Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 11.00

Παρέμβαση στην πρυτανεία

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Δυνάμει της ΚΥΑ υπ' αριθμόν 127177/Η/04.11.2011 (ΦΕΚ Β' 2508/04.11.2011) από την 04.11.2011 η Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς (στο εξής <Εστία>) υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (στο εξής <Πανεπιστήμιο>). Ειδικότερα: α)με το άρθρο 9 § 1 οι αρμοδιότητες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (στο εξής <Ε.Ι.Ν.>) που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία της Εστίας μεταβιβάσθηκαν στο Πανεπιστήμιο, β) με το άρθρο 9 §2 η κυριότητα του εξοπλισμού της Εστίας μεταφέρθηκε από το Ε.Ι.Ν. στο Πανεπιστήμιο.

Aπόρροια αυτού, η Πρυτανεία προχώρησε στην έκδοση νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Εστίας. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαβούλευση με τη Γενική Συνέλευση της Εστίας, η οποία εκφράζει τον κεντρικό ενδιαφερόμενο αυτού του κανονισμού, δηλαδή τον φοιτητή. Η αδιαφορία της Πρυτανείας προς τους φοιτητές φάνηκε από το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες των φοιτητών για επικοινωνία δεν υπήρξε ούτε μία ενημέρωση επί του θέματος. Ύστερα από λεπτομερή ανάγνωση του Κανονισμού, η Γενική Συνέλευση κατέληξε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και καταπατά το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δωρεάν παιδείας. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης της εστίας το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 2012 ζητώντας την απόσυρση του Νέου Κανονισμού επισημαίνοντας τα εξής σημεία:

  • Περιορισμός της διαμονής από ν+2 χρόνια σε ν. Σύμφωνα με το άρθρο 33 §11 η περίοδος κανονικής φοίτησης <<ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατα τέσσερα εξάμηνα>>. Απότοκος αυτού ειναι η ακαδημαϊκή μας ζωή να μη συμβαδίζει πλέον με τα πρότυπα της εστίας καθώς δεν μας παρέχεται Στέγαση για το ανάλογο διάστημα.
  • Ετήσια διαγραφή των Οικοτρόφων και εκ νέου αίτηση για εισαγωγή κάθε χρόνο. Με βάση τον προηγούμενο κανονισμό του Ε.Ι.Ν. 2007 οι φοιτητές είχαν το δικαίωμα εφόσον γίνουν δεκτοί στην Εστία να παραμείνουν ωσότου περατωθεί ο χρόνος σπουδών τους, υποβάλλοντας κάθε χρόνο μία βεβαίωση από τη γραμματεία της σχολής ότι φοιτούν με αναφορά α)στο χρόνο εγγραφής και β) στον διανυόμενο χρόνο σπουδών.
  • Προσαύξηση του κατα κεφαλήν εισοδήματος κατά 3% για κάθε έτος παραμονής στην εστία. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, κο Κωνσταντάτο, η εστία θα μετατραπεί σε τόπο εισδοχής πρωτοετών και όχι σε στέγη φοιτητών των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, δημιουργώντας τους με αυτόν τον τρόπο ένα κλίμα αβεβαιότητας για το αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  • Εισαγωγή ακαδημαΪκών κριτηρίων για την εισδοχή-παραμονή στην εστία. Πιο συγκεκριμένα, ο φοιτητής καλείται να υποβάλλει <<Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας από το οικείο τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας>>. Σε περίπτωση που δεν έχει επιτύχει στο 50% των μαθημάτων του προηγούμενου ακαδημαΪκού έτους (χωρίς καμία εξαίρεση) δεν θα γίνεται δεκτός στην εστία. Το άρθρο 16 § 1 Συντ. για την ακαδημαΪκή ελευθερία έρχεται να αντικρούσει την εν λόγω ρύθμιση. Συγκεκριμένα: στοιχείο της ακαδημαϊκής ελευθερίας είναι ότι ο <<ακαδημαΪκός>> στα πλαίσια της επιστημονικής του ενασχόλησης είναι ελεύθερος να δράσει με όποιο τρόπο και μέθοδο επιθυμεί . Ένας φοιτητής μπορεί να θέλει για μια περίοδο της ακαδημαΪκής του ζωής να εμβαθύνει σε έναν συγκεκριμένο κλάδο με αποτέλεσμα να μην περάσει τα υπόλοιπα μαθήματα του. Συνεπώς, η υποχρέωση να έχει περάσει συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων για να συνεχίσει να απολαμβάνει το δικαίωμα της στέγασης (άρθρο 16 § 4 εδ.β΄Συντ.) δε συνάδει με την προάσπιση της ακαδημαΪκής ελευθερίας από το κράτος. Αντίθετα προωθεί τον ανταγωνισμό, την αποστήθιση και τη στείρα μελέτη καθώς και μεθόδους εκβιαστικές απέναντι στους μαθητές.
  • Επιβολή μηνιαίου ενοικίου το οποίο θα ορίζεται απο τον ίδιο τον πρύτανη κάθε χρόνο για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της εστίας, αντί της μέχρι τώρα καταβολής ενός συμβολικού ποσού για πολιτιστικές δραστηριότητες στην αρχή κάθε έτους. Συγκεκριμένα, το νέο καταστατικό εισάγει σχέσεις <<ενοικιαζόμενου-ενοικιαστή>>, καταργώντας την έννοια του οικότροφου που ίσχυε έως τώρα και συνάμα τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα της εστίας.
  • Παύση της λειτουργίας των εστιών κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, παραβλέποντας το γεγονός ότι κάποιοι φοιτητές στα πλαίσια των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση μέσω του ίδιου του πανεπιστημίου ή συντάσσουν διπλωματική εργασία κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών. Δεδομένου του άρθρου 13 § 1 ότι <<το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει από τη 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους>> η απόφαση αυτή καθιστάται αδιανόητη.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 6 ν. 4009/2011, για να εγκριθεί ένας καινούριος εσωτερικός κανονισμός επιβάλλεται να δημοσιευθεί, ύστερα από εισήγηση του Πρύτανη και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦεΚ). Η εν λόγω δημοσίευση, όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά και μετά από την παρέμβασή μας στη Σύγκλητο διαπιστώσαμε την απόλυτη άγνοια από τους καθηγητές- μέλη της Συγκλήτου. Επομένως, τα αποτελέσματα της Εφορίας που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επιλογή των νεοεισαχθέντων αποτελούν απόρροια ενός παράνομου κανονισμού.

Η στάση του Πρύτανη κου Χατζηδημητρίου καθώς και του Αντιπρύτανη κου Κωσταντάτου απέναντι στις κινητοποιήσεις μας ήταν άκρως ερριστική και εκβιαστική καθώς δε δίστασε να ζητήσει Εισαγγελική Παρέμβαση στα πλαίσια του Συμβολικού Αποκλεισμού που πραγματοποιήσαμε στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου με σκοπό την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε δεκτεί ψηφίσματα αλληλεγγύης από Συλλόγους όπως ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), Σύλλογοι των τμημάτων Ψυχολογίας, Φιλολογίας και Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Μαθηματικού Πάτρας, από τους Μεταπτυχιακούς και το Σύλλογο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και από το Δ.Σ. των καθηγητών και από τους εργαζομένους του Πανεπιστημίου.

Κατά το άρθρο 4 § 1 περ. στ΄<<τα Α.Ε.Ι. έχουν ως αποστολή: να συμβάλλουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών ικανών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων των πεδίων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με επιστημονική, επαγγελματική και πολιτιστική επάρκεια και υπευθυνότητα και με σεβασμό στις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για όλους αυτούς του λόγους και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να εισβάλουν αστυνομικές δυνάμεις εντός του υπό κατάληψη χώρου της Εστίας, ζητάμε από τους συμφοιτητές μας την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα μας ώστε όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαίωματά μας για δωρεάν παιδεία και στέγαση.

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης

Καλούμε σε παρουσία-παρέμβαση την Τρίτη 18-12 ώρα 11:00 στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Δεκέμβριος 00h