Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 στις 21.00

Προβολή ταινίας Les Intouchables

Ο Πλούταρχος στον "Βίο του Λυκούργου" αναφέρει πως στην αρχαία Σπάρτη οι γονείς του κάθε νεογέννητου έφερναν το μικρό εμπρός σε μια επιτροπή γερόντων για να το εξετάσουν. Αν το έβρισκαν υγιές και αρτιμελές, το παρέδιδαν στην πόλη να ανατραφεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το πετούσαν σ' έναν βαραθρώδη τόπο στον Ταϋγετο. Αυτή είναι η ιστορία του Καιάδα. Για κάποιους είναι μύθος, για κάποιους άλλους είναι ένα σύστημα κοινωνικής οργάνωσης.

Τα προηγούμενα χρόνια λεγόταν συχνά το ανέκδοτο από ταξιδιώτες σε ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι γυρνώντας στα "πάτρια" εδάφη κατέληγαν στο συμπέρασμα πως "τελικά στην ελλάδα έχουμε λίγους ανάπηρους, ενώ εκεί έξω έχουνε πολλούς από δαύτους". Όχι ότι ίσχυε κάτι τέτοιο, απλά στην Ευρώπη υπάρχουν οι δομές για να κυκλοφορούν άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες, ενώ στην ελλάδα λειτουργούσε και λειτουργεί ένας σύγχρονος Καιάδας.

Στις μέρες τις κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που ζούμε, ο Καιάδας του καπιταλισμού φροντίζει να αποτελειώσει πρώτα τους συνανθρώπους μας που είχαν την ατυχία να μη γεννηθούν αρτιμελείς και υγιείς ή να πάθουν κάποιο σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Και αφού τα προηγούμενα χρόνια της "ευδαιμονίας" δε φρόντισε το κράτος για τις στοιχειώδεις δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης -ράμπες στα πεζοδρόμια, τουαλέτες για ΑΜΕΑ, δικαίωμα στην εργασία- φρόντισε με τη σιωπηρή ανοχή του υγιούς και αρτιμελούς πλειοψηφικού κοινωνικού συνόλου να τους κλείνει στο σπίτι ή σε κάθε λογής ιδρύματα. Και το χειρότερο, να ζητιανεύουν για ένα υποτυπώδες βοήθημα, το οποίο πετσοκόβεται και αυτό στο βωμό της "σωτηρίας της πατρίδας". Βέβαια, για όσους έχουν λεφτά δεν τίθεται ζήτημα. Μπορούν να αγοράζουν ειδικά αυτοκίνητα, να τοποθετούν ράμπες στις σκάλες των σπιτιών τους, να πληρώνουν νοσοκόμους και εξειδικευμένο προσωπικό για την 24-ωρη περίθαλψή τους.

Γιατί, όπως είναι ευρέως γνωστό, οι ταξικές ανισότητες πρώτα τσακίζουν τους πιο αδύναμους.

Ενάντια στον ταξικό Καιάδα

Προβολή ταινίας "Les Intouchables", Τετάρτη 19/6 - 21:00

-----

στέκι άνω-κάτω πατησίων - νάξου 75 & κρασσά, πλατεία κολιάτσου

πηγή : email received on 18 Ιούνιος 23h