Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στις 20.30

Προβολή: Ταξισυνειδησία

Ταξισυνειδησία,

ένα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση και την οργάνωση των εργατών

«Εθνικό συμφέρον», «εθνική ενότητα», «εθνική σωτηρία».

Στο όνομα αυτών των εννοιών πραγματοποιείται σήμερα η πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, η πιο βίαιη υποτίμηση της εργασίας τους και η πιο βάρβαρη απαξίωσή τους. Όμως αυτές οι έννοιες δεν χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία. Το «εθνικό συμφέρον» είναι σήμερα ότι ήταν η «Μεγάλη Ιδέα» την εποχή του Μεσοπολέμου. Τότε που ο ελληνικός στρατός συμμετείχε πρόθυμα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των συμμαχικών δυνάμεων της Δύσης εκστρατεύοντας στις «αλύτρωτες πατρίδες». Οι έννοιες αυτές καλύπτουν διαχρονικά την πραγματική ταξική φύση αυτής της κοινωνίας.

Η «εθνική σωτηρία» ήταν πάντοτε μια πολύ ωραία πρόφαση για να διασπαστούν οι εργαζόμενοι σε αντίπαλα στρατόπεδα ανάλογα με τη γλώσσα που μιλάνε, το χρώμα του δέρματός τους ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Η «εθνική ενότητα» ήταν πάντοτε το πιο πειστικό ψέμα που κάλυπτε τους πραγματικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες, ανάμεσα σε αφεντικά και δούλους, ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και καταπιεσμένους.

Το φίλμ ''ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ'' αναδεικνύει μια μακρά ιστορική περίοδο όπου οι εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη μεγαλύτερη καπιταλιστική δύναμη στον κόσμο, ενώθηκαν με βάση τα πραγματικά (ταξικά) τους συμφέροντα και όχι τον τόπο γέννησής τους. Ήταν οι έλληνες μετανάστες - εργάτες στην Αμερική που υπήρξαν μαζί με Ιταλούς, Πολωνούς και άλλους μετανάστες, πρωτοπόροι στους ταξικούς αγώνες στη «Γη της επαγγελίας» τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Μακριά από νοσταλγικά συναισθήματα, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από την ανάγνωση της ιστορίας των ελλήνων ριζοσπαστών εργατών της Αμερικής είναι η δράση τους και ο βαθμός της συνειδητοποίησής τους ως εργατική δύναμη (αυτό που οι ίδιοι ονόμαζαν «ταξισυνειδησία»). Όσο οι εργαζόμενοι δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θέση σε ένα σύστημα εκμετάλλευσης, όσο παραμένουμε εξαρτημένοι από έναν κρατικοδίαιτο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και ταυτόχρονα διασπασμένοι με βάση φυλετικούς διαχωρισμούς, τόσο θα επιτρέπουμε στα αφεντικά να μας εκμεταλλεύονται στο όνομα της τόσο περίτεχνα κατασκευασμένης έννοιας του «εθνικού συμφέροντος».

Ας διδαχθούμε από εκείνους τους μετανάστες την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη, την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων, ντόπιων και «ξένων». Ο εχθρός μας είναι κοινός, είναι η εκμετάλλευση και ο καπιταλισμός.

15-6-2013

Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης

Ενάντια σε Φασισμό, Ρατσισμό, Κρατική Καταστολή

http://antifaneasmyrni.blogspot.com

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...