Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 στις 20.30

Προβολή ταινίας: Το κινηματογραφικό μάτι

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ

Παρασκευή 31/01

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΤΙ
(1924, Kinoglaz)
Δείτε το trailer

Ντοκιμαντέρ-ύμνος της σοβιετικής καθημερινότητας, το Κινηματογραφικό Μάτι καταγράφει τη ζωή τόσο στα χωριά όσο και στις πόλεις, με έμφαση στην ακατάπαυστη δράση των νεαρών λενινιστών: Οι πιονέροι του χωριού κολλούν αφίσες για τα πλεονεκτήματα της αγοράς κρέατος από το Συνεταιρισμό, βοηθούν τις γυναίκες στις δουλειές αλλά και επιδίδονται σε εντυπωσιακούς διαγωνισμούς βουτιάς. Οι κομσοσόλοι της πόλης ελέγχουν την τιμολόγηση των τροφίμων στην ιδιωτική αγορά κι έπειτα συρρέουν στα χωριά για να βοηθήσουν στα χωράφια και στη συντήρηση των μηχανημάτων. Το Κινο-μάτι παρακολουθεί αθέατο τους νεαρούς πρωτοπόρους αλλά και τους μεγαλύτερους, "πιάνοντας τη ζωή στα πράσα". Αντιστρέφει την πορεία ενός βοδιού από το σφαγείο πίσω στο βοσκοτόπι του, επισκέπτεται ένα απομονωμένο άσυλο φρενοβλαβών, μεταφέρεται έπειτα για να κατασκοπεύσει τα φτωχά περίχωρα της πόλης.

Το "Συμβούλιο των Τριών" - ή αλλιώς ο σκηνοθέτης Τζίγκα Βερτόφ, ο οπερατέρ Μιχαήλ Κάουφμαν και η μοντέρ Ελισαβέτα Σβίλοβα- εφαρμόζει τις αρχές των Κίνοκς σε ένα πλούσιο οπτικό και θεαματικό υλικό με στόχο την καταγραφή της "απρόοπτης κι αληθινής σοβιετικής ζωής". Η επιτυχία του φιλμ (βραβεύτηκε το 1924 με το αργυρό μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού) οδήγησε τη Μόσχα στο να αναθέσει στο Βερτόφ ακόμα δύο ταινίες, τo Εμπρός, Σοβιέτ! (Shagav Sovet!, 1926) και Το έκτο μέρος του κόσμου (Shestava Chast Mira, 1926), ανοίγοντας το δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση του μεγάλου σοβιετικού δημιουργού.

Τα μάτια μας βλέπουν λίγο και άσχημα, έτσι οι άνθρωποι
επινόησαν το μικροσκόπιο για να τους επιτρέψει να δουν
μη ορατά σ' αυτούς φαινόμενα....
Τώρα τελειοποιούν την κινηματογραφική κάμερα για να
διεισδύσουν ακόμα βαθύτερα στον ορατό κόσμο, για να
εξερευνήσουν και να καταγράψουν τα οπτικά φαινόμενα,
έτσι ώστε αυτά που συμβαίνουν σήμερα και που θα πρέπει
να ληφθούν υπόψιν στο μέλλον, να μην ξεχαστούν.
Οδηγίες του Τζίγκα Βερτόφ στις ομάδες των Κίνοκς, 1926

Παρασκευή 07/02
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
(1929, CHEVOLEK S KINOAPPARATOM)

Ώρα έναρξης 20:30
Μπακατσέλου 1 & Εγνατίας 65
Είσοδος ελεύθερη
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr
www.eksegersi.gr


Για να εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις της εφημερίδας «Κόντρα», επικοινωνήστε μαζί μας: kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

πηγή : http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE...