Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 στις 18.00

Εργαστήρι καλλιέργειας και μεταποίησης ντομάτας

Καλλιέργεια και μεταποίηση ντομάτας

Στο χώρο του Αγρού λειτουργούν από τον περασμένο Φλεβάρη εργαστήρια αυτομόρφωσης, όπως εργαστήριο παραγωγής φυσικού σαπουνιού, εργαστήρια μεταποίησης τροφίμων, εργαστήρι παραγωγής τυριού και ζυμαρικών κ.α. Συνεχίζουμε λοιπόν, αυτή την Πέμπτη 11/10 με εργαστήρι μεταποίησης ντομάτας, ενώ θα δειχτεί και ο τρόπος συλλογής των σπόρων της ντομάτας.

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά για όλους και όλες, χωρίς κανενός είδους αντίτιμο και χωρίς ειδικούς ανάμεσά μας, χωρίς δηλαδή διαχωρισμό σε δάσκαλο-μαθητή. Καταργούμε τους ρόλους εξουσίας, γινόμαστε όλοι δάσκαλοι για όσα ξέρουμε και όλοι μαθητές για όσα μαθαίνουμε. Η αυτομόρφωση περιέχει τη χαρά του πειραματισμού και της αναζήτησης για όσα πραγματικά μας ενδιαφέρουν και όχι όσα επιβάλλει το αποστειρωμένο σύστημα παροχής γνώσεων, που είναι πάντα στην υπηρεσία της απάνθρωπης αγοράς εργασίας των αφεντικών. Τη θέση των ψυχοφθόρων αξιολογήσεων απόρριψης ή επιτυχίας, παίρνουν η απόλαυση και η καλή διάθεση για κάτι στο οποίο συμμετέχει κανείς με όλη του τη θέληση, χωρίς να επιδιώκει τίτλους και αξιώματα, χωρίς να βλέπει τη γνώση ως μέσο για κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη. Τη θέση του ανταγωνισμού παίρνει η από κοινού προσπάθεια και η αλληλεγγύη.

Παράλληλα, ανακαλύπτουμε τρόπους να φτιάχνουμε μόνοι και μόνες μας πράγματα, μπλοκάροντας στην πράξη την εξάρτησή μας από την εμπορευματική διαδικασία που μας θέλει μονόδρομα καταναλωτές προϊόντων. Στην περίοδο που ζούμε, με τη φτώχεια να περικυκλώνει όλο και περισσότερους από μας, αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Τα εργαστήρια αυτομόρφωσης είναι συλλογικές κινήσεις αυτοοργάνωσης, μικρές αλλά σπουδαίες προσπάθειες εξασφάλισης των απαραίτητων για την καθημερινή μας ζωή, μακριά από τη δυσωδία της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας από κράτος, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκκλησία και φασιστικά μοιράσματα τροφίμων μόνο για λίγους και «καθαρόαιμους». Είναι κι αυτά κινήσεις να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη.

http://eleftherosagrosblogspot.com

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...