Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στις 20.00

Προβολή ταινίας: No Man's Land

Την Κυριακή 3 Μαρτίου λίγο μετά τις 20:00 (και σίγουρα όχι με στρατιωτική πειθαρχία) στο Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών
σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτούς που βίωσαν, σε αυτούς που καταδεικνύουν και σε αυτούς που αντιτίθενται...
προβάλλουμε και παρακολουθούμε την ταινία "No Man's Land"
(με ελληνικούς και γαλλικούς υπότιτλους)...

...μια ταινία για τον πόλεμο, χωρίς όμως επικές μάχες και "ήρωες της πατρίδας". Αντιθέτως πρόκειται για μια δραματική (δοσμένη όμως σε μικρές δόσεις, ανάμεσα σε πλήθος αστείων και τραγελαφικών στιγμιοτύπων) συνάντηση στο πεδίο της μάχης δύο αντίπαλων στρατιωτών τους οποίους ενώνουν πάρα πολλά και το μόνο που τους χωρίζει είναι η φανατισμένη αλλά συνάμα αβέβαιη βεβαιότητα πως για τον πόλεμο φταίνε "οι άλλοι".

Ο στρατιωτικός μηχανισμός χωρίς να είναι ο μόνος, είναι πιθανότατα ο πλέον παράλογος. Και όχι μόνο σε καιρό πολέμου αλλά και στην παρένθεση, όπως το θέλουν να είναι, της ειρήνης. Δεν είναι μόνο οι δύο αυτοκτονίες φαντάρων μόλις τον προηγούμενο μήνα, για τις οποίες ο στρατός όχι μόνο δεν θεωρεί τη θητεία με κανέναν τρόπο υπεύθυνη αλλά και παρίσταται με γαλονάδες και αγήματα στις κηδείες τους, σκοτώνοντάς τους έτσι και μια δεύτερη φορά, ανάγοντας αυτή τη φορά τα πάντα στην ευαίσθητη προσωπικότητά τους που δεν βρήκε τις ισορροπίες της. Ή όπως το συμπυκνώνει ένας άλλος από εμάς "δεν υπάρχει άλλος θεσμός ή κοινωνικός χώρος όπου οι "εξαιρετικές" καταστάσεις -η "τρέλα", η αυτοκτονία, ο σαδισμός, ο εξευτελισμός- να θεωρούνται τόσο αυτονόητες, όσο περίπου ο κακός καιρός. Το γνωστό ρητό σύμφωνα με το οποίο "όπου ξεκινά ο Στρατός, σταματά η λογική", δεν το ακούς συνήθως από τους φαντάρους, αλλά από τα ίδια τα στελέχη του στρατού, τους αξιωματικούς και τους ΕΠΟΠ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θέλουν να "φυσικοποιήσουν" τον παραλογισμό που κυριαρχεί και να δείξουν ότι κανείς τελικά δεν έχει την ευθύνη για αυτόν· συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τις αυτοκτονίες και την καταπίεση." (περισσότερα εδώ: http://www.alterthess.gr/content/i-aytoktonia-os-roytina-toy-nikoy-nikisiani, http://www.alterthess.gr/content/«gkomeniko»…)

Ύστερα είναι και η -γελοία θα έλεγε κανείς, εάν δεν ήταν τόσο πραγματική- αυτόφωρη (!!!) σύλληψη και δίωξη του Νίκου Καρανίκα στις 20 του Φλεβάρη και παρά τα 17 χρόνια που μεσολάβησαν. Ο Νίκος δήλωσε Αντιρρησίας Συνείδησης όταν κλήθηκε να υπηρετήσει, δικάστηκε ως ανυπότακτος και παρέμεινε στη φυλακή από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβρη του 1995. Το έτος 2000 απαλλάχθηκε από αυτή την κατηγορία από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά το Στρατολογικό Γραφείο της Βέροιας απέρριψε την αίτησή του για να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία - που θεσμοθετείται εν τω μεταξύ, επειδή θεώρησε ότι έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία (το χρόνο φυλάκισής του στις στρατιωτικές φυλακές από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995).

Υ.Γ. Κατόπιν αναβολής ο Νίκος Καρανίκας τελικά θα δικαστεί στις 8 Μαρτίου, και εμείς υποσχόμαστε να είμαστε όλοι εκεί.

Υ.Γ.2 Η ταινία εντέλει είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς κι εμάς που ψάχνουμε ακόμα τους χαμένους παραδείσους του ανθρώπινου στο συναίσθημα, στην αλληλεγγύη, στην σθεναρή αντίσταση στην μοίρα όπως προδιαγράφεται. Στις συλλογικότητες και τα άτομα που ορθώνουν ανάστημά, όπως το αντιλαμβάνονται κάθε φορά οι ίδιοι, απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό και στον αυταρχισμό, δίνουν αγώνα για την αξιοπρέπεια όλων. Για να σπάσει το αυτονόητο της υποταγής.

Στο Νίκο, στον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης (http://www.antirrisies.gr/), στην Συλλογικότητα για την άρνηση στράτευσης στη Θεσσαλονίκη kaius sparilus (http://kaiussparilus.espivblogs.net/), στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος (http://diktiospartakos.blogspot.gr/), στο Ξυπόλυτο Τάγμα (http://xupolutotagma.squat.gr/) και σε όλους τους άλλους...

πηγή : http://www.facebook.com/events/55296655807100
πηγή : email που λάβαμε στις 28 Φεβρουάριος 13h