Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 στις 19.00

Εκδήλωση: Λατινική Αμερική, αρχιτεκτονική, πόλη & κοιν. κινήματα

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 7:00μμ, στα γραφεία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Βρυσακίου και Κλάδου (χάρτης με την ακριβή τοποθεσία ανοίγει εδώ). Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι "Λατινική Αμερική - αρχιτεκτονική, πόλη και κοινωνικά κινήματα" και θα εισηγηθούν οι παρακάτω:

  • Χρήστος Ελευθεριάδης, αρχιτέκτονας που δραστηριοποιείται στο Μπουένος Άιρες / Αργεντινή: "Αργεντινή 2001: όταν άνεργοι κάτοικοι παραγκουπόλεων και εκπρόσωποι κατειλημμένων εργοστασίων απευθύνονται στο Σύλλογο Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Μπουένος Άιρες. Η εμπειρία του ελεύθερου κοινωνικού εργαστηρίου αρχιτεκτονικής".
  • Σταύρος Σταυρίδης, επίκουρος καθηγητής της σχολής αρχιτεκτόνων ΕΜΠ / Βραζιλία: "Κίνημα και το πρόβλημα της στέγης - το παράδειγμα της Βραζιλίας". Μορφές συμμετοχικού σχεδιασμού.
  • Μαρία Χαϊδοπούλου - Βρυχέα, σύμβουλος - καθηγήτρια Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου / Μεξικό: "Η Λατινική Αμερική μπορεί να μας δώσει "μαθήματα" για το πώς μπορούμε να δούμε "τοπικά" χαρακτηριστικά ή "ιδιαιτερότητες" όχι ως έλλειψη σε σχέση με ένα (δυτικό, ομοιόμορφο) μοντέλο, αλλά ως διαφορετικές πολιτιστικά πρακτικές και κατηγορίες. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα από την πόλη του Μεξικού (το μετρό ως τόπος και όχι ως μη-τόπος, οικειοποιήσεις του δημόσιου χώρου, το δημόσιο οικείο ως κατηγορία αντίληψης και πρακτικής του χώρου)".

Στις 10:30μμ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας El Hombre De Al Lado (The Man Next Door). Πρόκειται για μια δραματική κωμωδία αργεντίνικης παραγωγής σε σκηνοθεσία των Mariano Cohn και Gastòn Duprat, που έχει παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων. Το σενάριο έχει να κάνει με τη διένεξη δύο γειτόνων: του σχεδιαστή Leonardo (Rafael Spregelburd) που μένει σε μία μοντέρνα κατοικία σχεδιασμένη από τον ίδιο τον Le Corbusier και του γείτονά του Victor (Daniel Aràoz) ο οποίος ανοίγει αυθαίρετα παράθυρο στη μεσοτοιχία που χωρίζει τις δύο ιδιοκτησίες και το οποίο βλέπει κατευθείαν στο σαλόνι του Leonardo. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών έχει απρόβλεπτη κατάληξη. Η ταινία είναι γυρισμένη στη μοναδική κατοικία που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ο Le Corbusier στην Αμερικάνικη ήπειρο (Casa Curutchet, 1958), η οποία σήμερα στεγάζει τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Αργεντινής (Colegio de Arquitectos). Η ταινία δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπότιτλους.

πηγή : https://akea2011.wordpress.com/2012/10/15/ekd...