τι; : πορεία θεματική : παιδεία

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 στις 10.30 πμ

Μαθητική πορεία για το δικαίωμα στον αγώνα

Διοργάνωση: Μαθητές

Τα χτυπήματά τους δε μας λυγίζουν, μας πεισμώνουν!

Πρωτάκουστα πράγματα συμβαίνουν στη "δημοκρατία" μας.

Το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου συνελλήφθησαν 20 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας γιατί διέπραξαν το απερίγραπτο αδίκημα……του αγώνα! Διεκδικήσαν τα δικαιώματα τους και αντέδρασαν στην κατάργηση των ειδικοτήτων από ΕΠΑΛ κι ΕΠΑΣ κάνοντας κατάληψη! Οι 6 από αυτούς καταδικάστηκαν, οι τρεις σε 4 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και οι άλλοι 3 σε 20 ημέρες.

Την ίδια μέρα, στην Αθήνα αυτή τη φορά, σε ένα γυμνάσιο της Καλλιθέας ένας "αγανακτισμένος'' θείος μαθητή απείλησε τους μαθητές που έκαναν κατάληψη με ένα σουγιά φωνάζοντάς τους.

Μια μέρα πριν, στη Θεσσαλονίκη, οι καθηγητές ενός γνωστού λυκείου-κολλεγίου της πόλης με καθηγητές υποδείγματα απεργοσπαστών, επιτέθηκαν λεκτικά σε έναν μαθητή υπέρ της κατάληψης και γνωστό για την αγωνιστική του δράση με φράσεις όπως "Ήρθες στο σχολείο και ξεσηκώνεις τα παιδιά, υποκινείσαι από κόμματα για να κλείνεις το σχολείο". Σημειωτέον πως το σχολείο ήταν υπό κατάληψη μετά από γενική συνέλευση και ψηφοφορία των μαθητών.

Τα περιμέναμε όλα αυτά, τα ξέραμε! Το κράτος και το παρακράτος σε δράση ενάντια σε όσους αγωνίζονται. Η λίστα με τις επιθέσεις και τις απειλές από αστυνομία και εισαγγελείς είναι ατελείωτη. Χτυπάνε όσους σηκώνουν κεφάλι και δεν αποδέχονται τις πολιτικές που μαυρίζουν το μέλλον μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιλέγουν τώρα, να χτυπήσουν και το μαθητικό κίνημα. Τους φοβίζει η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα της νεολαίας που πίσω από τα κάγκελα του σχολείου βλέπει μια ζωή γεμάτη μιζέρια, ανεργία και εξαθλίωση. Έχουν καταλάβει ότι οι ώρες τους είναι μετρημένες και προσπαθούν όσο είναι ακόμη νωρίς να τρομοκρατήσουν τους «άταχτους» και «ακραίους» για παραδειγματισμό. Όπως κάνουν με τις επιστρατεύσεις των απεργιών, την καταστολή στις διαδηλώσεις και τη φυλάκιση των αγωνιστών στις Σκουριές.

Δε μασάμε όμως!

Ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο να παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει, να παλεύουμε για τα όνειρά μας. Δε θα ανεχτούμε σχολεία χωρίς θέρμανση και μαθητές να λιποθυμούν στο προαύλιο γιατί δεν έχουνε φράγκα να φάνε. Δε θα δεχτούμε την αμορφωσιά και το σκοτάδι που μας προσφέρουν. Τα σχέδια για εταιρείες μέσα στα σχολεία, αξιολογήσεις και μαθητείες θα μείνουνε στα χαρτιά. Θα οργανώσουμε την καθημερινή μας πάλη ακόμη καλύτερα, με τις γενικές μας συνελεύσεις, σε συντονισμό με όλα τα σχολεία και όσους αγωνίζονται. Θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στον αγώνα και θα απαιτήσουμε ζωή ελεύθερη με βάση τις δικές μας ανάγκες!

Θα νικήσουμε!

Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,

αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απʼ τα ξένα βήματα,

αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,

αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.

Ανυπόταχτοι μαθητές Θεσσαλονίκης

πηγή : https://athens.indymedia.org/calendar/event.p...