τι; : προβολή θεματική : ψυχαγωγία

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 στις 21.00

Προβολή: Σώμα με Σώμα

DE ROUILLE ET D' OS / RUST AND BONE/ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ

Η Φιλοσοφικής Ριζοσπαστική Κινηματογραφική προβάλλει την καινούρια ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ (σκηνοθέτη του αριστουργηματικού "Προφήτη"). Η ταινία προβάλλεται την ίδια μέρα και στους κινηματογράφους σε πρώτη προβολή!

ακριβής τοποθεσία : Νέο κτίριο Φιλοσοφικής, αίθουσα 112

Υπόθεση :

Ο Αλί με τον πεντάχρονο γιο του Σαμ, χρεοκοπημένος και χωρίς φίλους, αναζητά καταφύγιο στο σπίτι της αδερφής του στην Αντίμπ. Εκεί ο Αλί πιάνει δουλειά ως πορτιέρης σε ένα τοπικό nightclub. Mετά από έναν καβγά, γνωρίζει την Στεφανί, μια γοητευτική εκπαιδεύτρια φαλαινών και της δίνει το τηλέφωνό του. Μια μέρα, ο Αλί δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη Στεφανί, όταν όμως τη συναντά ξανά τη βρίσκει καθηλωμένη σε αναπηρικό καρότσι. Έχει χάσει και τα δυο της πόδια σε ένα τρομερό δυστύχημα, μαζί έχουν χαθεί και τα όνειρά της. Ο Αλί θα την βοηθήσει να τα ξανακερδίσει…

Τα βασικά θέματα που πραγματεύεται το φιλμ είναι: Η δυσκολία προσαρμογής του ανθρώπου μετά το σοκ αναπηρίας. Η κυνικότητα του ανθρώπου και τα προβλήματα που προκαλεί σε όσους στηρίζονται σε αυτόν. Και η αγάπη ως εξυγίανση των δύο που προανέφερα.

Ο Σκηνοθέτης, Ζακ Οντιάρ με ρεαλισμό και μεθοδικότητα μεταφέρει σταδιακά τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της ηρωίδας. Από την καθημερινότητα στο σοκ, από το σοκ στην κατάθλιψη και από την κατάθλιψη στην επανένταξη στην κοινωνία και στη ζωή. Όλα αυτά τα στάδια παρουσιάζονται με αψεγάδιαστο τρόπο σε κάθε τομέα. Ζουμάρισμα στο εκφραστικό πρόσωπο της ηρωίδας, ενώ η εναλλαγή από τα σκοτεινά στα φωτεινά πλάνα αποτυπώνουν τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Σημειωτέα η χαρακτηριστική σκηνή όπου ο φακός καταγράφει τις αντανακλάσεις του ήλιου, μεταφέροντας στον θεατή την ενοχλητική αντηλιά. Ώστε να βιώσει την δυσκολία προσαρμογής της ηρωίδας από το σκοτάδι στο φως. Με αντίστοιχα καλοδουλεμένες σκηνές ο φακός μεταφέρει κάθε στάδιο προσαρμογής, με λεπτότητα και ακολάκευτο ρεαλισμό.

πηγή : email που λάβαμε στις 27 Νοέμβριος 14h