή : http://www.stekichania.gr/index.php?option=co...


1 2 3 4 5 6 7

Θέατρικές Παραστάσεις

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

[19:30 - 21:00]

Η νύχτα των παλιάτσων

Από την ομάδα Τσιριτσάντσουλες

Πληροφορίες

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΑΤΣΩΝ

Μια λαϊκή όπερα σε 3 πράξεις.

alt

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Μανώλης Καρυωτάκης, Στέφανος Φίλος, Ντίνα Καφτεράνη, Χρήστος Συρμακέζης, Ερμιόνη Δόβα, Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης

Κείμενο - σκηνοθεσία - μουσική: Μαρίνος Μουζάκης

Μάσκες: Διονύσης Ματαράγκας

Κοστούμια - σκηνικά αντικείμενα: Εύη Χατζησσάβα, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ντίνα Μαυρίδου

Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Ειρήνη Τηνιακού

Το τσιφτετέλι και τις σούστες συνέθεσε ο Στέφανος Φίλος

Οργάνωση παραγωγής: Ηρώ Κατσιφλώρου, Νίκος Γιούσεφ

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου

Γραφιστική επιμέλεια - φωτογραφίες: Δημήτρης Μητσόπουλος

Παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2011

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Μια ιστορία θα σας πω, που γράφτηκε με αίμα. Που μες του χρόνου την καρδιά, συνέβηκε στα ξένα…»

Το κείμενο, γραμμένο μεταξύ 1999 και 2002, μιλάει για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την επανάσταση. Θέματα διαχρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δραματικά επανεπικαιροποιημένα από τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Το έργο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και δραματουργικά στέκεται στη γωνιά που το «κρητικό θέατρο», πιασμένο χέρι χέρι με τη «ζακυνθινή ομιλία», συναντάνε το «θέατρο του Μπρεχτ». Ονομάσαμε την παράσταση αυτή λαϊκή όπερα. Λαϊκή, γιατί απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε κάποια φιλότεχνη ελίτ της. Όπερα, γιατί είναι γεμάτη μουσική.

«Η νύχτα των παλιάτσων» αποτελεί το κλείσιμο ενός κύκλου έρευνας, που αρχίσαμε με τις Τσιριτσάντσουλες το 1999, πάνω στη λαϊκή κωμωδία και το θέατρο δρόμου, όπως αυτά εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Η συναρπαστική αυτή διαδρομή ξεκίνησε από το αρχαίο σατυρικό δράμα, πέρασε στη ρωμαϊκή κωμωδία, τους μπουφόνους του μεσαίωνα, την κωμωδία της αναγέννησης, την κομέντια ντελ άρτε, για να φτάσει ως τον Καραγκιόζη, την επιθεώρηση, το καμπαρέ, τους κλόουν και τους καλλιτέχνες δρόμου του αιώνα μας. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με σημαντικούς δασκάλους όπως η Κίττυ Αρσένη, ο Miroslaw Kocur, ο Carlo Formigoni και ο Άθως Δανέλλης και να μελετήσουμε τις τεχνικές τους. Έτσι, επιστρατεύοντας την εμπειρία αυτών των 12 χρόνων, επιστρέφουμε με αυτό το σκληρό και γλυκόπικρο έργο, μιλώντας για μια κοινωνία που ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει, καθώς και για τη φύση του παλιάτσου, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.

«Η νύχτα των παλιάτσων» είναι μια παραγωγή χωρίς χορηγούς και επιχορηγήσεις, που στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου στην εργασία και το μόχθο των συντελεστών της.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Έφηβος είναι ένας νεαρός σκλάβος στα ορυχεία μιας μυθικής χώρας, της Πριβίας. Μια μέρα το σκάει από τη σκλαβιά και διασχίζοντας τη χώρα, φτάνει στο λιμάνι της πρωτεύουσας προκειμένου να μπαρκάρει με τους πειρατές για τα ξένα. Εκεί γνωρίζει τη Στέλλα, μια μικρή πόρνη, και την ερωτεύεται. Όμως λίγο πριν μπαρκάρουν οι δυο ερωτευμένοι γίνεται πόλεμος και ο Έφηβος συλλαμβάνεται και στέλνεται στο μέτωπο ενώ η Στέλλα καταλήγει σκλάβα του υπουργού Πολέμου. Όταν φτάνουν τα νέα ότι ο Έφηβος σκοτώθηκε στη μάχη, η Στέλλα χάνει τα λογικά της και τρελαίνεται. Στην πραγματικότητα όμως ο νέος γλιτώνει και πάει στη μυθική «Χώρα των Παλιάτσων», μαθαίνει την τέχνη τους, και επιστρέφει στην Πριβία μετά από δώδεκα χρόνια για να πάρει την εκδίκησή του.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

[20:00 - 21:30]

«To Τυχαίο Ατύχημα Ενός Ανατρεπτικού» Του Ντάριο Φο [Πληροφορίες]

Από τους Μηχανικούς του Φθηνού Μελοδράματος

Πληροφορίες

Οι Μηχανικοί του Φθηνού Μελοδράματος παρουσιάζουν:

«To Τυχαίο Ατύχημα Ενός Ανατρεπτικού» Του Ντάριο Φο

Λόγος:

Ο ανατρεπτικός γελωτοποιός σαρκάζοντας το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκπαραθύρωσης στη θερμή Ιταλία του 1969, ξεσκεπάζει ένα οργανωμένο σχέδιο στρατηγικής της έντασης, του διαχρονικού και τόσο ισχυρού αυτού όπλου κάθε λογής κατασταλτικού μηχανισμού. « .... κάπως θα τα χάνατε, είναι αλήθεια, όταν θα ανακαλύπτατε πως αυτή η σφαγή των αθώων στην τράπεζα έγινε μόνο και μόνο για να θάψει τις εργατικές κινητοποιήσεις του θερμού φθινοπώρου… Έγινε μόνο και μόνο για να εξαγριωθούν οι πολίτες, να τρομοκρατηθούν από το φοβερό έγκλημα και να ζητήσουν οι ίδιοι να φτιαχτεί ένα πανίσχυρο κράτος…»

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βιβή Αντωνίου

Σκηνικά - Κοστούμια: Σεμίραμις Μοσχοβάκη

Επιμέλεια μουσικής: Σπύρος Μπόκος Μανδέλος

Επιμέλεια video: Πάνος Χριστοδούλου

Επιμέλεια αφίσας: Alber Bacami

Επιμέλεια προγράμματος: El Volo, Alber Bacami

Διεύθυνση Παραγωγής : Αποστόλης Κόσσυβας

Εμφανίζονται (με αυτή τη σειρά):

Αδάμ Δουλγεράκης -Αστυφύλακας

Σπύρος Μπόκος Μανδέλος -Αστυνόμος Μπερτότσο

Αποστόλης Κόσσυβας -Τρελός

Αλέξανδρος Αλεξόπουλος - Αστυνόμος Πιζάνι

Κώστας Κατσαρός -Διοικητής

Κέλλυ Καζιάνη -Δημοσιογράφος

Παραγωγή :

Ξανθίας Α.Μ.Κ.Ε. Θεατρικών Θεαμάτων

Trailer:

Ο Θίασος:

Οι Μηχανικοί του Φθηνού Μελοδράματος οφείλουν την ύπαρξή τους στις προσωπικές αμφισημίες τους και στα κοινά βιώματά τους εντός της Θεατρικής Ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δε θέλουν να είναι άλλη μια θεατρική ομάδα στην πλουραλιστική Αθήνα και δε θέλουν να κάνουν θέατρο για να τους βλέπουν οι φίλοι τους. Από την άλλη δε θέλουν να ασχοληθούν με αυτό επαγγελματικά. Εν κατακλείδι, δεν ξέρουν τι θέλουν. Θέλουν να ευχαριστήσουν τον Tom Stoppard, του οποίου τα λόγια δανείστηκαν για να ονοματιστούν εντός μιας αυτοσχέδιας κολυμπήθρας.

« Θεατρίνοι! Οι μηχανικοί του φθηνού μελοδράματος! Ουρλιάζετε και πνίγεστε και πέφτετε στα γόνατα, αλλά αυτό δε φέρνει το θάνατο στη σκέψη κανενός - δεν πιάνει κανέναν απροετοίμαστο, - δε γεννά τον ψίθυρο στο μυαλό τους που λέει - Μια μέρα θα πεθάνεις ».

Tom Stoppard

Ο Ντάριο Φο για το έργο του...

Πώς μου ήρθε αλήθεια να γράψω αυτό το έργο; Μ' έσπρωξε η ανάγκη να φωνάξω για ό,τι γινόταν γύρω μου. Την άνοιξη του '70 οι φίλοι της δουλειάς μας, προοδευτικοί άνθρωποι στο σύνολό τους, με πίεζαν να γράψω ένα έργο για τις βόμβες που έσκασαν σε δύο τράπεζες του Μιλάνου, με τη βεβαιότητα ότι δεν τις τοποθέτησαν προοδευτικά στοιχεία και με τη σιγουριά ότι η «αυτοκτονία» του Πινέλι, που ανακρινόταν σαν ένοχος, ήταν καθαρή δολοφονία. Πρέπει να γραφτεί ένα τέτοιο έργο, μου έλεγαν, γιατί το κοινό δεν ενημερώνεται σωστά, με αποτέλεσμα να μη νιώθει τους πραγματικούς ενόχους και να κυριεύεται από αγωνία, φόβο και άγχος. Ακόμα και οι προοδευτικές εφημερίδες της Ιταλίας σιωπούσαν, απέφευγαν να πάρουν τη σωστή θέση. Μάταια περιμέναμε όλοι κάποιο γερό ψάξιμο, μια δυνατή κραυγή διαμαρτυρίας… Τίποτα…

Έπρεπε λοιπόν κάτι να κάνουμε. Έπρεπε να βοηθήσουμε να μάθει ο κόσμος με τι τρόπο οργανώνονται οι δυναμιτιστικές ενέργειες, οι αιματοχυσίες, και από ποιους… Αρχίσαμε πρώτα-πρώτα έρευνες πάνω στην υπόθεση Πινέλι. Δικηγόροι, δημοσιογράφοι, φίλοι μας, βγάζουν φωτοαντίγραφα εγγράφων που δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ. Καταφέρνουμε να χώσουμε τη μύτη μας σε έγγραφα ανακρίσεων απόρρητων, με τη βοήθεια φίλων μας μέσα στις δικαστικές υπηρεσίες. Είδαμε έτσι ξεκάθαρα τα γεγονότα που μας έπεισαν ότι ο θάνατος του Πινέλι δεν ήταν αυτοκτονία αλλά σίγουρα εκπαραθύρωση. Έτσι δημιουργήθηκε η βάση αυτής της κωμωδίας.

Μάλλον φάρσας… Γιατί τόσο γελοίες, τόσο οδυνηρά γελοίες ήταν οι ενέργειες των ανακριτικών μεθόδων και οι αντιφάσεις των επίσημων δηλώσεων. Η πρεμιέρα μας έπεσε στις μέρες της δίκης. Και η επιτυχία μας ήταν τρομακτική. Γεμάτο κάθε μέρα το θέατρο. Όρθιοι, πολλές φορές πλάι μας, δίπλα στη σκηνή. Πού οφείλεται η επιτυχία αυτού του έργου; Όχι τόσο στο ότι σατιρίζει τις οργανωμένες ψευτιές των αρχών και των οργάνων τους αλλά περισσότερο γιατί καυτηριάζει τα παχιά λόγια περί σοσιαλδημοκρατίας και καγχάζει για τα κροκοδείλια δάκρυα πολλών σοβαροφανών πολιτικών ή τη «δυναμική» αγανάκτιση μερικών άλλων για κάθε σκάνδαλο που ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ένα σκάνδαλο-κάθαρση του συστήματος…Με αποτέλεσμα ο απληροφόρητος κοσμάκης να ξεσπάει φωνάζοντας ικανοποιημένος: «Ζήτω αυτή η μπασταρδεμένη σκατοκοινωνία μας, που σκουπίζεται με αρωματισμένο χαρτομάντηλο και που σε κάθε ρέψιμο αηδίας βάζει το χέρι μπροστά στο στόμα της σαν μια καλομαθημένη κυρία…»

Το έργο μας παίζεται από τότε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί και η ζωή συνεχίζεται και πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι μπόμπες και τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα… Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι. Ώσπου κάποτε αυτός ο απληροφόρητος κοσμάκης να καταλάβει τι γίνεται γύρω του και να μετατρέψει το ρέψιμο της αηδίας του σε μια τεράστια βόμβα που θα τινάξει στον αέρα όλη αυτή τη μπασταρδεμένη κοινωνία μας.

Ντάριο Φο

[20:00 - 21:00]

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Mike Kenny [Πληροφορίες]

Από τη θεατρική ομάδα του 2ου ΓΕΛ Χανίων

Πληροφορίες

Το αγόρι με τη βαλίτσα

από τη θεατρική ομάδα του 2ου ΓΕΛ Χανίων

alt

Λίγα λόγια για το έργο...

«Το λεωφορείο έστριψε στη γωνία. Κι αυτό ήταν. Είχα ξεκινήσει. Ήμουνα πια μόνος μου. Ολομόναχος».

Ο μικρός Ναζ μεγαλώνει ακούγοντας την μητέρα του να του διηγείται τις ιστορίες του Σεβάχ του Θαλασσινού. Μαγεμένος από τις περιπέτειες του ήρωά του, ο Ναζ ονειρεύεται μακρινά ταξίδια. Το δικό του ταξίδι όμως δε θα είναι διόλου παραμυθένιο: ένα παλιό λεωφορείο θα τον πάρει μακριά από το σπίτι του και τον πόλεμο που απειλεί τη χώρα του. Πρόσφυγας πια, ο μικρός Ναζ θα περάσει βουνά και θάλασσες για να γνωρίσει τη ζωή, την αξία της φιλίας και τη δύναμη της θέλησης. Συνοδοιπόρος στα ταξίδια του είναι η Κρίσια, το κορίτσι που θα τον συντροφεύσει στο μακρύ δρόμο προς τη γνώση και την ωριμότητα.

Ο πόλεμος, η φτώχεια, η παιδική εκμετάλλευση, το λαθρεμπόριο ανθρώπινων ζωών είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει ο συγγραφέας με διακριτικότητα, ευαισθησία και χιούμορ, έτσι όπως αρμόζει όταν απευθύνεται κανείς σε παιδικές ψυχές. Ο μικρός ήρωας του Μάικ Κένι γίνεται στο έργο του το σύμβολο της αθωότητας, της ευγένειας και της θέλησης που νικά την κακία του κόσμου, φτάνοντας στον προορισμό του, όχι αλώβητος από όσα πέρασε, αλλά γεμάτος σοφία και γνώση για τη ζωή και τον κόσμο. Με μια άδεια βαλίτσα στο χέρι, αλλά γεμάτος ψυχικά αποθέματα, ο μικρός Ναζ μας διδάσκει ότι αξία στη ζωή έχει να προσπαθείς, να βοηθάς, να ονειρεύεσαι, να ελπίζεις, να συμφιλιώνεσαι.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα...

Ηθοποιός και εκπαιδευτικός με ειδικότητα στο εκπαιδευτικό θέατρο. Έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα κυρίως για παιδιά και εφήβους.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς.

Το έργο μας "ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ" γράφτηκε το 2004 !

Διανομή

Ελένη Βατσικουρίδου Κρίσια

Ευριδίκη Βρουβάκη Μητέρα

Μελίνα Μαλινδρέτου - Γατούδη Γυναίκα

Στέλιος Γιαννακουδάκης Ναζ (μικρός)

Σταύρος Λιλικάκης Ναζ

Γιάννης Ξένος Λαθροδιακινητής-βοσκός

Νίκος Ξωμεριτάκης Στρατιώτης

Μάνος Σφακιωτάκης Άνδρας

Μιχάλης Τακτικάκης Πατέρας-άνθρωπος-έμπορος-αδελφός

Φώτα: Γιάννης Κατριτζιδάκης

Μουσική Επιμέλεια: Ορέστης Συριανόγλου Κιθάρα

Σπύρος Ανδρουλάκης Κιθάρα

Υπεύθυνοι Θεατρικής Ομάδας: Κατερίνα Μανιά, εκπαιδευτικός

Ξανθή Κόντου, ενδυματολόγος - σκηνογράφος

Ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ μικρότερος από τον κόσμο της φαντασίας

Φρήντριχ Νίτσε

Ευχαριστούμε...

...τους συναδέλφους και φίλους που βοήθησαν με την εμπειρία τους και την αγάπη για το θέατρο.

Όλγα Θεοφανοπούλου Δασκάλα χορού

Απόστολος Κουγιτάκης Σκηνοθέτης και Ηθοποιός

Σίσσυ Δαμουλάκη Ηθοποιός

Στέφανος Νύκτας Εκπαιδευτικός

Κατερίνα Βαρανάκη Εκπαιδευτικός

Μαρία Πιακουλάκη Εκπαιδευτικός

Σαμουήλ Αλεξανδρίδης Εκπαιδευτικός

Χρύσα Τσιναράκη Εκπαιδευτικός

Βαγγέλης Κατάκης Εκπαιδευτικός

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε, τη μαθήτρια Κίμι Αμπάντι που μοιράστηκε τις εμπειρίες της μαζί μας και έδωσε ξεχωριστή πνοή στο έργο !

Ευχαριστούμε το σύλλογο διδασκόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων και το διευθυντή του σχολείου Βασίλη Λούμπο για την υποστήριξή τους

Στην Ευρώπη διανύουμε σήμερα μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και αδιάκοπης μετακίνησης ανθρώπων. Στη Μεγάλη Βρετανία γίνεται πολύς λόγος για όσους ζητούν άσυλο, για αυτούς και εμάς. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ξεχνάμε πολύ εύκολα. Η παγκόσμια ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί ως ιστορία μετακινούμενων ανθρώπων - και καχυποψίας για τον ξένο.

Αυτοί και εμείς. Εγώ γράφω έργα που θέμα τους είμαστε εμείς, έργα για εμάς. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που κατατάσσονται χωριστά, που τους λέμε: αυτοί. Δεν υπάρχουν αυτοί. Υπάρχουμε μόνο εμείς, όλοι οι άνθρωποι. Κι όλες οι ιστορίες μας.

Mike Kenny

Οκτώβρης 2005

πηγή : http://www.stekichania.gr/index.php?option=co...


1 2 3 4 5 6 7

Συζητήσεις

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

[19:00 - 21:00]

Από τις χιτλερικες σφαγές στα μαχαιρώματα της Χρυσής Αυγής

Παπαδάτος Δημοσθένης, αρχισυντάκτης του Rednotebook

Κορκίδης Ευτύχης, κάτοικος Κανδάνου

Γιαννουλάκη Αθηνά, Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών

Πληροφορίες

Μπροστά στον κίνδυνο του ανερχόμενου φασισμού και με αφορμή τις ακραίες ρατσιστικές επιθέσεις που έγιναν και στα Χανιά, θα επιχειρήσουμε μια αναδρομή στις μαρτυρικες στιγμές της ναζιστικης θυριωδίας. Η σημερινή βία απέναντι στους μετανάστες είναι η ίδια βία που βίωσαν οι Εβραιοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές επί Χίτλερ.

Tώρα που το φίδι έχει βγεί από το αυγό και απλώνεται σε όλη την κοινωνία η αντίσταση όλων μας χρειάζεται να είναι μαζική και ξεκάθαρη .ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

[19:30 - 21:30]

Δράσεις αλληλεγγύης σε περίοδο κρίσης - Ανοιχτή Συζήτηση Κινημάτων

Συνδιοργανώνουν:

Επιτροπή Αστέγων του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών Χανίων

Κοινωνική Κουζίνα

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων

Κίνηση Χανιωτών Πολιτών ενάντια στα Χαράτσια

Συνελεύσεις Γειτονιάς

Θα υπάρχει εισήγηση από μέλη των παραπάνω συλλογικοτήτων

Πληροφορίες

Η συζήτηση συνδιοργανώνεται από συλλογικότητες και για δράσεις που προέκυψαν μέσα από κρίση, στηρίχτηκαν και δυνάμωσαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επιζητούμε όμως τη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων της πόλης μας, συλλογικοτήτων από άλλες πόλεις που βρίσκονται στα Χανιά με αφορμή το φεστιβάλ καθώς και κάθε συμπολίτη που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες.

Η ανάγκη για μια τέτοια συζήτηση προέκυψε από τη διαπίστωση ότι τον τελευταίο χρόνο κυρίως έχουν προκύψει πάρα πολλές ομάδες πολιτών που δρώντας συλλογικά και από τα κάτω, χωρίς καμιά κρατική κάλυψη ή συνδρομή προσπαθούν να συνδράμουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας που έχει γεννήσει η κρίση. Πιθανόν κάποιες από αυτές τις δράσεις είναι λίγο πολύ γνωστές, ωστόσο συνεχώς ανακαλύπτουμε, σχεδόν, τυχαία, και άλλες τέτοιες κινήσεις, στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς. Αυτές οι μικρές συλλογικότητες, αυτές οι πράξεις αλληλεγγύης είναι ότι πιο ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει η εποχή μας.

Στόχος της συζήτησης δεν είναι σε καμιά περίπτωση η δημιουργία μιας μεγάλης ενιαίας συλλογικότητας που περιλαμβάνει όλες τις κινήσεις της πόλης. Αυτό που επιζητούμε είναι πρωτίστως η γνωριμία μεταξύ μας και η επικοινωνία που θα μας επιτρέπει να αλληλοβοηθιόμαστε και να ζητάμε τη συνδρομή όλων στα δύσκολα που έρχονται. Επιπλέον, επιδιώκουμε, και νομίζουμε πως μέσα από την κουβέντα θα προκύψουν, ιδέες για το πως μπορούμε να δράσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά από εδώ και πέρα.

Στη συζήτηση θα υπάρξει μικρή εισήγηση με τους διοργανωτές, η δυνατότητα για κάθε συλλογικότητα και κίνηση να παρουσιάσει τη δράση της μέσα σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια κουβέντα και ιδέες για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε.

πηγή : http://www.stekichania.gr/index.php?option=co...


1 2 3 4 5 6 7

Μουσική

Σάββατο 30 Ιουνίου

Παιδικό πρόγραμμα [19:00 - 20:00]

Ο Γαργαληστής

Αφήγηση μουσικού παραμυθιού από τον Δημήτρη Μπασλάμ

Κερκίδες [21:30-...]

Βουλγάρικη ορχήστρα | Pili - Pili (ρυθμοί και τραγούδια από Δυτική Αφρική και Βραζιλία) | Συγκρότημα Jazz | Συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής | Halicuti Band

Λίμνη [21:30-...]

Core | Υποκρισία | Κορώνα γράμματα | Souldbounds | Αγγελιοφόρος (no probz) | Punkistan | Domination | Zero project | Bleeding existence | Urban danze

Παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις

[στο χώρο του παιδικού προγράμματος μετά τις 22:00]

Αραβικό πάρτυ

Κυριακή 1 Ιουλίου

Κερκίδες [21:30 - ...]

Ριζίτικα | Μουσική από Αλβανία | Paint it blue | Συγκρότημα Swing | Συγκρότημα βαλκανικής μουσικής

Λίμνη [21:30 - ...]

Οne night band | Instics | Los bardos locos | Zip code | BloodBathed | Woodtales | Twisted Brains | Fejot | Tinkerbell | Straigh Highway

Παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις

[στο χώρο του παιδικού προγράμματος μετά τις 22:00]

Κουβανέζικο (και όχι μόνο) πάρτυ με τον Joel Gonzales Torres

πηγή : http://www.stekichania.gr/index.php?option=co...


1 2 3 4 5 6 7

Δρώμενα - Άλλες πληροφορίες

Το φεστιβάλ ξεκινάει και τις 2 μέρες στις 18:00

Ανταλλακτικό Παζάρι

Το Σάββατο 30 Ιουνίου, το δίκτυο ανταλλαγών Χανίων διοργανώνει το 13ο ανταλλακτικό παζάρι στον χώρο του φεστιβάλ (μετά τις 19:00)

Παραστάσεις με ζογκλέρ και ξυλοπόδαρους

Σεμινάρια Capoeira από τον σύλλογο "Artes da rua" [Σάββατο και Κυριακή στις 20:00]

Πολυεθενική κουζίνα

Πάνω από 60 περίπτερα από κοινότητες μεταναστών, φορείς της πόλης και διάφορους συλλόγους και ομάδες από όλη την Ελλάδα

Καφενείο από την Terra Verde για το Εναλλακτικό & Αλληλέγγυο Εμπόριο στα Χανιά

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα συλλέγονται βιβλία στο περίπτερο του στεκιού για την βιβλιοθήκη στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών

πηγή : http://www.stekichania.gr/index.php?option=co...


1 2 3 4 5 6 7

Εκθέσεις - Εικαστικά Δρώμενα

Συλλογικό κόμικ (Σάββατο και Κυριακή μετά τις 19:00)

[διοργανώνεται από τον σύλλογο "Artes da rua"]

Φταίω εγώ (;)

Μια άλλη ματιά για την κρίση

Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Καλαϊτζάκη

Παγκόσμια Περιπλανώμενη Βιβλιοθήκη

(παγκόσμια διαδραστική εγκατάσταση λογοτεχνίας)

Konstantin Fischer, 2011

Έκθεση σκίτσου του Πέτρου Ζερβού

Έκθεση σκίτσου του Βαγγέλη Χερουβείμ

Έκθεση φωτογραφίας για το "Σύνταγμα" του Οδυσσέα Γαληνού Παπαρούνη.

Προβολή - Παρουσίαση των φωτογραφικών ομάδων ΛΕ.Φ.ΚΙ. Και Φωτοσκίαση [Κυριακή στις 21:00]

πηγή : http://www.stekichania.gr/index.php?option=co...