τι; : πορεία θεματική : παιδεία

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 17.00

Μαθητική πορεία

Διοργάνωση: Ανυπόταχτοι Μαθητές - Πρωτοβουλία Πάτρας

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ - ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ!

Οι αυταρχικές κινήσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επηρεάζουν άμεσα την ζωή όλων μας και κατ' επέκταση την παιδεία και το σχολείο. Όπως κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι κι αυτή, προσπαθεί να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να ταιριάζει απόλυτα στα όσα ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο στα γενικά λύκεια, οι μαθητές θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις στην α', β' και γ' λυκείου με αποτέλεσμα τη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο και την κατάλυση της ελευθερίας και του αυθορμητισμού που διαθέτει ένας έφηβος, ενώ όλη του την έφηβη ζωή θα πρέπει να την περνάει στα φροντιστήρια. Από την άλλη στα, ακρωτηριασμένα πλέον λόγω της κατάργησης πολλών ειδικοτήτων, επαγγελματικά λύκεια, που θα αποτελούν καταφύγιο για όσους, λόγω της νέας πραγματικότητας, πετιούνται εκτός γενικού λυκείου, η εισαγωγή του θεσμού της μαθητείας, (περιστασιακή και ανασφάλιστη εργασία σε ιδιώτες) έρχεται να διοχετεύσει στις επιχειρήσεις νέους φτηνούς εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, και να προσαρμόσει πλήρως τη τεχνική εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς. Και όλα αυτά ενώ, για τους εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο για λιγότερα, έρχονται απολύσεις, κόψιμο των μισθών ενώ δεν γίνονται πλέον προσλήψεις και διορισμοί με αποτέλεσμα πέρα από την οικονομική δυσχέρεια των ίδιων, νέοι εκπαιδευτικοί να είναι άνεργοι παρά τη συνταξιοδότηση ολοένα και περισσότερων καθηγητών και δασκάλων.

Πάνω σε όλα αυτά πατάνε οι φασίστες. Εκμεταλλεύονται την έλλειψη παιδείας και τον εφηβικό αυθορμητισμό για να μπολιάσουν με μίσος νέα παιδιά. Τα κάνουν να πιστεύουν ότι φταίει πάντα ο άλλος, ο ξένος, ο αδύναμος, ο άνεργος, αυτός που πλήττεται ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζουν τους πλούσιους και τους επιχειρηματίες.

Κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά; Τι άλλο εκτός από το να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο; Πλάι στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και την μεγαλειώδη απεργία που ξεκίνησε, ενάντια στη διάλυση του «δημόσιου» λυκείου. Πλάι στους διοικητικούς υπάλληλους των πανεπιστημίων, και των αλληλέγγυων φοιτητών. Πλάι σε κάθε φωνή που υψώνεται ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική. Το μοναδικό μας όπλο για όλα αυτά είναι οι μαζικές καταλήψεις-περιφρουρήσεις της απεργίας των εκπαιδευτικών και συνεχείς αγώνες για να κάνουμε την ανατροπή και να φτιάξουμε ένα σχολείο και μια κοινωνία που θα μας εκφράζει, ένα σχολείο που όλα τα παιδιά θα έχουν ίσα δικαιώματα στην γνώση και στην παιδεία, ένα σχολείο δημοκρατικό που η διαφορετικότητα και ο αυθορμητισμός της ηλικίας δεν θα καταπιέζονται αλλά θα διαμορφώνονται. Το εκπαιδευτικό σύστημα διαμορφώνεται έτσι ώστε το σχολείο να γίνεται σιγά σιγά εργοστάσιο που βγάζει άβουλα ρομποτάκια σύμφωνα με τα πρότυπα που προβάλει το καπιταλιστικό σύστημα καταπατώντας κάθε διαφορετικότητα και προσωπικότητα του νέου και χωρίς αυτός να γνωρίζει κάτι παραπάνω από τις βασικές γνώσεις.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στο κράτος ότι αν τολμήσει να χτυπήσει την απεργία των καθηγητών μας είτε με επίταξη, είτε με την εισβολή της αστυνομίας στα σχολεία μας, είτε με τους απεργοσπάστες ή ακόμα και με τα πιστά σκυλιά του, τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής αυτό θα σημάνει γενικευμένη αναταραχή και θα βρουν όλη την κοινωνία απέναντί τους! Τα παραμύθια τελείωσαν!

Δεν είμαστε μειοψηφία. Είμαστε εδώ έτοιμοι να σηκώσουμε ξανά το μαθητικό κίνημα. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στο προσκήνιο πιο δυναμικά από ποτέ. Δεν θα είμαστε πια παρατηρητές των γεγονότων. Εμείς θα καθορίζουμε τα γεγονότα. Εμείς θα καθορίζουμε το μέλλον μας! Ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε την ζωή όπως μας αξίζει!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 17:00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

Facebook group:www.facebook.com/mathitikonka

πηγή : https://athens.indymedia.org/calendar/event.p...