Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 18.00

Βιβλιοπαρουσίαση: Της γης οι κολασμένοι

Προχωράμε με νεα Βιβλιοπαρουσίαση την Πέμπτη 28 Φλεβάρη στις 18:00.

Λιγά λόγια για το βιβλίο : Ο Γιώργος Ευγενιάδης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μιας ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων, που η ζωή τους σημαδεύτηκε από τον αγώνα του λαού μας για λευτεριά, ανεξαρτησία και για μια κοινωνία ισότητας.

Στο αυτοβιογραφικό του κείμενο, που ολοκληρώθηκε το 1982 και περίμενε 20 χρόνια για να εκδοθεί, εξιστορεί με ζωντανό τρόπο την προσωπική του δοκιμασία και παρουσιάζει τις γνώμες του για το μεγάλο Αγώνα, ιδιαίτερα για το δεύτερο αντάρτικο και τις κατοπινές εξελίξεις στο κομμουνιστικό κίνημα. Εξιστορεί τον αντικατοχικό αγώνα στη περιοχή της Ημαθίας, τη μεταβαρκιζιανή περίοδο, το ανέβασμα στο βουνό το Νοέμβρη του 1946, τις μάχες κυρίως του 1947 μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ, ως τον τραυματισμό του το 1948. Ενδιάμεσα την παραμονή του στο Μπούλκες για ανάρρωση και ύστερα από την ήττα, την εγκατάστασή του στην Τσεχοσλοβακία, τη συμμετοχή στη προσφυγική ζωή, τις σπουδές και την εργασία του, και κυρίως τη στάση του και τις συνακόλουθες περιπέτειες μετά την εσωκομματική κρίση στο ΚΚΕ στα 1956 και τη διάσπαση.

Τις πρώτες προσπάθεις οργάνωσης των προσφύγων που αποχώρησαν ή διαγράφτηκαν μετά την 6η Ολομέλεια, τις διώξεις από τις αστυνομικές αρχές και τη νέα ηγεσία, τις επαφές με τους Κινέζους μετά τη κρίση και την αντιπαράθεση με την ηγεσία του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ.

Η εξιστόρηση τελειώνει με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1965 και την πρώτη επίσκεψη, ύστερα από 19 χρόνια, στο χωριό του, τη Βεργίνα, και τις συγκινητικές στιγμές της πρώτης συνάντησης με συγγενείς συγχωριανούς αλλά και με τις οικογένειες των σκοτωμένων μαχητών του ΔΣΕ.

πηγή : http://steki-sfentona.blogspot.com/2013/02/bl...