Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 στις 21.00

Παρέμβαση για τις Σκουριές

100_1177.jpg

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ!Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΥΣΟ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ

Ύστερα από μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων Της Χαλκιδικής τη δεκαετία του '90 και μέσω μιας νομικής απόφασης του ΣΤΕ ότι η τότε επένδυση της TVX θα έχει πιο μεγάλο κοινωνικο-οικονομικό κόστος πάρα όφελος, η εταιρεία αποχωρεί το 2003. Κηρύσσει πτώχευση πετώντας πίσω 472 απολυμένους χωρίς

αποζημίωση και με περιβαλλοντική ζημία 400 εκ. ευρώ. Το κράτος των αφεντικών δεν το βάζει κάτω και με διάφορα νομικά τερτίπια παρακάμπτει στο ΣΤΕ και επανέρχεται πουλώντας τα μεταλλεία στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. μια εταιρία που το 95% ανήκει στην καναδική Ελντοράντο Γκόλντ και το 5% στην ΑΚΤΩΡ του γνωστού μεγαλολαμόγιου Μπόμπολα. Οι χρυσοθήρες επανήλθαν δριμύτεροι ποντάροντας στον κοινωνικό κανιβαλισμό που φέρνει η απειλή της "κρίσης". Τα νέα τους σχέδια είναι πραγματικά τερατώδη. Αν τα σχέδια τους ευοδωθούν, περίπου 4.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους σπάνιας οικοποικιλότητας θα εκχερσωθούν (συνολικά στην ελληνικός χρυσός έχουν δοθεί 317.000 στρέμματα). Στη θέση τους θα ανοίξει ένας τεράστιος κρατήρας διαμέτρου 2000μ και επιπλέον θα δημιουργηθούν φράγματα για την εναποθέτηση 346 εκ τόνων αποβλήτων. Η καταστροφή δε θα σταματήσει εκεί, τα μεταλλεία θα στεγνώσουν απο νερό όλο το όρος Κάκαβου με τις γεωτρήσεις που θα χρειαστούν καθώς η μεταλλουργεία είναι μια απο τις πιο υδροβόρες βιομηχανικές δραστηριότητες. και ότι απομείνει θα είναι τοξικά επιβαρημένο (αέρας, νερό) απο το κυάνιο και άλλα απόβλητα.

Κι ενώ η εταιρεία απορρίπτει ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ή ότι υπάρχει πιθανότητα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα πρόσφατα γεγονότα τη διαψεύδουν. Στις 5 Οκτώβρη καπετάνιος πλοίου αρνήθηκε να φορτώσει κοντέινερ με τοξικές ορυκτές ύλες το οποίο μάλιστα είχε διαρροή! Το συγκεκριμένο φορτίο προερχόταν από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ολυμπιάδα.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής όπως τη δεκαετία του '90 έτσι και τώρα, αγωνίζονται για τα αυτονόητα, ώστε ο τόπος τους να μην μετατραπεί σε έναν τάφο χρυσού. Αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες με κάθε μέσο ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αντιστέκονται με αξιοπρέπεια στην καταστολή του κράτους, φρουρού των χρυσοθήρων και την προσπάθεια τρομοκράτησης τους απο μπράβους, σεκιουριτάδες, ΕΚΑΜίτες…

Έτσι λοιπόν, κομμάτι του δίκαιου αγώνα τους ήταν η επίθεση και η καταστροφή μέρος των εγκαταστάσεων ΕΛ.Χρυσός στις 17/2. Έπειτα από το ισχυρό αυτό πλήγμα που δέχθηκαν κράτος και ΕΛ.Χρυσός η καταστολή στα χωριά έχει ενταθεί και αναβαθμιστεί. ΕΚΑΜ εισβάλουν σε σπίτια, ανήλικοι μαθητές μεταφέρονται και ανακρίνονται στην αντιτρομοκτατική, ΜΑΤ επιτίθενται με δακρυγόνα ανά τακτά διαστήματα ακόμη και σε σχολείο.

Προσαγωγές αγωνιστών, κράτηση τους για πολλές ώρες στην ασφάλεια, λήψη κατά συρροή γενετικού υλικού (DNA), ασκώντας διώξεις με στημένα κατηγορητήρια και βάσει του τρομονόμου και προφυλακίζοντας τέσσερεις από τους διωκόμενους. Η επίθεση αυτή στοχεύει στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση κατοίκων και αλληλέγγυων, στην ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής/πολιτικής σκέψης, στάσης και πρακτικής, στην αποεστίαση της προσοχής από το αναπτυξιακό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή και στην αποσυσπείρωση του αγώνα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός - Eldorado Gold.

Αναφορικά με τοDNA υπογραμμίζουμε ότι δε μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο «αποδεικτικό στοιχείο», μιας και αυτό μπορεί να κατασκευαστεί τεχνητά εξ αρχής, να αναπαραχθεί και να μεταφερθεί από τρίτους κατά βούληση. Επιπλέον, η συλλογή ενός υπερευαίσθητου προσωπικού δεδομένου, όπως το DNA, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποσκοπεί ξεκάθαρα στη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών γενετικού υλικού, δηλαδή σε ένα βιολογικό φακέλωμα πάντα διαθέσιμο προς χρήση από την αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με τις εκάστοτε εντολές της εξουσίας

Τα νομοθετικά εργαλεία όμω ςπου έχει προνοήσει η εξουσία να θεσπίσει,ώστε να διασφαλίσει τη θέση της, προσφέρουν ένα σορό τρόπους για να ποινικοποιηθεί αυτός αλλά και οποιοσδήποτε άλλος αγώνας.

Το προηγούμενο διάστημα τα 27 άτομα που αρχικά κατηγορήθηκαν για την επίθεση της 17/2, κατηγορήθηκαν με θρασύτατο τρόπο για ολόκληρο τον αγώνα όλου αυτού του καιρού.

Οι «27» εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τις αρχές με βάση το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα «για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» η οποία έχει στόχο τη παρεμπόδιση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές και κατ' επέκταση της διατάραξης του τουρισμού και του περιβάλλοντος στην περιοχή της Χαλκιδικής. Είναι ο νόμος με βάση τον οποίο πρόθυμοι δικαστές κατά καιρούς έχουν προχωρήσει σε προφυλακίσεις κατηγορουμένων μεταφράζοντας ένα αποτύπωμα σε ένα βιβλίο ή μια σακούλα ως αποδεικτικό στοιχείο για τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η συγκεκριμένη νομοθεσία επιτρέπει πλέον στο κράτος παράνομες -μέχρι πρότινος - πρακτικές, ώστε να ερευνώνται και να στοιχειοθετούνται(ή καλύτερα να στήνονται) κατηγορητήρια για τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλο αυτό το σκοτεινό οπλοστάσιο χρησιμοποιείται σήμερα εναντίον ολόκληρων χωριών στην Χαλκιδική που αγωνίζονται για την επιβίωση του τόπου τους: Βιντεοσκόπηση διαδηλώσεων, βίαιη απόσπαση βιολογικού υλικού από ολόκληρους πληθυσμούς χωριών, χωρίς να συντρέχουν και ευρύτατη χρήση τηλεφωνικών υποκλοπών..

Μέτα την επίθεση έντονη είναι η ιδεολογική τρομοκρατία των ΜΜΕ κάνοντας λόγο συνεχώς για κουκουλοφόρους, καταστροφείς των επενδύσεων κατηγορώντας τους αγωνιζόμενους κατοίκους ως υπαίτιους για την απώλεια θέσεων εργασίας, μιας και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας άλλων επαγγελμάτων που θα χαθούν λόγω του μεταλλείου δεν έχουν αξία στο χρηματιστήριο τους. Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της χαλκιδικής και στο πρόσωπο τους συνολικά όσοι αγωνιζόμαστε για το δίκιο και την ελευθερία δεχτήκαμε και δεχόμαστε την επίθεση και πρέπει να απαντήσουμε με τα μέσα που μας χαρακτηρίζουν: την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια, την αντίσταση. Το μόνο μέλλον που επιφυλάσσεται για τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος και των χωριών τους. Και το πρόβλημα είναι πως ακριβώς αυτή είναι η μόνη προοπτική που επιφυλάσει το καπιταλιστικό συνεχές, στερώντας μέσα απο τη λεηλασία των φυσικών πόρων κάθε υλική δυνατότητα στις κοινωνίες να οργανωθούν με βάση την ελεύθερη βούληση τους.

Όταν η Χαλκιδική πλημμυρισεί χρυσό και το Αιγαίο πετρέλαιο, τα νησιά γεμίσουν ανεμογεννήτριεςκαι οι κάμποι της Θεσσαλίας με φωτοβολτα'ι'κά, Οι άνθρωποι δε θα έχουν ούτε μια σπιθαμή γης και ελευθερίας για να απολαύσουν τα ψίχουλα που θα τους πετούν οι καπιταλιστές.

Η μόνη μας ελπίδα είναι να τολμήσουμε να φανταστούμε τη ζωή μας έξω απο το υπάρχον πλαίσιο. Να τολμήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας και την σχέση μας με τη φύση, πέραν του επεκτατικού και συσσωρευτικού πρίσματος που επιβάλει ο καπιταλισμός. Να οργανώσουμε οριζόντια τους κοινούς μας αγώνες, είτε είμαστε επιστρατευμένοι εργάτες ,άνομοι καταληψίες ή παράνομοι απεργοί. Να τολμήσουμε να ζήσουμε. Και σε αύτη την πορεία, ο αγώνας των κατοίκων της

Χαλκιδικής είναι κομβικός. Είναι αγώνας όλων μας.-

ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ

Κατάληψη Ματσάγγου

πηγή : https://athens.indymedia.org/calendar/event.p...