Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00

Προβολή της ταινίας Welcome

Καλαί, όπως λέμε Πάτρα, όπως λέμε Μπάρι, Ανκόνα, Σουμπότιτσα, Ταρίφα, Ντόβερ, Ηγουμενίτσα.

Ένας ανήλικος νεαρός Κούρδος (όπως θα λέγαμε Σομαλός, Αφγανός, Σύριος, Άραβας, Αφρικανός, ή όπως ένας σημερινός πρωτοκοσμικός σε μια εικοσαετία, ποιος ξέρει;) από το Ιράκ, φτάνει στη γαλλική πλευρά της Μάγχης και προστίθεται στα πλήθη των μεταναστών που εγκλωβισμένοι εκεί προσπαθούν να επιβιώσουν μέχρι να βρουν την ευκαιρία να περάσουν στη Μ. Βρετανία. "Εκεί," λένε οι μύθοι, "άνθρωποι σαν κι εμάς μπορεί να πετύχουν". Εκεί είναι και η κοπέλα του. Και θα πάει απέναντι ακόμα κι αν χρειαστεί να βουτήξει στην θάλασσα που δεν είδε ποτέ.

Από την άλλη, ένας Γάλλος που παρότι βιώνει τη συντριβή του γάμου του δεν θα διέσχιζε ούτε το δρόμο για να ξανακερδίσει τη γυναίκα του.

Εκτός από το μπέρδεμα των σχέσεων και των συναισθημάτων υπάρχει και ένα ξεκάθαρο κατηγορώ. Η Γαλλική νομοθεσία σκοπίμως στρεβλώνεται για να διώξει ως διακινητές αυτούς που συμπαραστέκονται στους μετανάστες -οι πιο ανθρώπινες συνθήκες ενισχύουν και νέες ροές μεταναστών, ενώ η σκληρότητα και η περιθωριοποίηση μπορεί να τις ανακόψουν. Ίσως αυτή η διατύπωση να λέει πολλά. Όχι μόνο για την Γαλλία, αλλά συνολικά για το δόγμα που ακολουθείται στην Ευρώπη.

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Ιανουάριος 11h