Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 στις 20.30

Προβολή: Ένα τραγούδι για τον Αργύρη

NIKHΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ / ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Ποια η απόσταση ανάμεσα στο Δίστομο της ναζιστικής σφαγής και το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ανάμεσα στη Μακρόνησο των αμετανόητων εξόριστων και το Λαύριο, ανάμεσα στον ριζοσπαστισμό των ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ και τη βιτρίνα του Αμερικανικού Ονείρου; Τρία κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ επιχειρούν να αναμετρηθούν με αυτές τις αποστάσεις και να χαράξουν τους αγώνες των ξεριζωμένων στη μνήμη των κινούμενων εικόνων.

Παρασκευές στις 8:30μμ
Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα
Μπακατσέλου 1 & Εγνατία, Θεσσαλονίκη
kontexra_ekdilexoseis@ekexsegersi.exgr

www.eksegersi.gr

~ Παρασκευή 10/1 ~

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ

(Ein Lied für Argyris, Ελβετία, 2006, 105')
Σκηνοθεσία, σενάριο: Στέφαν Χάουπτ
Παραγωγή: Fontana Film

10 Ιουνίου 1944.
Δίστομο. Ένα μικρό χωριό, ένα βήμα από την θάλασσα, στο δρόμο από την Αθήνα προς τους Δελφούς. Εδώ επιζεί ο μικρός Αργύρης, ούτε καν τεσσάρων χρονών, στις 10 Ιουνίου του 1944 μία κτηνώδη σφαγή των Γερμανικών Δυνάμεων: Το λεγόμενο «μέτρο εξιλέωσης» μιας ναζιστικής μεραρχίας ως αντίποινα για μία επίθεση ανταρτών εναντίον των Γερμανών στην περιοχή.Σε λιγότερο από δύο ώρες σκοτώνονται 218 κάτοικοι του χωριού: γυναίκες, άντρες, γέροι, μωρά και βρέφη. Ο Αργύρης χάνει τους γονείς του και άλλους 30 συγγενείς.
Ο Αργύρης Σφουντούρης, σήμερα 66 χρονών, είναι ένας άνδρας με συναρπαστική γοητεία και μελαγχολική ευθυμία, που έχει ασχοληθεί σε όλη του την ζωή με την παραφροσύνη που του συνέβη όταν ήταν μικρό παιδί. Σε ένα «Συνέδριο για την Ειρήνη» - για παράδειγμα- συλλογιζόταν δυνατότητες, πώς θα μπορούσε ο κόσμος να βγει από το φαύλο κύκλο της βίας. Δεν προσπάθησε να το «ξεπεράσει» μέσα του, και να «κλείσει» το κεφάλαιο με τις παιδικές του αναμνήσεις, αλλά πολύ περισσότερο αγωνίστηκε να μάθει να ζει με αυτές και πέραν τούτου να επηρεάσει τον έξω κόσμο.
Μία ταινία για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου και του ιστορικού χρέους.
Μία ταινία για τις φαινομενικά άλυτες δυσκολίες μίας πραγματικής συμφιλίωσης, μία ταινία για την αναζήτηση της ειρήνης - ένα ταξίδι με άγνωστο τέλος.

[Δείτε το trailer]

Περισσότερα:
www.fontanafilm.ch/DOKFILME/argyris

~ Παρασκευή 24/1 ~

ΣΑΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

(Comme des lions de pierre à l'entrée de la nuit, Ελβετία-Γαλλία-Ελλάδα, 2012, 87')
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Ζισουά
Έρευνα: Ελένη Γιώτη
Παραγωγή: Prince Film, ΑMIP, Περίπλους

Από το 1947 ως και το 1951, περισσότεροι από 80.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ελληνικής καταγωγής εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο, σε στρατόπεδα αναμόρφωσης που δημιουργήθηκαν για να «καταπολεμήσουν την επέκταση του Κομμουνισμού». Ανάμεσα στους εξόριστους αυτούς βρίσκονταν πολλοί συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης. Παρά τις στερήσεις και τα βασανιστήρια, κατάφεραν να γράψουν ποιήματα στα οποία περιγράφουν τον αγώνα για επιβίωση μέσα σε αυτό το σύμπαν εγκλεισμού. Τα κείμενα αυτά, εκ των οποίων κάποια θάφτηκαν στα στρατόπεδα, βρέθηκαν αργότερα. Η ταινία αναμιγνύει τα ποιητικά αυτά γραπτά με τις ομιλίες «αναμορφωτικής» προπαγάνδας που μεταδίδονταν ακατάπαυστα από τα μεγάφωνα των στρατοπέδων. Αργά πλάνα τράβελινγκ μας οδηγούν σε ένα υπνωτικό ταξίδι μέσα στα ερείπια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ προσκρούουν σε φωτογραφικά αρχεία. Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που ζωντανεύει τη μνήμη ξεχασμένων ερειπίων και μιας μάχης που χάθηκε.

[Δείτε το trailer]

Περισσότερα:
www.commedeslionsdepierre.net
www.makronissos.net

~ Παρασκευή 14/2 ~

ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ

(Greek American Radicals: The Untold Story, Ελλάδα, 2013, 64')
Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας
Έρευνα, κείμενα: Κωστής Καρπόζηλος
Παραγωγή: Μη κερδοσκοπική εταιρία «Αποστόλης Μπερδεμπές»

H άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού από την εποχή της μαζικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα χρόνια του Μακαρθισμού σε ένα ντοκιμαντέρ. Μία ιστορία συλλογικών αγώνων, ριζοσπαστικών ιδεών, συναρπαστικών διαδρομών και ξεχασμένων παραδόσεων που διαπλέκεται με τις εποχές της αναστάτωσης, τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, τις διώξεις και τις συλλογικές απογοητεύσεις.
Παρακολουθώντας τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, τους ελληνοαμερικανούς εθελοντές στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του Ισπανικού Εμφυλίου, τις δραστηριότητες των Ελληνικών Εργατικών Εκπαιδευτικών Συνδέσμων και τις απελάσεις του Μακαρθισμού το ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο μία εναλλακτική αφήγηση της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, η οποία υπογραμμίζει τους μετασχηματισμούς και τις αλληλεπιδράσεις της εθνοτικής καταγωγής, της τάξης και του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στον αμερικανικό 20ό αιώνα.

[Δείτε το trailer]

Περισσότερα:
www.greekamericanradicals.com

-------------------------------------------------------------------------------------
NIKHΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ / ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
3 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Παρασκευές στις 8:30 μμ // Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα // Μπακατσέλου 1 & Εγνατία, Θεσσαλονίκη
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

www.eksegersi.gr

Για να εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις της εφημερίδας «Κόντρα», επικοινωνήστε μαζί μας: kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

πηγή : http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE...