Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 στις 18.00

Συνέλευση Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ -- ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Στις 11 Μαρτίου την ημέρα της πανεργατικής απεργίας το Σωματείο Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (Ωρομισθίων - Αναπληρωτών) πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Αντιπροσωπία του Σωματείου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Βασίλη Κουλαϊδή όπου και μας δήλωσε:
Η νέα ηγεσία του υπουργείου θεωρεί αδικία το γεγονός ότι κάποιοι διορίζονται με βάση την προϋπηρεσία και όχι αποκλειστικά από τον ΑΣΕΠ. Για να αποκατασταθεί αυτή η «αδικία» (το γεγονός δηλαδή ότι κάποιοι μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς έχουν το δικαίωμα να διοριστούν) στο νέο νομοσχέδιο, που σε τρεις, το πολύ τέσσερις εβδομάδες θα κατατεθεί για διαβούλευση και ψήφιση, θα προβλέπεται ότι, μετά τη λήξη του μεταβατικού σταδίου, το μοναδικό κριτήριο που θα οδηγεί σε διορισμό θα είναι η επιτυχία στον ΑΣΕΠ.
Το μεταβατικό στάδιο είναι κάτι που επεξεργάζονται ακόμα. Άλλη μία φορά ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντάς μας ότι δεν σκοπεύουν να παραγνωρίσουν τις προσπάθειες και τον σχεδιασμό ζωής που έχουν κάνει τόσα χρόνια οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι έχουν ώριμα δικαιώματα θα διορισθούν. Δεν μας απάντησε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, πότε «ωριμάζει» ένα δικαίωμα για διορισμό. Μας υποσχέθηκε πως όταν είναι έτοιμο το νομοσχέδιο θα μας καλέσει για συζήτηση και αν οι προτάσεις μας είναι λογικές(!!!) θα τις συμπεριλάβουν στο νόμο. Μας δήλωσε με αυτόν τον τρόπο ότι το αίτημά μας για άμεση μονιμοποίηση όλων όσων είναι στον ενιαίο πίνακα δεν θα γίνει αποδεκτό.
Οι διορισμοί φέτος θα γίνουν πιθανότατα με το υπάρχον σύστημα και θα είναι γύρω στις 3000. Δεν μας δόθηκαν ιδιαίτερες πληροφορίες παρά μόνο ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις 3000 θέσεις θα αφορούν προσλήψεις στην ειδική αγωγή (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια). Για την ειδική αγωγή θεωρούν ότι τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται δεν καταρτίζουν επαρκώς τους εκπαιδευτικούς και δεν θα επαρκούν για τον διορισμό από τη λήξη του μεταβατικού σταδίου και μετά.
Έντονη ήταν η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας με το οποίο θα πρέπει να εφοδιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας θα χορηγείται από το πανεπιστήμιο, μιας και προβλέπεται στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων να ενταχθούν παιδαγωγικά μαθήματα και μαθήματα διδακτικής. Τι γίνεται όμως με όλους εμάς που έχουμε αποφοιτήσει πριν από αρκετά χρόνια; Το αίτημα που καταθέσαμε για επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών αφού διοριστούν με χρηματοδότηση του κράτους, που είναι και το πιο λογικό, βρήκε ιδιαίτερες αντιστάσεις, μιας και κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδιά τους. Από την επιβολή της ρύθμισης αυτής και μόνο πρόκειται να παραιτηθεί αρκετός κόσμος από το δικαίωμά του για διορισμό, ενώ αρκετοί ιδιώτες - κολέγια τρίβουν τα χέρια τους μιας και πρόκειται για την μεγαλύτερη κομπίνα μέχρι τώρα του υπουργείου παιδείας (μεγαλύτερη και από αυτή με τα σεμινάρια ειδικής αγωγής), επειδή αφορά όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Δραματικές θα είναι και οι αλλαγές στο δημοτικό. Το πρωινό πρόγραμμα θα επεκταθεί και θα συμπεριληφθούν σε αυτό ώρες πληροφορικής, γυμναστικής, εικαστικών που μέχρι τώρα αποτελούσαν μαθήματα που διδάσκονταν στο ολοήμερο σχολείο. Η απογευματινή ζώνη θα περιλαμβάνει άλλου είδους δραστηριότητες και «δημιουργικές εργασίες» και δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας του δημοτικού. Στην ερώτησή μας αν τα μαθήματα ειδικοτήτων θα γίνονται από τους δασκάλους ή θα προκηρυχτούν οργανικές θέσεις για κάθε ειδικότητα η απάντηση που πήραμε ήταν ότι για παιδαγωγικούς λόγους (τονίζοντάς μας τη σχέση μαθητή - εκπαιδευτικού) θα πρέπει να γίνονται από τους δασκάλους και όχι από άλλους. Αν οι δάσκαλοι μάλιστα μας τόνισε δεν μπορούν να τα διδάξουν τότε δεν είναι καλοί δάσκαλοι!!!
Για τα αθλητικά λύκεια ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου μας τόνισε ότι δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση στη λειτουργία τους μέχρι τώρα και δεν ακολουθούνται αξιοκρατικά κριτήρια. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μάς τόνιζε ότι πολλοί γυμναστές περισσεύουν. Είναι μάλλον από τις ειδικότητες που θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των προσλήψεων.
Το σωματείο κατάθεσε στο πρωτόκολλο του Γ.Γ. του υπουργείου υπόμνημα για να γίνει πλέον σαφές ( κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γ.Γ ότι απαγορεύεται) ότι α) οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν εφημερίες β) δεν συμμετέχουν στην σίτιση των μαθητών και δεσμεύτηκε ότι θα το στείλει σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας για να λυθεί το θέμα οριστικά. Όσο αφορά το ασυμβίβαστο (απαγόρευση να δουλεύουμε σε φροντιστήρια-ωδεία) και το θέμα του "χασίματος" των μορίων σε αργίες, απεργίες, το σωματείο απαίτησε ίση μεταχείριση για το θέμα της προϋπηρεσίας αυτής για όλους τους εκπαιδευτικούς είτε είναι ωρομίσθιοι είτε αναπληρωτές είτε μόνιμοι (να μην χάνονται τα μόρια αυτά για κανένα εκπαιδευτικό) παραδέχθηκε ότι είναι "λάθος" και μας παρέπεμψε στη νομική υπηρεσία.
Η Αντιπροσωπία του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις ασαφείς απαντήσεις που έλαβε από το υπουργείο. Επίσης εκτιμά ότι με βάση τις απαντήσεις αυτές και τις γενικότερες δηλώσεις της υπουργού, οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί πρόκειται να δεχτούν στο άμεσο μέλλον ένα σημαντικό πλήγμα στο δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία.
Το Σωματείο Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών καλεί όλους τους ωρομίσθιους-αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε συσπείρωση και αγωνιστική δράση.

ΟΛΟΙ στις συνελεύσεις του Σωματείου την Κυριακή 21 Μάρτη
Αθήνα: 5:00 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (Πατησίων & Στουρνάρη) αιθ. Γκίνη
Θεσσαλονίκη: 6:00 μ.μ. στo Εργατικό Κέντρο Αριστοτέλους 32

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Καμία περικοπή διορισμών, προσλήψεων και επιδομάτων λόγω της κρίσης. Την κρίση δεν τη δημιούργησαν ούτε την εντείνουν οι εκπαιδευτικοί.
Απόσυρση της πρότασης Διαμαντοπούλου για την κατάργηση της προϋπηρεσίας ως μοναδικού προσόντος διορισμού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί στο Δημόσιο Σχολείο.
Μαζικοί διορισμοί. Οργανικές θέσεις για κάθε ειδικότητα.
Κατάργηση της ωρομισθίας και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ
Σ.Ε.Α.Ε (ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ)

Επικοινωνία:

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...