Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στις 20.00

Προβολή ταινίας και συζήτηση ενάντια στα μεταλλέια χρυσού

Η προχτεσινή βίαιη νυχτερινή εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε σπίτια στην Ιερισσό για την σύλληψη δύο κατοίκων, μπροστά στα μάτια των τρομοκρατημένων ανήλικων παιδιών τους, καθώς και τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στα τρεχούμενα νερά που γειτνιάζουν με εργοστάσιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» μετρήθηκε και βρέθηκε περιεκτικότητα σε καρκινογόνα βαρέα μέταλλα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη, αποτελούν μόνο τις τελευταίες δημόσιες αναφορές στους αγώνες που επί 15 χρόνια διεξάγουν οι κάτοικοι των περιοχών κατά των χρυσωρυχείων.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα την Δευτέρα 15 Απρίλη, στις 8μμ, στο Χώρο Κινημάτων - Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33, Βόλος) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών κατά των καταστροφικών επιπτώσεων των μεταλλείων χρυσού.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας του Γιάννη Καρυπίδη «Άπληστον Κέρδος», που προβλήθηκε τον περασμένο μήνα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και αναφέρεται στους αγώνες κατά του χρυσού των κατοίκων της Χαλκιδικής, του Έβρου, της Ροδόπης, του Κιλκίς, καθώς και των ανάλογων αγώνων των κατοίκων περιοχών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, όπου οι πολυεθνικές εταιρείες προσπαθούν να στήσουν σύγχρονα χρυσωρυχεία καταστρέφοντας για δεκαετίες το περιβάλλον και δηλητηριάζοντας ολόκληρες γενιές ανθρώπων.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. Την συζήτηση θα ανοίξουν ο Τόλης Παπαγεωργίου, ο άνθρωπος που από το 1997 έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον αγώνα κατά των χρυσωρυχείων στην Ελλάδα και ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιάννης Καρυπίδης.

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Απρίλιος 18h