Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 19.00

Εκδήλωση: Η δημοκρατια της Βαϊμάρης και η θεωρία των άκρων

baimari.jpg

Η Λέσχη Αναιρέσεις διοργανώνει περιήγηση- οδοιπορικό: "Η δημοκρατια της Βαϊμάρης και η θεωρία των άκρων: ένας φιλελεύθερος μύθος εναντίον του εργατικού κινήματος. Πολιτική και πνευματική κίνηση στην Γερμανία 1919-1933», με ομιλητές τους Σπ. Μαρκέτο, Πανεπιστημιακό και Β. Αλεξίου, Πανεπιστημιακό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 19:00, στο χώρο της Λέσχης (Εγνατία 98).

"Στο ιδεολογικό οπλοστάσιο και στην καθημερινή πολιτική γλώσσα όλων των κυβερνήσεων που έχουν επιφορτιστεί με τον καθήκον να σώσουν τον ελληνικό καπιταλισμό εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους, των δημοσιογραφικών επιτελείων και διανοούμενων οικότροφων πάσης φύσεως εξουσιών και κατεστημένων συμφερόντων έχει μπει η περίφημη θεωρία των άκρων.

Δηλαδή η θεωρία που ισχυρίζεται ότι η δημοκρατία κινδυνεύει από ακραίες πολιτικές δυνάμεις και ιδεολογίες που δεν θέλουν το δημοκρατικό διάλογο, τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς και τις ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις αλλά χρησιμοποιούν βίαια μέσα για να προωθήσουν τους πολιτικούς τους στόχους" αναφέρουν οι διοργανωτές.

"Οι "μετριοπαθείς" πολιτικές δυνάμεις στη μάχη κατά των άκρων εκτός από τη διαδοχική επιστράτευση απεργών, τη βίαιη εκκένωση χώρων κοινωνικής αυτοοργάνωσης , το βασανισμό

κρατουμένων, την αδιάκοπη αστυνομική βία εναντίον όσων αντιστέκονται στη βαρβαρότητα των μνημονίων, το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων κτλ. χρησιμοποιούν και τη μέθοδο των ιστορικών αναλογιών. Μια ιστορική στιγμή που έχει λάβει σχεδόν μυθικές διαστάσεις στα ευαίσθητα ανακλαστικά πάσης φύσεως υποστηρικτών της εξουσίας του κεφαλαίου (φιλελεύθερων, συντηρητικών, ευρωπαϊστών κα) έχει η δημοκρατία της Βαϊμάρης, η γερμανική δημοκρατία από το 1918 ως την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Η δημοκρατία της Βαϊμάρης για όλους αυτούς είναι ο χαμένος δημοκρατικός παράδεισος, που συντρίφθηκε από τον ανορθολογισμό των κομμουνιστών και των ναζιστών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; " προσθέτουν.

πηγή : http://www.alterthess.gr/content/ekdilosi-i-d...