Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00

Συζήτηση: Δόγμα Σόκ και Ψυχική Υγεία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ(ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ) - ΕΥΤΥΧΗΣ ΦΥΤΡΑΚΗΣ(ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)
Η δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ. Η άνοδος του πολιτισμού της καταστροφής» υποστήριξε πειστικά ότι υπάρχει μεγάλη συνάφεια ανάμεσα στη θεραπεία του σοκ (ηλεκτροσόκ, στέρηση ερεθισμάτων, χορήγηση ισχυρών ψυχοτρόπων), η οποία εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1950 από εντεταλμένους από την C.I.A. ψυχιάτρους για την πλύση εγκέφαλου και την οικοδόμηση νέων πειθήνιων προσωπικοτήτων, με τη μέθοδο του σοκ που εφαρμόζουν οι αγορές και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1970 για να προελάσει ανενόχλητος ο καπιταλισμός της καταστροφής. Δηλαδή ότι η περιβόητη αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά βασίζεται ή ακόμα και δημιουργεί κλονισμούς (από φυσικά ή κοινωνικοπολιτικά αίτια), τους οποίους διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε το τρομοκρατημένο κοινωνικό σώμα να παραμένει ψυχικά και ηθικά καθηλωμένο και ελεγχόμενο και να αναθέτει την ζωή του σε αυτόκλητους νεοφιλελευθέρους σωτήρες (Δ.Ν.Τ., Π.Ο.Ε., Ε.Κ.Τ.).
Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια διάχυτη ατμόσφαιρα ψυχικής οδύνης, καθώς οι αυτοκτονίες, τα ψυχικά νοσήματα, ο πανικός και η κατάθλιψη ανεβαίνουν απειλητικά. Ενάντια στην άποψη ότι αυτές οι εκφάνσεις ψυχικής αποσύνθεσης είναι απλώς αποτελέσματα της κρίσης, υποστηρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας το δόγμα του σοκ είναι σε πλήρη εφαρμογή και ότι η ψυχική χειραγώγηση και καθήλωση είναι προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές: ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μείωση μισθών και εισοδημάτων, ξεπούλημα «φιλέτων» δημόσιων εκτάσεων, κ.α. Θεωρούμε δηλαδή ότι η ότι ψυχική οδύνη δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της μείωσης μισθών και εισοδημάτων, της αύξηση της ανεργίας, της αύξηση της φτώχειας, αλλά ότι η εφαρμογή του δόγματος του σοκ και της σωτηρίας της χώρας πάση θυσία προϋποθέτει την πολιτική απενεργοποίηση των πολιτών και τη ψυχική τους καθήλωση.
Ενάντια στο δόγμα του σοκ και στη ψυχική καθήλωση διερευνούμε τους ακριβείς τρόπους με τους οποίους αυτά μας επιβάλλονται, ώστε να αντισταθούμε στον κανιβαλικό καπιταλισμό και να εμψυχωθούμε στον αγώνα μας για μια κοινωνία αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Ιανουάριος 21h