Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 στις 20.00

Προβολή της ταινίας Ανάμεσα στους τοίχους

2 Μέρες για την αυτομόρφωση στο Σινιάλο

Τα μαθήματα ξεκινούν!!!!

"Χρωστάμε σχεδόν όλη μας τη γνώση όχι σε αυτούς που συμμορφώθηκαν, αλλά σε αυτούς που διαφοροποιήθηκαν."
Charles Caleb Colton

Η επιθυμία μας για γνώση και η ταυτόχρονη ανάγκη μας για τον απεγκλωβισμό της από τις υπάρχουσες δομές, που την ελέγχουν την καθορίζουν και κατ' επέκταση την επιβάλλουν με συγκεκριμένους τρόπους και περιεχόμενα, μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε στη βάση της αλληλεγγύης τη δική μας αυτομορφωτική διαδρομή.

Στη διαδικασία αυτή έχει μεγάλη σημασία η διαρκής μάχη για την κατάργηση των ρόλων μαθητή- δασκάλου, ρόλων που εξυπηρετούν την ιεραρχική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και που φυσικά δε χωρούν σε αυτομορφωτικά εγχειρήματα που εχθρεύονται τις εξουσιαστικές σχέσεις.

Η εκπαιδευτική βιομηχανία συντηρεί και τζιράρει υπέρογκα ποσά σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, σε κέντρα ξένων γλωσσών, σε ωδεία και ιδιαίτερα μαθήματα εντείνοντας τους αποκλεισμούς, αφού ολοένα και πιο πολύ η ποιότητα της γνώσης και η πρόσβαση σε αυτή ταυτίζονται με την οικονομική δυνατότητα και τη διάθεση χρήματος. Έτσι, αυτό το τόσο αυστηρά ταξικά προσανατολισμένο εκπαιδευτικό σύστημα δεν επιτρέπει τη συνειδητοποίηση και πραγμάτωση πολλών αναγκών και επιθυμιών για μάθηση και πρόσβαση στη γνώση μετατρέποντάς τες σε προϊόντα πολυτελείας.

Στο όνομα, λοιπόν, της συστημικής κρίσης που όλοι βιώνουμε, το σχολείο απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο προκειμένου να δημιουργηθεί εκείνη η συνθήκη για την υιοθέτηση εκπαιδευτικών μοντέλων μακριά από το έτσι και αλλιώς προβληματικό μέχρι σήμερα «δωρεάν». Μετά από τις -προς το παρόν- αποτυχημένες προσπάθειες για τη μετακύλιση του κόστους των βιβλίων στους μαθητές και τους γονείς, η εποχή που ολόκληρη η σχολική μηχανή θα κινείται με χρήμα και θα αποτελεί αγαθό για λίγους δεν είναι μακριά .

Σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως το Αιγάλεω απαντάμε στους αποκλεισμούς αυτούς με «ενισχυτικά μαθήματα» ενισχύοντας όχι τον προβληματικό θεσμό του σχολείου, αλλά τις επιθυμίες των ίδιων των μαθητών οι οποίες αποδυναμώνονται από την γενικευμένη επίθεση του εκπαιδευτικού συστήματος κάτω και από το καθεστώς της επίμαχης συστημικής κρίσης.

Δημιουργούμε μια αυτομορφωτική υποδομή στην κατάληψη Σινιάλο που δεν αντιλαμβάνεται τη γνώση ως προϊόν, που εχθρεύεται τις εξουσιαστικές σχέσεις πολεμώντας αδιάκοπα την κατάργηση των ρόλων, που στους αποκλεισμούς απαντάει με τη δημιουργία νέων δρόμων συναντήσεων και που επιθυμεί μια απελευθερωμένη γνώση, μια γνώση που τα περιεχόμενά της καθορίζονται από τους εμπλεκόμενους σε κάθε μάθημα, μια γνώση που τίποτα δεν μπορεί να τις επιβληθεί.

Για 3η χρονιά στην κατάληψη μας ξεκινούν χωρίς κανένα αντίτιμο: μαθήματα για όλες τις τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων, γαλλικών, ισπανικών, γερμανικών, ιταλικών, ελληνικών για μετανάστες, νοηματικής, υπολογιστών, πλεξίματος, κοπτοραπτικής, φωτογραφίας και ζωγραφικής, κιθάρας και θεωρίας της μουσικής, όπως και κάθε άλλο που μπορεί να προκύψει.

Καλούμε όσους κατέχουν οποιαδήποτε γνώση ή δεξιότητα και επιθυμούν να τη μοιραστούν στους κόλπους του συγκεκριμένου αυτομορφωτικού πειράματος, σε διήμερο συναντήσεων και εκδηλώσεων για τη διαμόρφωση του προγράμματος των μαθημάτων:

Παρασκευή 12/10/12 20:00μμ Παρουσίαση του αυτομορφωτικού εγχειρήματος και συζήτηση με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων.
Προβολή βίντεο για το πώς δημιουργήθηκε το βιβλίο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες.

Σάββατο 13/10/12 20:00μμ Προβολή της ταινίας «Ανάμεσα στους τοίχους»

Ομάδα Αυτομόρφωσης και ενάντια στην εκπαίδευση

επικοινωνία : sinmath@espiv.net

πηγή : http://sinialo.espiv.net/?p=8835