τι; : εκδήλωση θεματική : θεωρία

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 στις 20.00

Εκδήλωση: Eνάντια στη διάλυση του πανεπιστημίου απαντάμε συλλογικά

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ

Η χρόνια μεθόδευση της διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου έρχεται σήμερα να γίνει άμεσα και με το πιο έμπρακτο τρόπο αντιληπτή. Ακόμα και το πιο δύσπιστο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ως τώρα ασπαζόμενο κοντόφθαλμες λογικές γυρνούσε την πλάτη στα προβλήματα που ανέκυπταν (βλ. αντίδραση και εναντίωση στον περσινό δίκαιο απεργιακό αγώνα των εργολαβικών) , ανησυχεί πλέον για το δυσοίωνο μέλλον των σπουδών του, ένα μέλλον καταδικασμένο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τον πιο απτό τρόπο είναι φανερή η πλήρης υποβάθμιση του πανεπιστημίου με τις υπηρεσίες του να υπολειτουργούν και όλες τις παροχές του να μειώνονται οδεύοντας προς την πλήρη εξάλειψή τους. Η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, το κλείσιμο της φοιτητικής λέσχης, οι αποκλεισμοί από τις φοιτητικές εστίες, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, οι δυσλειτουργίες γραμματειών, βιβλιοθηκών και σπουδαστηρίων δεν αποτελούν πια μέρος ενός πιθανού σεναρίου αλλά συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής είναι η απόφαση του υπουργείου για την διαθεσιμότητα 169 διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, η απόλυση των οποίων θα σημάνει την κατάρρευση ολόκληρης της λειτουργικής δομής του ιδρύματος. Μετά τις απολύσεις του διοικητικού προσωπικού σειρά όπως φαίνεται θα έχουν και οι καθηγητές. Η επίθεση αυτή που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας και τη δημιουργία του «νέου λυκείου» , έρχεται να θέσει ξεκάθαρα ταξικούς φραγμούς που στερούν από την εκπαίδευση τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της.

Η κυβέρνηση και η τρόικα ισοπεδώνουν το σύστημα παιδείας γιατί θέλουν μια νεολαία χωρίς τα εφόδια της γνώσης , βυθισμένη στην αμάθεια, ανειδίκευτη, ώστε να υποτάσσεται και να προσαρμόζεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας και με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις να ζει μέσα σε καθεστώς επισφάλειας. Θέλουν να μας στερήσουν τα δικαιώματά μας και να καταπατήσουν τις διεκδικήσεις μας. Θέλουν να μη μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις για την υποτιθέμενη κανονικότητα και την ομαλή λειτουργία της σχολής μας και του πανεπιστημίου μας θα σηκώσουμε κεφάλι παλεύοντας για τα κεκτημένα μας. Ας μην προσποιούμαστε πως το πρόβλημα εύκολα και σύντομα θα ξεπεραστεί. Χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας είναι να παλέψει για δημόσια και δωρεάν παιδεία, να συστρατευτεί με τον αγώνα των διοικητικών για να μην γίνει καμία απόλυση, να αγωνιστεί για μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά για όλους σε συμπόρευση με ολόκληρη την κοινωνία. Αφήνοντας απέξω τα συντεχνιακά συμφέροντα , εντός κι εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας, να επιδιώξουμε κινητοποιήσεις.

Φοιτητή/τρια και καθηγητή/τρια, εργαζόμενε/η του ΑΠΘ, σε καλούμε να συμμετέχεις σε μια προσπάθεια αλληλοενημέρωσης, γόνιμης συζήτησης και συνδιαμόρφωσης με στόχο το συντονισμό για την αγωνιστική συμπόρευση όλων αυτών των κομματιών του πανεπιστημίου που πλήττονται. Μέσα στην αμείλικτη πραγματικότητα που ζούμε δεν μας επιτρέπεται να βαδίζουμε μόνοι/ες. Στη συλλογική δύναμη και την αλληλεγγύη θα γιγαντωθεί η αποφασιστικότητα και η τόλμη μας.

ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 21 Οκτώβριος 19h