Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 9.30 πμ

Εφετείο Γεράσιμου Λιόντου

Αντί να διώξουν τους ρατσιστές αστυνομικούς, καταδίκασαν δημοσιογράφο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 4-2-2014

Ενα ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος μεταναστών, με πρωταγωνιστές άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, μετατράπηκε σε «αντίσταση» του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Κόντρα» Γεράσιμου Λιόντου, ο οποίος θα δικαστεί αύριο (Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014) στο Εφετείο Αθηνών, έχοντας μια πρωτόδικη καταδίκη σε φυλάκιση 12 μηνών!

Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν το απόγευμα της Κυριακής 5 Φλεβάρη του 2012. Δυο ζευγάρια μοτοσικλετιστών της ΔΙΑΣ είδαν δυο μετανάστες να χτυπούν το κουδούνι στο κτίριο της «Κόντρας», στην οδό Αγαθουπόλεως 65, στην καρδιά της ναζιστοκρατούμενης (τότε) περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Σταμάτησαν, τους ζήτησαν τα διαβατήριά τους (όχι χαρτιά για να δουν αν είναι νόμιμοι), κατέγραψαν τα ονόματά τους και έφυγαν. Στην ερώτησή τους τι κάνουν εκεί, οι μετανάστες τους απάντησαν ότι περιμένουν ν' ανοίξουν τα γραφεία της εφημερίδας. Σε δυο λεπτά οι μετανάστες έγιναν τέσσερις και περίμεναν στα σκαλιά της εισόδου για ν' ανοίξουν τα γραφεία. Οι μοτοσικλετιστές έκαναν ένα γύρο και επέστρεψαν. Αυτή τη φορά σταμάτησαν τις μηχανές και άρχισαν να φωνάζουν στους μετανάστες «φύγετε από κει, δρόμο».

Εκείνη τη στιγμή έφτασε με το δικό του μηχανάκι ο συντάκτης της «Κόντρας» Γεράσιμος Λιόντος κι άρχισε να φωνάζει στους αστυνομικούς ότι εδώ είναι γραφεία εφημερίδας και δεν έχουν δικαίωμα να ενοχλούν τον κόσμο που μπαίνει. Οι αστυνομικοί στην αρχή έλεγαν ότι είχαν καταγγελίες ότι κάποιοι ενοχλούν (!), μετά ότι οι μετανάστες εμποδίζουν την κίνηση στο πεζοδρόμιο (!) και στο τέλος ότι θέλουν να κάνουν έλεγχο στα χαρτιά τους.

Ο Γ. Λιόντος, αφού τους έδωσε την ταυτότητά του, ζητούσε επίμονα τα δικά τους στοιχεία, τα οποία δεν έδιναν. Ενώ συνεχιζόταν ο διάλογός του με τους δύο από την αστυνομική τετράδα, οι άλλοι δύο έκαναν έλεγχο στα χαρτιά των τεσσάρων μεταναστών, χρησιμοποιώντας ρατσιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, όπως «μπαμπουΐνε», «μαλάκα», «βρωμιάρη». Ολο το επεισόδιο καταγράφηκε και το ηχητικό ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα το ίδιο κιόλας βράδυ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την «Κόντρα» (μπορείτε να το ακούσετε εδώ).

Σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν τον τραμπουκισμό τους, είπαν στον Γ. Λιόντο ότι προσάγεται. Το ίδιο και ένας μετανάστης, μέχρι να πάει ο αδερφός του στο Τμήμα τα πρωτότυπα χαρτιά του, γιατί είχε φωτοτυπίες. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί ακύρωσαν την κλήση σε περιπολικό και ο Γ. Λιόντος πήγε με το μηχανάκι του στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, μεταφέροντας και τον μετανάστη. Λίγο πριν αναχωρήσουν, ακούγεται στην ηχογραφημένη συνομιλία να απαιτεί να του επιστρέψουν την ταυτότητά του που είχαν κατακρατήσει.

Στο «αμαρτωλό» Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα εκτυλίχτηκαν σκηνές απείρου κάλλους. Οι αστυνομικοί κατηγορούσαν τον Γ. Λιόντο για «απείθεια», επειδή δήθεν δεν τους έδωσε την ταυτότητά του. Οταν σύντροφός του, που προσέτρεξε στο Τμήμα, είδε την ταυτότητα στο τραπέζι του αξιωματικού υπηρεσίας και τους είπε να σταματήσουν τα παραμύθια περί απείθειας, ο αξιωματικός υπηρεσίας άλλαξε σαράντα χρώματα και είπε ότι θα ενημερώσει το διοικητή του. Με εντολή από ψηλά (γεγονός που πιστοποιήθηκε από τη μετάβαση στο Τμήμα του ταξίαρχου Λυγιδάκη, επικεφαλής όλων των ΑΤ της Αθήνας), έφτιαξαν μια γελοία δικογραφία και παρέπεμψαν τον Γ. Λιόντο στον εισαγγελέα για «απείθεια», με τον ψευδή ισχυρισμό ότι παρεμπόδισε τον έλεγχο στους μετανάστες. Τόσο πολύ παρεμπόδισε τον έλεγχο (ένας αυτός εναντίον τεσσάρων πάνοπλων αστυνομικών), που όχι μόνο τον ολοκλήρωσαν, αλλά ο ίδιος ο Γ. Λιόντος μετέφερε στο Τμήμα τον ένα μετανάστη που δεν είχε τα πρωτότυπα χαρτιά.

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης έκανε ακόμα πιο γελοία την κατηγορία, προσθέτοντας και την κατηγορία της «αντίστασης», που προϋποθέτει την άσκηση βίας. Γεγονός που ούτε οι αστυνομικοί δεν τόλμησαν να ισχυριστούν και το οποίο διαψεύδεται και μόνο από το γεγονός ότι ο Γ. Λιόντος πήγε στο Τμήμα με το δικό του μηχανάκι! Και όμως, βρέθηκε δικαστήριο που καταδίκασε τον Γεράσιμο Λιόντο, έναν αγωνιστή γνωστό για την πολύχρονη πολιτική και κοινωνική του δράση, από τα χρόνια της χούντας μέχρι σήμερα, για «αντίσταση». Αντίθετα, παρά τις καταγγελίες, παρά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου που αποκαλύπτει τα ρατσιστικά «κατορθώματα» της ομάδας της ΔΙΑΣ, ουδείς ασχολήθηκε με τους αστυνομικούς. Οι αντιρατσιστικές και αντιναζιστικές κορόνες του υπουργού Δημόσιας Τάξης είναι μόνο για το θεαθήναι.

Καλούμε όλους τους αντιφασίστες και αντιρατσιστές να παρευρεθούν αύριο στο Α' Τριμελές Εφετείο (κτίριο οδού Λουκάρεως, 2ος όροφος), για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Γεράσιμο Λιόντο και να καταδικάσουν τον αστυνομικό ρατσισμό.


ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE
πηγή : email που λάβαμε στις 5 Φεβρουάριος 00h