Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στις 11.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες

Η εξέγερση εναντίον του Άσαντ στη Συρία έχει μπει στον τρίτο χρόνο της, παίρνοντας πλέον τις διαστάσεις ενός τρομακτικού πολέμου. Οι νεκροί ίσως να ξεπερνούν τις 70.000, με τη συντριπτική πλειοψηφία ανάμεσα τους να είναι άμαχοι. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς τους τραυματίες. Μάλιστα, η κατάσταση για τον Συριακό λαό γίνεται ακόμα χειρότερη από την πλήρη διάλυση της οικονομίας λόγω των συγκρούσεων. Ο κίνδυνος του θανάτου από την πείνα συμβαδίζει με αυτόν του θανάτου από τις σφαίρες.

Όπως είναι επόμενο, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία προκάλεσε μεγάλο προσφυγικό κύμα, το οποίο κατά κύριο λόγο δέχονται η Τουρκία και η Ιορδανία. Ένα μικρό μέρος από τους πρόσφυγες που άφησαν τα σπίτια τους γιατί η ζωή τους κινδύνευε άμεσα, επιχειρεί να περάσει στις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης για να βρει ασφαλές καταφύγιο. Στην προσπάθεια τους αυτή, παγιδεύονται στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά, η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τους παραχωρήσει άσυλο -είναι πραγματικά να απορεί κανείς ποιος δικαιούται άσυλο, αν δεν το δικαιούνται οι Σύροι... Από την άλλη, η Ελληνική αστυνομία τους εμποδίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δύση, που είναι συνήθως ο τελικός προορισμός τους. Κατά συνέπεια, οι Σύροι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν πίσω, χωρίς να μπορούν να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία. Φτάνουν έτσι στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης και απελπισίας.

Το μαρτύριο των Σύρων προσφύγων πρέπει να λήξει τώρα! Η Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που τόσο μεγάλα λόγια έχουν πει υπέρ του Συριακού λαού, πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων.

Εδώ και τώρα καθεστώς προστασίας, περίθαλψη και ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες!

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες

επικοινωνία : http://migrant.diktio.org/
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Μάρτιος 11h