Πέμπτη 9 Μαίου 2013 στις 18.30

Eκδήλωση-παρουσίαση ομοσπονδίας συνεταιρισμών Cecosesola

Το ανοιχτό δίκυτο απευθείας διάθεσης και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ στην εκδήλωση-παρουσίαση ομοσπονδίας συνεταιρισμών Cecosesola, Πεμπτη 9 Μάη 18.30‏ / μικρόπολις

Εργατική αυτοδιαχείριση στην Βενεζουέλα

Η Σεκοσεσόλα (Cecosesola - Central de Cooperativas de Servicios Sociales del Estado Lara), το Κέντρο των Συνεταιρισμών Κοινωνικών Υπηρεσιών του κρατιδίου της Λάρα στην Βενεζουέλα, είναι ένα δίκτυο 52 αυτονόμων και αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών που επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή τροφίμων, παρέχοντας επίσης ιατρικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα πάνω από 20.000 μέλη του και την κοινότητα.

Το δίκτυο περιλαμβάνει αγροτικούς συνεταιρισμούς οικολογικής αλλά και συμβατικής καλλιέργειας. Αποτελείται επίσης από επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων, που παράγουν μεταξύ άλλων γλυκά, μαρμελάδες, σάλτσες, ζυμαρικά και ψωμί. Όπως στην περίπτωση του συνεταιρισμού γυναικών με το όνομα «8 Μαρτίου», στις περισσότερες από αυτές τις αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων εργάζονται κυρίως γυναίκες. Τα προϊόντα μεταφέρονται κάθε Σαββατοκύριακο απευθείας στα κοινοτικά παζάρια της Σεκοσεσόλα, στα οποία επίσης πωλούνται βασικά προϊόντα μαζικής παραγωγής. Καθώς δεν υπάρχουν μεσάζοντες, οι τιμές βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της αγοράς, ευνοώντας έτσι ιδιαίτερα τους κάτοικους στις φτωχές γειτονιές της περιοχής.

Χαρακτηριστικά που θα συζητηθούν στην Εκδήλωση είναι οι:

α) Ίσες αμοιβές, κυκλικός καταμερισμός εργασίας

β) Η αυτονομία

γ) Αποτίμηση και αξιολόγηση της μέχρι τώρα εμπειρίας

πηγή : http://micropolis-socialspace.blogspot.com/20...