Πέμπτη 9 Μαίου 2013 στις 20.00

Μια Κριτική Ματιά στην Σκέψη της Ιταλικής Αυτονομίας

Τρίτη, 9/4, ώρα 20:00
Μία Κριτική Ματιά στον Αποδομισμό (Φουκώ, Ντελέζ, Ντεριντά)
Ομιλητές :
Στέφανος Ροζάνης (Συγγραφέας / Καθηγητής Φιλοσοφίας)
Φιλήμωνας Πατσάκης (Περιοδικό Βαβυλωνία)

Τρίτη, 16/4, ώρα 20:00
Μία Κριτική Ματιά στον Καστοριάδη
Ομιλητές :
Νίκος Κατσιαούνης (Περιοδικό Βαβυλωνία)
Αλέξανδρος Σχισμένος (Περιοδικό Βαβυλωνία)
Γιώργος Οικονόμου (Συγγραφέας - Διδάκτωρ Φιλοσοφίας)

Πέμπτη, 9/5, ώρα 20:00
Μια Κριτική Ματιά στην Σκέψη της Ιταλικής Αυτονομίας
Ομιλητής :
Άκης Γαβριηλίδης (Συγγραφέας - Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Δικαίου)

Προς έναν Αντικαπιταλιστικό Διαφωτισμό

Αν θέλουμε έναν κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους,
τότε να φτιάξουμε μία αλήθεια που να χωρά όλες τις αλήθειες των "από κάτω".

Μετά από μισό αιώνα άμπωτης για τα μαζικά κινήματα και δύο δεκαετίες μετάβασης σε έναν οριακό για τους ανθρώπους και τη φύση καπιταλισμό η πάλη για την ελευθερία επανέρχεται στο προσκήνιο της ιστορίας. Σε μία περίοδο ριζικής καταστροφής και επαναδημιουργίας των κοινωνικών σχέσεων η αντιπαράθεση απογυμνώνεται από προσχήματα και αποκτά μετωπικό χαρακτήρα. Απέναντι στην απερχόμενη κυριαρχία κρατών / κεφαλαίου αναδύονται αντιθετικά οι ριζοσπαστικές δημοκρατίες των φτωχών και καταπιεσμένων. Είναι ο καιρός που κάθε άνθρωπος ή παίρνει αξιοπρεπώς θέση και δικτυώνεται στη ζώσα ελευθερία των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων ή παραχωρεί γη και ύδωρ στους κυρίαρχους.

Προερχόμαστε από ένα ρεύμα σκέψης, που ηττήθηκε κατά την νεωτερικότητα και αποσιωπήθηκε από την καθεστηκυία τάξη, επέζησε όμως στους αγώνες των από κάτω για έναν καλύτερο κόσμο. Σήμερα, που η αναζήτηση συλλογικών διεξόδων πέρα από τον καπιταλισμό καθίσταται πλέον αναγκαία για την επιβίωση, η αντιεξουσία γίνεται τρόπος ζωής και αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις ως η λεπτή κόκκινη γραμμή που συνενώνει τους στόχους και τις πρακτικές των κινημάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε αυτό το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο καλούμαστε να επανεφεύρουμε τις ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο, αντλώντας από τις δημιουργικές στιγμές και τα λάθη του παρελθόντος και σε άμεση αλληλεπίδραση με την καθημερινή εμπειρία των κοινωνικών αγώνων.

Με τη φετινή διοργάνωση κύκλων αυτομόρφωσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Νοσότρος υπό τον τίτλο "Προς έναν Αντικαπιταλιστικό Διαφωτισμό" στόχος μας είναι να ανοίξουμε τον διάλογο μέσα στα εγχώρια απελευθερωτικά κινήματα για τη δημιουργία εκείνων των εργαλείων σκέψης, κατανόησης αλλά και υπέρβασης του υπάρχοντος, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των περιστάσεων. Οι κύκλοι αυτοί, που θα εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, χωρίζονται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα αναστοχαζόμαστε με κριτική ματιά τα ρεύματα της ριζοσπαστικής σκέψης, που σημάδεψαν τους δύο τελευταίους αιώνες. Στη δεύτερη ενότητα επιχειρούμε την σκιαγράφηση απελευθερωτικών εργαλείων σκέψης, εμπνεόμενοι από τις πρακτικές των σύγχρονων ριζοσπαστικών κινημάτων.

Η συμμετοχή σας δεν είναι μόνο θεμιτή αλλά και απαραίτητη. Email επικοινωνίας : avanexdipopolo@gmail.cexom

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Απρίλιος 20h