Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 18.00

Μικροφωνική αλληλεγγλυης στους 14 της ΒΑ Χαλκιδικής

Δείτε το σχετικό αρχείο 2012.02.14_--_skouries__1_.pdf

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 14 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ Β.Α ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΠΕΜΠΤΗ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ 18.00 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β.Α ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, ένα (ακόμα) καπιταλιστικό έγκλημα συντελείται στη Χαλκιδικη. Συγκεκριμένα, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η πολυεθνική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold Corporation και στην οποία σημαντικό ποσοστό μετοχών κατέχει και ο όμιλος Αλλάκτωρ του γνωστού μεγαλοκαπιταλιστή Μπόμπολα, έχει βάλει μπρος τα σχέδιά της για εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και χαλκού, νέων εργοστασίων θειούχων μεταλλευμάτων και σκουπιδότοπους οξέων αποβλήτων, ενώ στην περιοχή Σκουριές προβλέπεται η δημιουργία λατομείου (με τις τερατώδεις διαστάσεις 700μ διαμέτρυ και 200μ βάθους, περισσότερο με κρατήρα θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς) στην καρδιά του βουνού Κάκαβος για επιφανειακές εξορύξεις κοιτασμάτων. Στις διαθέσεις αυτές της εταιρίας, που με γνώμονα το κέρδος δε διστάζει να προβεί στην καταστροφή της ίδιας της φύσης και της ζωής των κατοίκων της περιοχής, εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη ένος αγώνα αντίστασης και υπεράσπισης του τόπου και της αξιοπρέπειάς τους οι κάτοικοι μαζί με αλληλέγγυους, αρνούμενοι να επιτρέψουν την επιτυχία των σχεδιασμών του κράτους και των κεφαλαιούχων χρυσοθήρων. Απέναντί τους, ασφαλώς, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ένα στρατό τραμπούκων, ενώ πρόθυμα προσφέρεται και η βοήθεια του Υπουργείου με την παραχώρηση σε αυτή αρκετών αστυνομικών δυνάμεων ως επιπλέον βοήθεια.

Στις 5 Αυγούστου του 2012, στην τοποθεσία Χονδρό Δέντρο, αφού τα ΜΑΤ εμπόδισαν πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων στο βουνό να συνεχίσει, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους αγωνιστές και τα σκυλιά των αφεντικών, με τους τελευταίους να δημιουργούν αρκετές εστίες φωτιάς στο δάσος με ρίψει δακρυγόνων και να προκαλούν πολλούς τραυματισμούς με γκλομπς, κροτίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Το βράδυ της ίδιας μέρας, συγκέντρωση κατοίκων στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από τις κατασταλτικές δυνάμεις, με πρόσχημα υποτιθέμενες καταστροφές στο δημαρχείο και κατ' απαίτηση του δήμαρχου Πάχτα, γνωστού υπαλλήλου-ρουφιάνου της εταιρείας. Την επόμενη μέρα, κάτοικος συλλαμβάνεται στο σπίτι του και συγκρούσεις με οδοφράγματα ξεσπούν στους δρόμους της κωμόπολης μέχρι την απελευθέρωσή του. Ένα μόλις μήνα αργότερα, στις 9 Σεπτέμβρη, ακολουθεί δεύτερη μεγάλη σύγκρουση των μπάτσων με περισσότερους από 1500 διαδηλωτές, οι οποία, πέρα από επιπλέον τραυματισμούς, οδήγησε σε 11 προσαγωγές και 4 συλλήψεις αγωνιζόμενων κατοίκων.

Ύστερα από ανάκληση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των υλοτομικών έργων στο δάσος των Σκουριών και άμεση εντολή προς το Δασαρχείο για κατατροφή 3μιση σχεδόν χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου διαδήλωση-απάντηση από περισσότερους από 2.500 κατοίκους και αλληλέγγυους. Στο εργοτάξιο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, έλαβε χώρα άλλη μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους αγωνιστές και τα μαντρόσκυλα των ΜΑΤ, από την οποία δεν έλειπαν ούτε αυτή τη φορά οι αρκετοί τραυματισμοί. Η επίθεση της αστυνομίας είχε ως επιπλέον αποτέλεσμα τη σύλληψη 14 διαδηλωτών.

Στις 14 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής η δίκη των 14 αυτών αγωνιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες στάσεις, αντίστασης και διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ κάποιοι και απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης. Δεκατέσσερεις που συνελήφθησαν στο σωρό από το σώμα μιας διαδήλωσης ανθρώπων που αποφάσισαν να μην επιτρέψουν η ζωή και η αξιοπρέπειά τους να καταπατηθούν στο όνομα κάποιας "ανάπτυξης" και των κερδών του Μπόμπολα και των άλλων, ξένων και ντόπιων, καπιταλιστών - που συνελήφθησαν για τιμωρία των ιδίων και για προειδοποίηση όλων των υπολοίπων: η αντίσταση απαγορεύεται.

Εμείς, ως αναρχικοί, βλέποντας αυτή την επίθεση ως άρρηκτο κομμάτι της ευρύτερης κατασταλτικής στρατηγικής κράτους και κεφαλαίου απέναντι σε κάθε κοινωνικό και ταξικό αγώνα που απειλεί να οργανωθεί και να ορθωθεί σαν τείχος κόντρα στα σχέδιά τους για την άγρια λεηλασία της φύσης και των ανθρώπων στο βωμό μιας κάποιας υποτιθέμενης "ανάπτυξης", δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους κατοίκους που αρνούνται να παραδώσουν την περιοχή τους στα νύχια ων χρυσοθήρων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 14 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ 21ης ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος"

http://ipposd.wordpress.com/

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...